19.12.2018
LJ
/ -4°
Rdeče vino Kako alkohol vpliva na žensko telo? Zgaga Vas peče zgaga? Težave ne gre jemati zlahka Analiza obraza Neverjetno, kaj o vašem zdravju razkriva pogled v oči Emma Woodhouse Mati preživela dva tedna z mrtvim otrokom

Pravica do izbire osebnega zdravnika

Vse zavarovane osebe imajo pravico, da si izberejo osebnega zdravnika, in sicer si lahko izberejo osebnega zdravnika splošne medicine, osebnega zobozdravnika, ženske pa tudi osebnega ginekologa.

Osebni zdravnik za zavarovane osebe do dopolnjenega 19. leta starosti je specialist pediater ali specialist šolske medicine, izjemoma pa tudi specialist splošne medicine.

Osebnega zdravnika si zavarovana oseba izbere po lastni izbiri, najkasneje ob prvem obisku pri zdravniku. To naredi tako, da pri zdravniku, ki si ga je izbrala, podpiše izjavo o izbiri. Vsaka zavarovana oseba ima istočasno lahko izbranega le enega osebnega zdravnika določene dejavnosti. Podatke o izbiri je dolžan osebni zdravnik vnesti v kartico zdravstvenega zavarovanja.

Praviloma naj bi si zavarovane osebe izbirale osebnega zdravnika med izvajalci, ki so najlažje dosegljivi, praviloma v kraju njihovega stalnega ali začasnega bivališča. Vendar pravica do svobodne izbire osebnega zdravnika glede na sedež, kjer le-ta opravlja dejavnost, ni v predpisih z ničimer omejena.

Edini pogoj, ki ga veljavni predpisi določajo, je, da mora imeti osebni zdravnik oziroma zavod, v katerem je zdravnik zaposlen, sklenjeno pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. V primeru, da si zavarovana oseba izbere osebnega zdravnika, ki ni najbližji, mora potne stroške, povezane s takšno izbiro, nositi sama. Prav tako je zavarovana oseba dolžna sama nositi dodatne stroške za doplačila, kadar si izbere osebnega zdravnika na višji ravni zdravstvene dejavnosti, na primer na kliniki ali v bolnišnici.

Osebni zdravnik
Osebnega zdravnika si po po lastni izbiri lahko izbere vsaka zavoravana oseba. (Foto: iStockphoto)

Zamenjava osebnega zdravnika

Zavarovana oseba lahko opravi zamenjavo osebnega zdravnika po poteku enega leta od prejšnje izbire. To stori tako, da pri novo izbranem zdravniku izpolni listino o novi izbiri, pri čemer ni dolžna navesti razlogov za zamenjavo. Izjemoma lahko zavarovana oseba zamenja osebnega zdravnika tudi prej, in sicer v primeru, ko je njen osebni zdravnik več kot tri mesece neprekinjeno odsoten zaradi bolezni, porodniškega dopusta, strokovnega izpopolnjevanja ali drugih vzrokov ali če je odšel na delo v drug kraj. Ko prenehajo navedeni razlogi, ima zavarovana oseba pravico do ponovne izbire prejšnjega osebnega zdravnika.

Zamenjavo pa je možno izvršiti tudi pred potekom enoletne dobe. Več informacij lahko dobite na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 2
Ivan Glavina 1 22.08.2016 16:38:37
Pravica? Ja imamo jo vendar je v praksi neizvedljiva! Vsaj na Jesenicah je tako! Po delni upokojitvi dolgoletnega osebnega zdravnika smo brez vprašanj bili dodeljeni zdravnici! Ko je tudi ta odšla smo nekateri poskušali z novo izbiro, a glej ga zlomka nihče od zdravnikov nas ni sprejel češ da so že zasedeni! Sedaj po odhodu te zdravnice se v naši ambulanti menjavajo nadomestni zdravniki kar po tekočem traku! V kratkem časovnem obdobju je trenutno v ambulanti že peti zdravnik! Pravice do izbora pa so za nas le deklarativne mrtve črke na papirju!
 
muhecece 14.12.2009 11:35:08
Pozdravljeni!
Naša otroka(10 in 12) imata izbrano pediatrinjo že od prve posvetovalnice in ker je res zelo dobra ima vedno polno čakalnico.Mene to ne moti, ker vem da dela profesionalno. Imam pa vedno problem, ko pripeljem otroka, češ, da jima moram izbrat drugega zdavnika(šolske medicine), ker sta že toliko stara. Kolikor jaz vidim ste vi zapisali, da imajo vse zavarovane osebe do dopolnjenega 19.leta starosti pravico tudi do pediatra. Ali imam pravico, da moja otroka ostaneta pri izbrani pediatrinji ali jih moram prepisat. Ima vsak zdravstveni dom druge zakone?
Hvala in lep pozdrav! Ena mama
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave