20.11.2018
LJ
/ 1°
Prince Harry Tako princ Harry nadaljuje poslanstvo matere Socialna fobija Se bojite javnih govorov in nastopov? Zajtrk Naravno naredite nekaj za svojo prebavo Pljuča Po štirih letih kemoterapije odkril, da nima raka

S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ...

Radi bi premagali tremo, prepričujemo se, da pa le ni nič takega, če moramo stopiti na oder in kaj povedati ... A ne gre. Vemo, kako nam kajenje škoduje. Poskušamo prenehati. A vsakič znova rečemo, da bomo pokadili še zadnjo cigareto ... Nekaterih stvari v življenju ni lahko spremeniti. Z izvajalko hipnoz Špelo Plemelj smo se pogovarjali, kako nam pri tem lahko pomaga hipnoza.

Hipnoza
Tako je videti hipnoza. (Foto: Profimedia)

Špela Plemelj je astrologinja in izvajalka hipnoz. Na slednjem področju je največ znanja pridobila v tujini pod mentorstvom Bel Rogers, izkušene hipnoterapevtke in regresoterapevtke. Pojasnila nam je, kako lahko hipnoza pomaga posamezniku; povprašali pa smo jo tudi, ali nam v kakšnem primeru lahko škodi.

Špela Plemelj
Izvajalka hipnoz Špela Plemelj: Da bi bila hipnoza uspešna, je treba najprej pridobiti zaupanje tistega, ki se želi hipnotizirati. (Foto: osebni arhiv)

Kako ste se naučili hipnoze in od kod želja, da se tega naučite?

Hipnoza je bila naslednji logični korak, saj se spogledujem z duhovnostjo in zdravljenjem že dalj časa. Ozaveščanje svojih navad in vzorcev je težko in zapleteno. Kako spremeniti te svoje navade, pa je še težje. Ker se ukvarjam tudi z astrologijo, sem ugotovila, da ima vsak svoj edinstven zapis, po katerem funkcionira. Astrološki posvet ponudi neki vpogled v svoje vzorce in odgovore na vprašanja, kot je: zakaj se mi vedno ponavljajo določene stvari? Treba pa je imeti tudi načine in tehnike, s katerimi lažje stopimo na pot spremembe. Vsak, ki je že kdajkoli začel spreminjati svoje navade, ve, da je to res dolgotrajen proces in treba je imeti veliko volje, predvsem psihične moči in podpore, da nam lahko uspe. Sama mislim, da je hipnoza tehnika, ki nam pomaga tam, kjer smo najšibkejši. Svoje navade smo zakodirali globoko v nezavednem, in tako so naši odzivi popolnoma avtomatični.

Dotaknili ste se tega, kje nam lahko pomaga hipnoza. Lahko malo več poveste o tem, v kakšnih primerih se uporablja?

Hipnoza je odličen pripomoček, kako narediti želeno spremembo. Gre predvsem za to, da nam ponudi podporo, ki jo potrebujemo, da zamenjamo svoje negativne vzorce s pozitivnimi. Veliko primerov je, ko ima človek pomanjkanje samozavesti in samozaupanja. To je lastnost, ki se je v človeku nabirala in stopnjevala skozi leta. Po navadi bi potrebovali tudi več let, da preobrazimo te svoje navade, ki nas omejujejo in zavirajo naš napredek. Sama odločitev, da potrebujemo spremembo, je že dovolj, da se odločimo za hipnozo, ki občutno zmanjša sam čas ozaveščanja in doseganja želenega. Uporablja se lahko pri več navadah, ki nas omejujejo. Na primer pri hujšanju, spopadanju s stresom, oblikovanju samega sebe, doseganju boljših rezultatov ... Denimo športniki to tehniko že dobro uporabljajo. Potem pomaga tudi pri premagovanju strahov in pri drugih zaviralnih občutkih – jezi, depresiji, sramu ... Pomaga pri prehranskih motnjah, nastopanju v javnosti, zagovarjanju pri izpitih, diplomskih del ...

Lahko opišete, kako praktično poteka hipnoza?

Da bi hipnoza res bila uspešna, je treba razviti odnos s klientom, ki temelji predvsem na zaupanju. Ljudje po navadi niso pretirano zaupljivi in treba je zagotoviti ta zaupanja vreden odnos, saj je to tudi predpostavka, da se bo klient lahko še bolj sprostil med samo seanso in predvsem dovolil sebi, da se sprememba lahko začne. Za tako seanso je potreben še miren in urejen prostor, kjer ni skoraj nič motečih dejavnikov, in hipnoza se lahko začne. Sama seansa traja po navadi dobre pol ure. Treba pa se je predhodno dobro pogovoriti s klientom in raziskati, kaj je glavni kamen spotike. Zaželeno je, da klient nato posluša posneto hipnozo vsak dan, do naslednjega srečanja in obiska. Že v tem času se zgodijo nevidne spremembe, ki občutno vplivajo na odzivanje klienta. Osebno srečanje in izvajanje hipnoze je potrebno najmanj dvakrat. V posebnih primerih, kot je odvajanje od kajenja, pa so potrebni posebni postopki, zato je hipnoza oblikovana nekoliko drugače. Podobno je pri vseh odvisnostih, ki se jih posameznik sam zaveda in zavestno želi prenehati s tem. Posebni primeri pa so duševni bolniki in tisti, ki imajo predpisane psihotike, saj je tu precep med zavednim in nezavednim veliko večji in zato težje dosegljiv. V takih primerih so tehnike izbranih psihoterapevtov in psihologov primernejše ter ustreznejše. Hipnoza bi se lahko izvajala le v skupnem sodelovanju in pod strogim nadzorom.

