19.12.2018
LJ
/ -4°
Rdeče vino Kako alkohol vpliva na žensko telo? Zgaga Vas peče zgaga? Težave ne gre jemati zlahka Analiza obraza Neverjetno, kaj o vašem zdravju razkriva pogled v oči Emma Woodhouse Mati preživela dva tedna z mrtvim otrokom

Z darovanjem organov podarite življenje

Za darovanje organov in tkiv se lahko odloči vsak ter s tem pomaga rešiti življenje sočloveku. Svojo odločitev pa mora potrditi na Slovenija – transplantu oziroma na prijavnih mestih po Sloveniji.

Odločitev, da postanete darovalec organov, lahko storite pisno kot oporoko na posebej pripravljenem obrazcu ali svojo odločitev poveste svojcem.

 Darovalec organov je lahko vsakdo, ki je zdrav, nima virusnih in infekcijskih bolezni ali malignega obolenja, ki bi se razširilo na prejemnika. Daruje lahko tudi mladoletna oseba, vendar šele po dopolnjenem 15. letu.

Pri pokojnem darovalcu dele telesa zdravniki odvzamejo šele takrat, ko je po vseh predpisih ugotovljena smrt. Sodobna medicina je možgansko smrt, t. j. dokončno odpoved delovanja celotnih možganov, sprejela kot smrt posameznika. Takšno odločitev so sprejele tudi vse velike veroizpovedi sodobnega sveta.

Transplantacija organov
Darovalec ima vso moralno pravico, da svojo odločitev o posmrtnem darovanju organov tudi prekliče. (Foto: POP TV)

Darovalec pa lahko na primer ledvico daruje tudi v času svojega življenja, vendar le ljudem, s katerimi je genetsko, sorodstveno ali čustveno povezan. Da bi pri tem preprečili morebitne zlorabe, mora vsak primer tovrstnega darovanja obravnavati Etična komisija za presaditve.

Kje so na voljo obrazci?

Vsak, ki želi postati darovalec, lahko svojo odločitev izrazi pri pooblaščeni osebi v zdravstvenem domu, nekaterih lekarnah, na območni enoti Rdečega križa ali na Karitas. Tam izpolni poseben obrazec, pristopno izjavo, pooblaščena oseba preveri identiteto darovalca in jo s podpisom potrdi. Izjavo pošlje na Slovenija – transplant.

Darovanje organov
Ker je za uspešno presaditev organov ključnega pomena njihova zadostna prekrvavljenost, je treba po smrti darovalca čim prej urediti vse pogoje za odvzem organov. Prav zato je tako pomembno, da človek željo o darovanju svojih organov izrazi že v času življenja, saj je na ta način prihranjen dragoceni čas, ki bo drugemu človeku poklonil življenje. (Foto: iStockphoto)

Za več informacij kliknite tukaj.

Darovalec lahko svojo odločitev tudi prekliče

Darovanje organov je popolnoma anonimno, zato prejemnik v nobenem primeru ne more dobiti osebnih podatkov o svojem darovalcu, prav tako tudi darovalčeva družina ne more izvedeti osebnih podatkov prejemnika. Izvejo lahko le to, ali je bil organ presajen.

Podatek o opredelitvi za darovanje organov je nevidno zapisan na kartici zdravstvenega zavarovanja. Podatki, ki so shranjeni na kartici zdravstvenega zavarovanja, so dostopni izključno zdravniku transplantacijskemu koordinatorju, ki je v vsaki bolnišnici odgovoren za področje darovanja po smrti. Zapis na zdravstveni kartici lahko odčita po smrti posameznika s posebnim računalniškim programom  le z uporabo določene profesionalne kartice. Vsak državljan lahko preveri svoje podatke o opredeljenosti za darovanje po smrti osebno na Slovenija – transplantu na podlagi pisne zahteve.

Vse natančne informacije o posmrtnem darovanju organov boste dobili na Zavodu RS za presaditev organov, Slovenija – transplant.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave