19.12.2018
LJ
/ -4°
Rdeče vino Kako alkohol vpliva na žensko telo? Zgaga Vas peče zgaga? Težave ne gre jemati zlahka Analiza obraza Neverjetno, kaj o vašem zdravju razkriva pogled v oči Emma Woodhouse Mati preživela dva tedna z mrtvim otrokom

Imate ves čas mrzle roke in noge?

Imate pozimi kar naprej mrzle roke in noge? To je lahko posledica slabše cirkulacije krvi. Predstavljamo vam šest načinov, kako jo lahko preprosto izboljšate in tako rešite svojo težavo. Resda je zima, a ni treba, da vas kar naprej zebe.

Roke
Kaj storiti, če vas kar naprej zebe? (Foto: iStock)

1. Ne nosite pretesnih oblačil

Izberite ohlapnejša oblačila, ker bodo ob vašem telesu pustila še nekaj zraka, ki ga bo telo segrelo in bo deloval kot izolacija. Boljše bodo zato tiste rokavice, ki nimajo prostora za vsak prst, ampak le za palec. Čez tesno prilegajoče se nogavice si nadenite ohlapnejše debelejše volnene. Pod ohlapen pulover pa oblecite tesneje prilegajočo majico.

Rokavice
Takšne rokavice grejejo bolj kot tiste, ki imajo prostor za vsak prst. (Foto: iStock)

2. Začinjena hrana

Začimbe spodbudijo delovanje krvnega obtoka, temperatura vašega telesa zraste, srce bije močneje in kri teče hitreje. Je pa dobra cirkulacija odvisna tudi od čim bolj zdravega srca in ožilja, ki pa ju boste krepili z živili, ki so bogata z vitaminoma A in C.

3. Odrecite se cigaretom, kavi in alkoholu

Nikotin in kofein slabšata cirkulacijo krvi. To, da vas alkohol pogreje, pa ne drži.  Dejansko vam daje le občutek, da vam je topleje, kar je lahko nevarno. Po uživanju alkohola se manj zavedamo, kako hladno nam je.

4. Jejte ribe in listnato zeleno zelenjavo

To je hrana, ki odlično vpliva na krvni obtok. Arterije se razširijo in kri bolje steče po telesu. Ribe pomagajo zaradi omega-3 in 6 maščobnih kislin. Zelena listnata zelenjava pa vsebuje veliko železa in vitamina C.

5. Pazite, da spijete dovolj vode

Krvni obtok hrani vse celice v telesu in za dobro delovanje potrebuje tudi dovolj vode. Pozimi včasih sploh ne opazimo, da smo žejni, dokler občutek žeje ni že res močan. Zato bodite pozorni, da redno uživate dovolj tekočine. Če izberete topel čaj, vam bo še topleje.

Stopnice
Bodite aktivni, ko ste le lahko, saj tudi to izboljša delovanje krvnega obtoka. (Foto: iStock)

6. Bodite aktivni

Redno se dovolj gibajte in ko morate denimo zunaj čakati, tega ne počnite na mestu, temveč se sprehajajte. Ko se vrnete domov, spodbudite cirkulacijo tako, da malo pomasirate roke in noge.

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Ingver

Ali v kuhinji uporabljate ingver?

Uporabne povezave