23.03.2018
LJ
/ -3°
Umivanje rok Ko vas mučijo neprijetne misli ali si nenehno umivate roke ... Oreščki Odlična novica o oreščkih Laser Laser, ki odpravi tudi starostno dioptrijo Meso Mislite, da je zdravo, a ni!

Nesreče na smučiščih izenačene z ostalimi vrstami nesreč

Za enkrat sta oskrba poškodb na smučišču in prevoz do najbližje ustrezne zdravstvene pomoči v Sloveniji še vedno brezplačna.

Nesreča na Kaninu
Ena ura uporabe helikopterja za reševanje stane 1.303 evre. V to ceno niso vključeni stroški dežurne zdravniške ekipe. (Foto: Uroš Benedičič)

V Sloveniji reševanje ponesrečencev in nudenje prve pomoči urejata zakon o varnosti na javnih smučiščih ter pravilnik o reševalni službi in o službi prve pomoči na smučiščih. V skladu z njima mora upravljavec smučišča poškodovancem na smučišču zagotoviti hitro in strokovno pomoč.

Kadar se odpravimo na smučanje v tujino, smo navajeni, da za to obdobje dodatno sklenemo zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini. V nasprotnem primeru nas namreč v primeru nezgode smučanje lahko zelo drago stane. Skratka, v tujini nam bodo prevoz do najbližje ustrezne zdravstvene oskrbe, verjetno pa tudi samo zdravstveno oskrbo, drago zaračunali.

Kako je s tem pri nas?

Stroški prve pomoči, nujne medicinske pomoči in prevoza do ustrezne zdravstvene oskrbe se podobno kot pri ostalih nesrečah v ustreznem odstotnem deležu poravnajo iz obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zatorej je mogoče tudi naknadno dokazovanje o ustreznem zdravstvenem zavarovanju. Ustrezno nas bodo oskrbeli torej tudi v primeru, če kartice zdravstvenega zavarovanja nimamo pri sebi. Če pa gre za poškodbo po tretji osebi (nesrečo torej nekdo povzroči), imajo zavarovalnice možnost regresno odškodninskega zahtevka. V tem primeru stroške nosi povzročitelj nesreče: na primer vinjeni smučar.

Slovenija je torej na tem področju še vedno socialna in pravična država.

V tujini, na primer pri naših severnih sosedih, se lahko zgodi, da če nimate sklenjenega dodatnega zavarovanja za asistenco v tujini, helikopter po vas ne bo prišel. Po neuradnih podatkih pa smo izvedeli, da se tudi pri nas že kažejo želje po tem, da bi bilo za plačilo tovrstnih stroškov s strani zavarovalnice, potrebno imeti sklenjeno posebno dodatno zavarovanje.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 6
Materboga 27.06.2015 10:42:25
To o naših zgornji sosedih ne bo držalo. Vse kar potrebuješ je evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Helikopter pa pride po vsakogar na smučišču, ki je resno ogrožen tudi, če je neznanec.
-.-' 21.04.2013 01:14:46
Drgač pa to kar zgoraj piše ravno ne drži. Ker če da, potem lahko gladko zahtevam odškodnino od upravljalca smučišča.
Zadeva je bila namreč taka, da sem se poškodoval na smučišču. Raztrešču vranico, počil ledvico na 3 dele in imel rahel pretres. Imel sem notranje krvavitve, a kljub temu niso klicali helikopterja da bi me urgentno odpeljal. Da o ostalih zadevah ne govorimo. Npr. Čakanje v gondoli da se do polovice nafila preden me odpeljejo v dolino ipd. Od smučišča pa do operacijske sem tako namesto 1h in pol rabil 4h. Vmes se ponovno rodil, saj so me že izgubili. In kaj naj rečem na ta članek?" Ko bi bilo vse tako rožnato kot pravijo "
 
AB2 19.01.2013 09:25:55
smučarija je za snobe, tisti, ki ima denar za smučanje, ga ima tudi za zdravstveno oskrbo
-.-' 21.04.2013 01:04:48
Ti nimaš vseh čistih. A zdaj če rad smučam sem pa snob? A potem si ti snob ker si rad/a privoščiš počitnice na morju? Kr neki -.-'
bine1212 26.08.2015 07:58:57
Lisica in kislo grozdje.
 
donat323 17.02.2012 09:29:39
državi moraš samo dajat, davke, zavarovanja, ..... k so pa teb kej dolžni, pa pozab
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Arašidi

Imate radi oreščke?

Uporabne povezave