5 pijač, s katerimi boste premagali željo po sladkem

PREHRANA

5 pijač, s katerimi boste premagali željo po sladkem

N.R.A.
26.04.2024, 4:21
0

Sladkorja ne vnašamo v svoje telo zgolj s prehrano, ampak velikokrat tudi s sladkimi, zelo sladkimi pijačami. Le-te pa niso najbolj zdrave za naše telo, če z njimi pretiravamo. Vsekakor pa si lahko zadovoljimo svojo željo po sladkih pijačah z nekaj preprostimi triki.

Hrepenenje po sladkorju je univerzalna izkušnja, ki se vije skozi tapiserijo naših dni z obljubo sladkega pobega. Ne glede na to, ali gre za privlačnost te čokoladice po dolgem dnevu ali pričakovanje domačega piškota, so ta hrepenenja majhen šepet veselja v naših rutinah.

5 razlogov, zakaj je sladkor lahko škodljiv za zdravje
PREBERI ŠE

5 razlogov, zakaj je sladkor lahko škodljiv za zdravje

Toda vse ima svoje prednosti in slabosti. Uživanje preveč sladkih dobrot lahko zadovolji sladkosnede, vendar pa lahko to prispeva k številnim zdravstvenim težavam, če se zaužije prekomerno, vključno s povečanim tveganjem za zobne težave, povečanjem telesne mase in skrbjo za zdravje srca.

Sladke pijače
Sladke pijače / FOTO: Shutterstock

Na željo po sladkem lahko vpliva veliko različnih dejavnikov, vključno s psihološkimi sprožilci, hormonskimi nihanji in prehranskimi odločitvami. Čeprav je malo verjetno, da bo vaša izbira pijač povečala ali zmanjšala vašo željo po nečem sladkem, vam bo izbira nekaterih pijač namesto drugih morda pomagala v nekaterih situacijah naravno premagati željo po sladkorju.

Če imate željo po sladkarijah, je tukaj sedem pijač, o katerih boste morda želeli razmisliti, da boste ukrotili svojo željo.

6 neverjetnih posledic, ko prenehate uživati sladkor
PREBERI ŠE

6 neverjetnih posledic, ko prenehate uživati sladkor

Gazirane pijače z nizko vsebnostjo sladkorja

Gazirane pijače z nižjo vsebnostjo sladkorja so lahko taktična izbira za tiste, ki želijo obvladati ali zmanjšati svojo željo po sladkorju. Te pijače običajno vsebujejo manj sladkorja kot zelo sladke pijače, kar lahko povzroči manjši splošni vnos sladkorja. 

Sladke pijače
Sladke pijače / FOTO: Adobe Stock

Če jih uživamo v zmernih količinah, lahko zadovoljijo željo po sladkem okusu, ne da bi zagotovili celotno količino sladkorja, ki ga najdemo v običajnih gaziranih pijačah. To lahko pomaga pri postopnem zmanjševanju telesne želje po sladkem in deluje kot odskočna deska k sprejetju bolj zdrave prehrane z nižjo vsebnostjo sladkorja na splošno.

Sok iz lubenice

Če hrepenite po sadnem soku, lahko poseganje po soku lubenice poteši vašo žejo, hkrati pa vam pomaga obvladati željo po sladkorju. En kozarec soka iz lubenice vsebuje približno 70 kalorij in nič gramov dodanega sladkorja. Seveda, če ga pripravite sami. Ta pijača je tudi naravni vir magnezija. 

9 znakov, da pijete preveč vode
PREBERI ŠE

9 znakov, da pijete preveč vode

Voda

Da, tudi navadna voda vam lahko pomaga ukrotiti željo po sladkorju naravno in priročno. Zakaj? Nekateri ljudje mislijo, da so lačni, čeprav so dejansko žejni. Torej, če se naslanjate na vodo, ko se vam pojavi želja po sladkem, boste morda lahko ukrotili svojo žejo in posledično obvladali svojo željo po sladkorju. Ker morda sladkarij vendarle niste potrebovali in je vaše telo samo prosilo za požirek vode!

Matcha
Matcha / FOTO: iStock

Matcha 

Matcha, fino mlet prah, izdelan iz posebej gojenih in predelanih listov zelenega čaja, je zaradi svojega edinstvenega okusa, zdravstvenih koristi in kulturnega pomena v čajnih ceremonijah močno pridobil na priljubljenosti. Njegova sposobnost, da pomaga pri obvladovanju hrepenenja po sladkorju, izhaja iz visoke vsebnosti L-teanina, aminokisline, ki spodbuja sprostitev in dobro počutje, hkrati pa zmanjšuje stres in tesnobo, ki sta pogosta sprožilca hrepenenja po sladkorju.

7 stvari, ki jih morate vedeti o matchi
PREBERI ŠE

7 stvari, ki jih morate vedeti o matchi

Kombuča

Kombuča je fermentiran čaj, znan po svojem ostrem okusu in številnih koristih za zdravje, zlasti po potencialu za pomoč pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi. Ta blagodejni učinek lahko pripišemo prisotnosti ocetne kisline, ki nastaja med fermentacijo. Verjame se, da ocetna kislina izboljšuje občutljivost za inzulin, kar telesu omogoča učinkovitejšo uporabo glukoze in potencialno zniža raven sladkorja v krvi. 

 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: eatthis