20.11.2018
LJ
/ 1°
Prince Harry Tako princ Harry nadaljuje poslanstvo matere Socialna fobija Se bojite javnih govorov in nastopov? Zajtrk Naravno naredite nekaj za svojo prebavo Pljuča Po štirih letih kemoterapije odkril, da nima raka

14 stvari, ki jih oči povedo o vašem zdravju

Oči so okno v naše zdravje, saj lahko oftalmolog že s preprostim pregledom ugotovi številna bolezenska stanja. Te razkrivajo povišan holesterol, pritisk, bolezni jeter, sladkorno bolezen in še marsikaj drugega.

vnetje oči
Če se začnejo žilice mrežnice nenavadno prepletati, vozlati in obračati ter se celo nekoliko debeliti, lahko to kaže na to, da imate povečan krvi tlak. (Foto: iStockphoto)

''Gre za edini del našega telesa, kjer lahko vanj pogledamo brez operacije in vidimo vene, arterije in živce,'' pove oftalmolog dr. Andrew Iwach iz ameriškega združenja oftalmologov. Prav zato lahko številne bolezni oči, kot je glavkom, sivo mreno in degeneracijo makule prepoznamo že s preprostim pregledom oči. ''Ne samo bolezni oči, oftalmologi pogosto odkrijemo tudi druge težave, kot je na primer sladkorna bolezen ali visok krvni pritisk,'' pove dr. Iwach.

pregled oči
Oči so okno v naše zdravje, saj lahko oftalmolog že s preprostim pregledom oči, ugotovi številna bolezenska stanja. (Foto: iStockphoto)

1. Izginjanje obrvi

Če začne izginjati zunanja stran obrvi, je to pogost znak bolezni ščitnice – bodisi gre za hipotiroidizem (stanje, ko ščitnica ne tvori dovolj hormonov) bodisi za hipertiroidizem (čezmerno delovanje ščitnice). Ščitnica je namreč majhna žleza z notranjim izločanjem, ki pomaga uravnavati metabolizem, poleg tega pa imajo ščitnični hormoni pomembno vlogo pri rasti dlak, zato stanje najhitreje opazimo prav pri obrveh. Tudi zgodnja osivelost je eden izmed simptomov, ki lahko kažejo na težave s ščitnico. Preden obiščite zdravnika, opazujte, če se vam je v zadnjem času znižala ali povišala telesna teža, če vam niha razpoloženje, če opazite spremembe menstrualnega cikla ali spremembe na koži. Na vse te simptome opozorite svojega osebnega zdravnika, ki vas bo v primeru, da bo posumil na težave s ščitnico napotil k tirologu.

2. Ječmen, ki noče in noče stran

V večini primerov je majhna, nekoliko privzdignjena, rdeča bulica na notranji ali zunanjem robu vek, le estetska težava. Ta nastane zaradi infekcije mešička trepalnice, še posebej, ko smo zaradi izčrpanosti bolj dovzetni za okužbe. Običajno v sedmih do desetih dneh ječmen izgine ali poči in gnoj izteče. Če nikakor ne izgine ali se večkrat pojavlja na istem področju, potem gre morda za redko obliko raka, ki nastane na lojnici v koži. V tem primeru morate k zdravniku, ki bo z biopsijo (odvzemom vzorca tkiva) potrdil ali zavrgel diagnozo. Če gre za raka, se ga navadno odstrani kirurško.

Xanthelasama
Rumene bulice ali lise na vekah lahko kažejo na povišane vrednosti holesterola. (Foto: americantaxidermyonline.com)

3. Rumene lise ali izrastki na vekah

Xanthelasma palpebra je medicinsko ime za majhne rumene izrastke na vekah, ki so najpogosteje znak povišanega holesterola v krvi. Sestavljene so iz maščobe in pogosto jih ljudje zamenjajo za ječmen. A pri Xanthelasma palpebri ne gre le za eno bulico, ampak za več majhnih bulic. Če imate to vrstne izrastke ali lise, potem obiščite svojega zdravnika, ki bo diagnozo postavil s pregledom kože. Rumene lise sicer ne povzročajo bolečine in ne vplivajo na vid, kljub temu pa je pomembno, da če gre za povišane vrednosti holesterola, da tega uravnate. V nasprotnem primeru se lahko težava razvije v katero od srčno žilnih bolezni.

4. Pekoče oči, meglen vid med uporabo računalnika

Če ste deloholik, je povsem možno, da je za vaše težave kriv računalnik. Človeško oko je namreč sestavljeno tako, da je manj napeto, ko gledamo v oddaljene objekte, ko gledamo v bližnje, pa se aktivirajo manjše mišice, ki napenjajo očesno lečo. Poleg tega zaradi neprestanega gledanja v računalniški ekran manjkrat pomežiknemo in je oko bolj izpostavljeno izsuševanju ter infekcijam. Oči so razdražene, suhe, pekoče, vid pa je meglen. To se še poslabša ob večerih ali pa v prostorih s suhim zrakom. Še posebej so temu stanju izpostavljeni tisti, ki nosijo kontaktne leče in očala.

