22.01.2019
LJ
/ -3°
Herpes Hitra pomoč, ko se pojavi herpes Jabolka Kaj moramo vedeti o ostankih pesticidov v hrani? Fitnes Ko med tekom začne boleti pod rebri Zaročenec Zaročenec jo je pustil tik pred poroko

Darovanje spolnih celic

Kadar tudi s pomočjo zdravljenja ne pride do zanositve po naravni poti, se pari lahko odločijo za oploditev z biomedicinsko pomočjo.

Darovanje spolnih celic

Nalagam..
Spolnost
Neplodnih je približno 10 odstotkov parov.

V Sloveniji išče pomoč zaradi neplodnosti vsako leto približno 1 000 novih parov. Neplodnost je ena največjih stisk, ki lahko doletijo človeka. Ogrozi vsa področja človekovega življenja – samopodobo, sanje o prihodnosti, odnose z drugimi. V življenju je malo tako hudih in trdovratnih kriz.

O neplodnosti govorimo, kadar ženska kljub želji in rednim spolnim odnosom brez zaščite leto dni ne zanosi. Razloge za neplodnost lahko najdemo pri enem ali drugem partnerju, pri obeh partnerjih ali pa razloga z obstoječimi preiskavnimi metodami ne ugotovimo.

dr. Sašo Drobnič
"Za oploditev z biomedicinsko pomočjo z darovanimi spolnimi celicami pa se odločamo pri tistih maloštevilnih neplodnih parih, pri katerih zaradi bolezni moškega ali ženske z nobenim postopkom ni mogoče pridobiti semenskih ali jajčnih celic ali pa sta partnerja nosilca hudih dednih bolezni," je povedal ginekolog Sašo Drobnič.

 Dr. Sašo Drobnič iz Ginekološke klinike v Ljubljani je povedal, da je praktično edini motiv zbiranja darovanih spolnih celic omogočiti parom, ki ne morejo zanositi po naravni poti, dobiti spolne celice zdravega darovalca. "Drugi razlogi nas pravzaprav ne zanimajo."

Zato sodijo postopki oploditve z biomedicinsko pomočjo v posebej pooblaščene centre, kjer je znanje, so prisotni strokovnjaki in oprema, hkrati pa je zagotovljena možnost notranjega nadzora. In zato je z Zakonom o zdravljenju neplodnosti in o postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo pred zlorabami zaščitena človeška dedna zasnova kot celota. Zelo pomembno je namreč, da so tako darovalec semenskih celic kot tudi darovalka jajčnih celic in prejemniki spolnih celic seznanjeni tudi z moralnimi in etičnimi vidiki postopkov darovanja spolnih celic.

Kdo lahko daruje spolne celice?

Vsi darovalci morajo biti stari vsaj 18 let. Ženske lahko darujejo do 35. leta, moški do 55. leta. Vsi darovalci morajo biti zdravi in ne smejo imeti kakšnih posebnih degenerativnih bolezni, tako sami kot v njihovi družini. Poleg tega povprašamo tudi po nekaterih drugih rizičnih faktorjih. Vsi darovalci morajo opraviti tudi serološke teste, torej teste na nalezljive bolezni. Vse spolne celice zamrznemo in jih uporabimo šele takrat, ko preverimo, da v času darovanja potencialni darovalec ni bil okužen s katero koli od bolezni. Spolne celice nikoli ne uporabimo sveže, pravi dr. Drobnič.

Darovalec najprej izpolni vprašalnik, potem se z njim pogovorimo, sledi darovanje krvi na zavodu za transfuziologijo in potem se dogovorimo, kdaj bo prišel darovat seme. Ker vsak postopek ni uspešen, je treba seme darovati večkrat.

Razlika med ženskimi in moški darovalci

"Moški svojo spolno celico lahko daruje sam, tako da s tem ni kakšnih posebnih težav. Žensko jajčno celico pa je treba pridobiti iz telesa. Zato jo ženska lahko odda le tako, da jo punktiramo. Pod ultrazvočno kontrolo s tanjšo iglo punktiramo jajčnike in iz njih, iz tistih mehurčkov, foliklov, ki zrastejo na jajčnikih, izčrpamo tekočino, v kateri so spolne celice," pojasnjuje dr. Drobnič.

Moških darovalcev je neprimerno več. Pri nas je čakalna doba za moško spolno celico približno leto dni. Ženskih darovalk spolnih celice je bistveno premalo. Tako je pokrit le manjši del potreb. Zato je treba marsikatero žensko, ki spolno celico potrebuje napotiti tudi v tujino.

Več informacij dobite na spletni strani Daruj.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 4
 
Regratt 22.11.2012 10:41:37
Dejstvo: v Sloveniji so do pomoči deležni zgolj izbranci, kljub temu, da VSI plačujemo v zdravstveno blagajno. Diskriminacija najvišje oblike.
 
Nihče11 21.09.2012 19:46:06
kujk ti pa plačajo
 
mima2007 14.03.2012 13:55:12
Bilo bi zelo pametno, da bi pridobili z reklamo čimveč darovalcev in darovalk. Čakalna vrsta je neskončna, čas pa hitro teče ...
 
Regratt 11.01.2011 14:45:23
Biomedicinska pomoč pri zanositvi je na voljo le nekaterim državljanom Slovenije, čeprav v Ustavi piše, da je vsaka diskriminacija na podlagi osebnih okoliščin prepovedana.
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Se še držite novoletnih zaobljub?

Uporabne povezave