Trema
Hipnoza lahko pomaga pri premagovanju strahov, denimo, če le stežka nastopamo v javnosti. (Foto: Profimedia)

Hujšanje
Pomaga lahko tudi pri hujšanju, učenju, opuščanju odvisnosti ... (Foto: iStock)

Zakaj deluje? Ali obstajajo ljudje, ki jih je lažje hipnotizirati, in ljudje, ki jih ni mogoče?

Hipnotična sporočila delujejo na ravni nezavednega, ki sprejema vsa sporočila, ki jih dobivamo. In prav to nezavedno tudi odbija tista sporočila, ki zanj niso primerna. To pomeni, da moramo stopiti v kontakt z našim nezavednim, v globoki sproščenosti, kjer se spremembe lahko začnejo in skonstruirajo. V stanju hipnoze brišemo neustrezne vzorce in tako delamo prostor za nove, ki so bolj primerni in ustrezni. Podobno kot pri gradnji hiše ne bomo dosegli končnega stanja naenkrat. Treba se je vračati in v našem primeru ponavljati te vaje, da lahko dosežemo cilj, ki si ga želimo. Nezavedno je treba napolniti s sporočili, ki bodo pripomogla k rasti in spremembi posameznika. S pravimi in ustreznimi tehnikami, ki jih pozna dober izvajalec hipnoz, lahko hipnotiziramo vsakega, ki se za to odloči.

Ali nas v hipnozi lahko kdo manipulira? Je to stvar etičnosti tega, ki hipnozitira?

Vsi, ki smo se odločili, da izvajamo hipnoze v pomoč sočloveku, smo seveda zapriseženi etičnemu kodeksu. Najbrž mislite manipulacijo v negativnem smislu, ki pa je pri hipnozi prepovedana. Hipnoze se izvaja v najboljše dobro človeka, ki se je za to odločil. Ker v hipnozi nagovarjamo nezavedno in na neki način višji jaz klienta, manipulacija popolnoma odpade, saj je človekovo nezavedno tisti filter, ki sprejema sporočila, ki so zanj dobra. Česar človek sam ne odobrava in ni v skladu z njegovim najboljšim dobrim, tega njegovo nezavedno ne bo sprejelo. Prav zato je tudi pomembna posameznikova zavestna odločitev, da si spremembe resnično želi in je pripravljen narediti to spremembo v svojem življenju.

Hipnoza
Hipnoza vpliva na naše nezavedno, ki pa bo odbilo vsa sporočila, s katerimi se ne strinja. Zaradi tega bo uspešna le, če človek pride z zavestno željo, da neha kaditi, začne bolj zdrav način življenja ... (Foto: Profimedia)

In še nekaj. Je res mogoče v hipnozi recimo začeti govoriti jezik, ki ga sicer ne govoriš?

Ne sme se mešati in zamenjevati hipnoze z regresijami. Hipnoza je tehnika, ki nam pomaga narediti določene spremembe, ki si jih želimo, pa nismo še našli pravega načina. Kar je pa povezano s hipnotičnimi seansami in tujimi jeziki, pa je, da hipnoza zelo uspešno pomaga pri učenju, da se lažje umirimo, zberemo in smo pri učenju bolj učinkoviti ter temeljiti. Seveda lahko poslušamo hipnozo v tujem jeziku in naša podzavest bo sprejela izbrana sporočila in sugestije, ki so potrebne za nas.

Če pa smo že omenili regresijo – gre za res globoko stanje sproščenosti, ki po navadi pomaga ozaveščati naše vzorce in dejanja. Je tehnika, pri kateri je klient aktivno udeležen, pri hipnozi pa je največkrat oseba v pasivnem stanju sprejemanja sporočil, ki so izbrana posebej zanjo. Regresija je vseeno način, ki ga lahko vpeljemo v hipnozo in tako spremenimo izkušnjo, ki je problematična. Hipnoza, ki smo jo gledali na televiziji, je po drugi strani drugačne vrste hipnoza, ki je v svoj namen uporabljala samo tiste lastnosti prostovoljcev, ki so jim bile te lastnosti nekako blizu. Hipnoza nikoli ne deluje proti nam samim oziroma proti naši volji. Sami imamo zelo dober obrambni mehanizem, ki prepričuje takšna dejanja.

Pri regresiji gre predvsem za tako imenovani regres, ki nas pelje nazaj v preteklost, v otroštvo, celo v prejšnja življenja, kjer smo pridobili te navade, ki nas ovirajo. V regresiji se tako lahko dostopa do preteklih znanj, ki jih v tem življenju ne uporabljamo, kar pomeni, da se lahko zgodi, da v regresiji klient spregovori v tujem jeziku.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Paradižnik

Ste vedeli, da je določena zelenjava celo bolj zdrava skuhana?

Uporabne povezave