Če pogosto nosite leče, bo pomagalo, če jih kdaj nadomestite tudi z očali, ki naj imajo antirefleksne leče. Te bodo zmanjšale odbito svetlobo, ki jo povzroča bleščanje. Poleg tega investirajte v kakovostnejši računalniški ekran visoke ločljivosti, z veliko gostoto točk in dobro frekvenco osvežitve slike. Svetlost ekrana nastavite na srednjo stopnjo in ustvarite večji kontrast med ozadjem in tekstom na samem ekranu. Prilagodite si tudi velikost in barvo črk, ki vas pri branju ne bosta motili.

Delo od doma
Če ste deloholik, je povsem možno, da je za vaše težave kriv računalnik. (Foto: iStockphoto)

5. Pekoče oči

Blefaritis je bolezen, ki prizadene robove vek in povzroči, da imamo občutek, kot da imamo tujek v očesu, ki nas reže, peče in se premika po očesu. Običajno sta prizadeti obe očesi, vzrokov za bolezen pa je več. Eden izmed njih je zapora v izvodilih solznih žlez, kjer se zaradi zastoja pojavi kronično vnetje. Drugi je nepravilna sestava solznega filma, lahko pa tudi pomanjkanje solz. Težave z vekami povzročajo tudi različne alergije ali pa mehanske (vreznine) in kemične poškodbe (poškodbe s kislino).
Pri zdravljenju oftalmolog najprej odkrije pravi vzrok blefaritisa in lahko predpiše antibiotike in umetne solze. Pomagalo bo tudi, da si s čistimi rokami na veke polagate tople obkladke in po njih večkrat mežikate. To bo spodbudilo čiščenje žlez v vekah.

Hepatitis
Eden izmed vzrokov za rumeno beločnico je zlatenica, ki se pogosto pojavi pri novorojenčkih. Če se beločnica obarva rumeno pri odraslem človeku, pa je to znak težav z jetri, žolčnika ali žolčevoda, kar lahko kaže na hepatitis in cirozo jeter. (Foto: eyemakeart.wordpress.com)

6. Majhna pika v vidnem polju ali utripanje

Optična migrena se kaže z motnjami vida, kot so pike v vidnem polju, utripanje ali megljenje vidnega polja, lahko jo spremlja tudi glavobol. Motnje vida se začnejo v sredini vidnega polja. Pojavijo se kot svetla točka ali črta, ki moti vid in se zdi, kot da bi gledali skozi počeno okno. Vzrok za stanje naj bi bile spremembe v pretoku krvi v možganih. Navadno stanje ni nevarno, če pa se motnje vida pojavijo več kot uro, se oglasite pri specialistu, ki bo s pregledom preveril, če gre morda za raztrganine na mrežnici. Če imate poleg teh simptomov še vročino, trpite za izgubo mišične moči in motnje govora, gre morda za kaj bolj resnega in lahko kaže na kap ali epileptični napad.

7. Rdeče srbeče oči

Številne stvari lahko iritirajo oči, a če srbečico spremlja kihanje, kašelj, vnetje sinusov, izcedek iz nosu, gre najverjetneje za alergijo. V primeru rdečih oči ste morda alergični na cvetni prah, živalsko dlako ali na določene kozmetične izdelke. Najboljše zdravljenje je, da se izogibamo snovem, ki sprožajo simptome. Antihistamini pa lahko pomagajo pri zmanjševanju srbečice. Tisti v obliki kapljic ali gela najpogosteje najhitreje prinesejo olajšanje.

8. Beločnica postane rumena

Eden izmed vzrokov za rumeno beločnico je zlatenica, ki se pogosto pojavi pri novorojenčkih. Če se beločnica obarva rumeno pri odraslem človeku, pa je to znak težav z jetri, žolčnika ali žolčevoda, kar lahko kaže na hepatitis in cirozo jeter. Rumeno barvo namreč povzroča kopičenje bilirubina, ki je stranski proizvod rdečih krvnih celic, katerega jetra ne morejo predelati. V tem primeru pojdite k zdravniku in mu opišite svoje simptome, nato pa vas bo po potrebi napotil k specialistu.

