19.12.2018
LJ
/ -4°
Rdeče vino Kako alkohol vpliva na žensko telo? Zgaga Vas peče zgaga? Težave ne gre jemati zlahka Analiza obraza Neverjetno, kaj o vašem zdravju razkriva pogled v oči Emma Woodhouse Mati preživela dva tedna z mrtvim otrokom

To je 10 simptomov, ki jih NIKOLI ne bi smeli ignorirati

Kdaj se je na zdravstvene simptome bolje požvižgati in bodo tako ti prej minili? Kdaj pa se je treba hitro odzvati in tako preprečiti najhujše? To je 10 simptomov, ki jih nikoli ne bi smeli ignorirati, ampak bi morali takoj k zdravniku.

Kašelj
Kašelj, ki traja dlje kot tri tedne (Foto: Thinkstock)

1.    Izguba telesne teže, ne da bi za to obstajal razlog

Če ste izgubili telesno težo, ker ste se več gibali ali ste jedli manj nezdrave hrane, je to razumljivo. Če pa ne obstaja razlog, da ste naenkrat začeli izgubljati kilograme, je dobro, da obiščete zdravnika. Še posebej, če obenem občutite tudi večjo utrujenost.

2.    Bulica ali zatrdlina kjerkoli na telesu

Ženske danes že vedo, da morajo preverjati, da nimajo bulic ali zatrdlin v dojkah. A tudi če se vam bulica ali zatrdlina pojavi kjer koli drugje, bi morali k zdravniku. Večina je benignih, torej nenevarnih. A da bi se prepričali, vedno obiščite zdravnika. Bodite pozorni na svoje telo in opazite takšne spremembe še pravočasno.

Glavobol
Bolečina, ki se ponavlja (Foto: iStock)

3.    Bolečine v prsnem košu

To je spet lahko simptom, ki je nevaren ali pa ne. Lahko gre za infarkt ali strdek v pljučih. Lahko gre za zgago ali vnetje, ki se pojavi v prsnem košu in boli. Bolečina je v prvem in drugem primeru lahko enaka in najbolje je poklicati reševalno vozilo.

4.    Spremembe, ki jih opazite na stranišču

O tem je mnogim ljudem težko govoriti, a tudi to so lahko simptomi, ki so nevarni. Ne ignorirajte sprememb, ko jih opazite. S tem vam črevesje pokaže, da je nekaj narobe. Lahko morate na stranišče pogosteje ali manjkrat. Lahko je razlika v konsistenci (imate zaprtje ali drisko). Še posebej hitro pa obiščite zdravnika, če opazite kri ali sluz.

5.    Nepričakovana kri

To lahko torej opazite na stranišču. Ali jo denimo izkašljate. Ženske bi morale obiskati zdravnika, tudi če opazijo krvavitve takrat, ko nimajo menstruacije. Tudi v menopavzi.

6.    Težko požiranje in občutek sitosti, čeprav pojeste zelo malo

Če naenkrat težko požirate – lahko vas obenem boli ali pa vas ne – to takoj povejte zdravniku. Še posebej, če se večino časa počutite siti, četudi pojeste zelo malo. Lahko zraven tudi bruhate.

7.    Nenehen kašelj in kratka sapa

Kašelj bi se moral popraviti po treh tednih. Če se kar nadaljuje in nadaljuje ter še posebej, če opazite tudi kratko sapo, pa je znak za alarm.

8.    Bolečina, ki se nenehno vrača

Vsakega od nas kdaj kaj boli. A če obstaja bolečina, ki se kar naprej vrača (to so lahko glavoboli, bolečina ob prebavi, bolečina na stranišču, bolečina v prsih …) – to omenite zdravniku. Še posebej je to pomembno, če imate še druge simptome – nepojasnjeno izgubo telesne teže, utrujenost, spremembe na stranišču.

srčni infarkt
Bolečina v prsnem košu (Foto: Thinkstock)

9.    Kožno znamenje, ki se spremeni. Kar koli na koži, kar se ne pozdravi v treh tednih

Opazujte svoje telo in z ogledalom pregledujte tudi dele kože, ki jih sicer ne morete videti. Bodite pozorni na spremembe – potemnitve, povečave, to, da vas začne srbeti ... K zdravniku pojdite tudi, če se kar koli na koži ne zaceli v treh tednih.

10.  Hripav glas ali boleče grlo, ki se ne pozdravi po treh tednih

Če se boleče grlo ali hripav glas ne pozdravita kmalu, je dobro, da zdravnik preveri, da ne gre za simptom hujše bolezni.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave