22.01.2019
LJ
/ -3°
Herpes Hitra pomoč, ko se pojavi herpes Jabolka Kaj moramo vedeti o ostankih pesticidov v hrani? Fitnes Ko med tekom začne boleti pod rebri Zaročenec Zaročenec jo je pustil tik pred poroko

6 živil, ki jih v tem letnem času morate imeti v kuhinji

Ko razsajata prehlad in gripa, je priporočljivo poskrbeti, da imate v kuhinji živila, ki krepijo vaš imunski sistem in vam pomagajo, da se pred boleznijo odbranite. Nekatera so vam lahko v pomoč celo, če ste že končali v postelji. Če jih boste uživali, boste hitreje ozdraveli.

Kivi
Kivi vsebuje veliko vitamina C. (Foto: iStock)

1. Česen

Študije so pokazale, da česen deluje protivirusno. A samo, če ga zgrizete. Takrat se izloči snov, ki se imenuje alicin. Ta se nato v telesu spremeni v druge snovi, ki pa lahko pomagajo belim krvničkam v boju proti povzročiteljem bolezni. Bele krvničke ali levkociti so namreč krvne celice, ki varujejo telo pred okužbami pa tudi tumorji. Zelo koristno je pravzaprav skozi vse leto uživati živila, ki poskrbijo, da bele krvničke čim bolje delujejo. Poleg česna ne pozabite niti na čebulo in drobnjak.

Česen naj bi pomagal tudi, če ste že zboleli. Kako, si preberite tukaj.

2. Kivi

Kivi je bogat z vitaminom C. Ta je izredno dobro raziskano hranilo, ki ga potrebujejo naše kosti, mišice, krvne žile pa tudi imunski sistem. Da bi okrepili njegovo delovanje, se potrudite, da redno uživate hrano, ki vsebuje vitamin C. To je v tem letnem času kivi pa tudi pomaranče, grenivke in zelena zelenjava. Naredite si denimo zjutraj krepčilen smoothie iz zelene zelenjave in citrusov. Če boste vsak dan začeli s kopico hranil, ki bodo okrepila vaš imunski sistem, boste zagotovo zboleli manjkrat.

3. Bučna semena

Z bučnimi semeni boste zaužili mineral cink. To pa je hranilo, po katerem morate poseči takoj, ko začutite, da se vas nekaj loteva. Nato ga jemljite ves čas bolezni. Študije so namreč pokazale, da lahko uživanje cinka nekoliko zmanjša čas trajanja prehlada ali gripe. Je pa res po njem treba poseči takoj, ko začutite prve simptome. Samo takrat je namreč pomagal. In ni le skrajšal čas trajanja bolezni, tudi njeni simptomi so bili nekoliko milejši. Cink lahko zaužijete še s sončničnimi semeni, ki imajo poleg tega veliko vitamina E. In tudi ta pomaga, da začne imunski sistem bolje delovati.

Bučna semena
Bučna semena morate uživati takoj, ko se pojavijo prvi simptomi. (Foto: iStock)

 4. Jogurt

Izberite jogurt, ki vsebuje probiotične kulture. Te okrepijo delovanje našega črevesja, saj poskrbijo, da v njem prevladuje za nas dobra mikrobiota. Ta mora namreč biti v ravnovesju s tisto, ki je za nas slaba. Slednjo hranimo, če uživamo sladkor in predelano hrano. Zato se temu izogibajte, če želite preprečiti, da bi zboleli. Če dobra mikrobiota prevladuje nad slabo, namreč boljše deluje vaše črevesje, s tem pa tudi imunski sistem, kajti približno osemdeset odstotkov imunskega sistema se nahaja v črevesju. Probiotične kulture lahko zaužijete tudi s kislim zeljem, kombučo in pa kimčijem. To je korejska različica vložene zelenjave.

Kako pripraviti kimči, si preberite tukaj.

5. Gobe

Protivirusno delujejo tudi gobe, zato lahko tako kot česen naše telo okrepijo v boju proti virusom, ki povzročajo bolezni. Gobe pomagajo, ker vsebujejo ogljikov hidrat, ki se imenuje beta glukan. Tudi ta pomaga belim krvničkam in torej na ta način krepi delovanje imunskega sistema. Uživate lahko različne gobe, ki poleg tega pomagajo, ker vsebujejo še cink.

Kaj pa, če ste se z gobami zastrupili? Preverite, kaj svetuje dr. Marija Jamšek z ljubljanskega Centra za zastrupitve.

6. Voda

Tudi uživanje dovolj vode je zelo pomembno, če želimo ostati zdravi. Treba je preprečevati dehidracijo. Voda je pomembna za dobro delovanje vseh fizioloških procesov v telesu. Če je telo dehidrirano, enostavno ne more vzpostaviti takšne obrambe, kot bi jo lahko sicer. Če ne marate vode, lahko pijete tudi nesladkan čaj. Sokovom se raje izogibajte prav tako vodam z okusom.

In še ...

Vse to so odlična živila, če se želite odbraniti pred boleznimi. A ni dovolj, da posegate samo po njih. Dobro je, da redno uživate čim več različnih zdravih hranil. Poskušajte torej doseči, da imate uravnoteženo, zdravo, raznoliko prehrano.

Poleg tega se gibajte in si redno umivajte roke. Ne pozabite pa niti na skrbi zase. Vzemite si čas za sproščanje, ne nalagajte si preveč obveznosti, poskrbite, da ne boste nenehno v stresu. Tudi to je ključno, če želite ostati zdravi. Sicer boste kljub vodi in zdravi hrani in telovadbi še naprej zbolevali.

Voda
Da bi imunski sistem dobro deloval, spijte dovolj vode. (Foto: iStock)
Jogurt
Izberite jogurt, ki vsebuje probiotične kulture. (Foto: iStock)
Česen
Česen pomaga, ker deluje protivirusno. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 1
 
spiritualite100 14.02.2018 09:57:54
Ponudba za zavarovanje posojil Za vaše posojilo zahteva za oživitev vaših dejavnosti, bodisi za izvedbo projekta ali za nakup stanovanja ali pa potrebujete denar iz drugih razlogov preveč. Strinjam se, da vam bom pomagal pri znesku od 5000 do 10.000.000 € s stopnjo 3% na leto in s trajanjem od 1 do 30 let. Prosim, prosim kontaktirajte me za več informacij: tmarjan24@gmail.com Whatsapp: +38651390291
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Se še držite novoletnih zaobljub?

Uporabne povezave