Očesni melanom
Če imate rjave lise na vekah, je možno, da gre za najhitreje napredujočo in najnevarnejšo obliko raka maligni melanom. (Foto: southbayoptometricsociety.com)

9. Bulica ali rjava lisa na veki

Celo ljudje, ki si redno pregledujejo kožo za kožnega raka, lahko spregledajo področje vek, kjer je najpogostejša oblika raka karcinom bazalnih celic. A če gre za rjave lise na vekah, je možno, da gre za najhitreje napredujočo in najnevarnejšo obliko raka maligni melanom. Ob rednem pregledu kože tako nikar ne spreglejte tudi področja vek, poleg tega pa takoj, ko opazite sumljivo piko, znamenje ali drugo liso na koži, nanjo opozorite svojega zdravnika. Prav zgodnje odkrivanje je namreč ključno za uspešno zdravljenje.

10. Izbuljene oči

Najpogostejši vzrok izbuljenih oči je hipertiroidizem (prekomerno delovanje ščitnice), še posebej oblika znana pod imenom Gravesova bolezen. Eden izmed načinov, kako ugotovite ali imate izbuljene oči, je, da preverite, ali je nad zgornjim robom šarenice in veko vidna beločnica, ki se v normalnem stanju ne bi smela videti. (Nekateri ljudje imajo izbuljene oči v družini in v tem primeru seveda ne gre za hipertiroidizem). Poleg tega opazimo, da oseba ne pomežikne tako pogosto in je videti, kot da strmi v ljudi. Ker se stanje razvije počasi, ga včasih najprej opazimo na fotografijah. Svoje simptome omenite zdravniku, še posebej, če imate tudi nekatere druge simptome Gravesove bolezni, kot so motnje vida, utrujenost, omotica, povečan apetit, izguba teže, tresavica in močno bitje srca. Krvni test bo razkril raven ščitničnih hormonov v krvi in pokazali, če gre res za to bolezen.

11. Nenaden dvojni vid, zamegljen vid ali izguba vida

To so vizualni znaki kapi. Če poleg tega občutite še šibkost v rokah, nogah, obrazu le na eni strani telesa, če imate težave pri hoji, se vam vrti, izgubljate ravnotežje, imate motnje v govoru in močan glavobol, potem takoj poiščite zdravniško pomoč. Pri močnejši kapi, ki jo povzroči krvni strdek ali možganska krvavitev, se ti simptomi namreč pojavijo na enkrat. Pri bolj šibki, kjer gre le za zožitev arterij, se lahko pojavljajo skozi več ur.

12. Suhe oči občutljive na svetlobo

Sjogrensov sindrom je kronična avtoimunska bolezen, katere natančen vzrok ni poznan. Predvidevajo, da imunski sistem začne uničevati vlažilne žleze in zato se pojavi suhost oči, ust, nosne votline, grla, nožnice. Najpogosteje prizadene ženske po 40. letu starosti, še posebej, če imajo nekatere druge avtoimunske bolezni, kot sta revmatoidni artritis in lupus. Zaradi pomanjkanja sline pacienti pogosto tudi težko žvečijo in goltajo hrano. Bolezen zdravnik diagnosticira z laboratorijskimi preiskavami, z določitvijo avtoprotiteles in določenimi testi ( Schirmerjev test, Rose -Bengalov test). Dokončno diagnozo potrdi revmatolog, ki opravi se biopsijo žlez slinavk, scintigrafijo slinavk, nestimuliran pretok sline in sialografijo. Bolezen ni nevarna, je pa precej neprijetna. Pomagala bo uporaba umetnih solz in pitje velikih količin tekočine.

Meglen vid
Meglen, nejasen vid je lahko posledica drastičnega nihanja sladkorja v krvi. (Foto: iStockphoto)

13. Zamegljen vid pri sladkornih bolnikih

Razširjene žilice v očeh, ki pogosto počijo in zakrvavijo, majhne otekline ali celo brazgotine na mrežnici ter propadanje mrežnice, ki se najpogosteje kaže kot meglen, nejasen vid, so lahko posledice drastičnega nihanja sladkorja v krvi. Zato morajo sladkorni bolniki ne le nenehno paziti na krvni sladkor, temveč tudi na zdravje svojih oči. Diabetes lahko namreč poleg številnih drugih kroničnih zapletov prizadene tudi oči oziroma vid.

14. Vozlanje krvnih žilic

Če se začnejo žilice mrežnice nenavadno prepletati, vozlati in obračati ter se celo nekoliko debeliti, lahko to kaže na to, da imate povečan krvi tlak. Včasih pa se, če je krvi tlak res močno povečan, nekatere kapilare celo trgajo oziroma se da ob natančnem pregledu v njih opaziti nekakšne zareze. Skratka, med očesnim pregledom se lahko v mrežnici pokažejo tipične drobne kapilare neobičajnih oblik, to pa vašega očesnega zdravnika opozori na morebitno nevarnost s povišanim krvnim tlakom.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave