22.01.2019
LJ
/ -3°
Herpes Hitra pomoč, ko se pojavi herpes Jabolka Kaj moramo vedeti o ostankih pesticidov v hrani? Fitnes Ko med tekom začne boleti pod rebri Zaročenec Zaročenec jo je pustil tik pred poroko

Navodila za tek, ko je hladneje

Bi radi še naprej tekli zunaj tudi sedaj, ko je hladneje? Tekaškega trenerja Urbana Praprotnika smo vprašali, kaj je treba v tem primeru vedeti. “Vsekakor se mora tekač prilagoditi vremenu, pa če je mrzlo ali vroče,” nam je povedal. Kako se torej prilagoditi sedaj, ko je mrzlo?

Tek
Zunaj je mogoče teči tudi, ko je hladneje. (Foto: iStock)

Kako teči, ko je hladno?

“Ko je zelo hladno oziroma mrzlo, je globoko dihanje mrzlega zraka lahko škodljivo za pljuča in tudi glasilke,” pravi tekaški trener Urban Praprotnik. “A zaradi tega teka v mrzlem vremenu še ni treba obesiti na klin. Le primerno ga upočasnimo.” Zakaj? “Pri počasnejšem teku ne dihamo tako zelo globoko. Lahko celo vdihujemo skozi nos. Ta pot zraka skozi nos je v primerjavi z dihanjem skozi usta ožja in daljša. Zrak se na tej poti ogreje in navlaži.” Dihanje skozi nos je torej v hladnejšem vremenu bolj priporočljivo. “Vendar pa pri dihanju skozi nos ne moremo teči hitreje.” Tecite torej počasneje.

S tekaškim trenerjem Urbanom Praprotnikom smo govorili tudi o najpogostejših napakah, ki jih delajo tekači. Ravno te vodijo v tako pogoste poškodbe.

Kako je z oblačili?

Poleg tega se primerno oblecite. “Oblecite se seveda topleje, vendar to naredite v večih plasteh, ki jih lahko potem – ko se s tekom nekoliko ogrejete – tudi ustrezno slečete in morda zavežete okrog pasu.” Ko končate s tekom, pa se po potrebi ravno tako lahko spet oblečete.

Kako pa je z obutvijo?

"Jeseni in pozimi pride prav obutev, ki ima vrhnji del opremljen z membrano, ki ne prepušča vode. S takšno obutvijo bodo tudi v primeru luž in plundre naše nogavice ostale suhe. S tem pa nas bo manj zeblo v prste.”

Kako nam lahko pomaga ogrevanje?

“Ogrevanje je v mrzlem vremenu smiselno podaljšati. Morda lahko na začetku nekaj minut hitreje hodimo, potem pa še pet ali še bolje deset minut lahkotno tečemo. Na ta način bolj postopno dvignemo našo temperaturo. Ko smo tako ogreti in pa če smo primerno oblečeni, pa lahko rečem, da za tek – vsaj v naših krajih – premrzlega vremena ni.” Le ogrejte se, poskrbite za primerna oblačila in obutev ter po potrebi dihajte skozi nos in zato tecite nekoliko počasneje, še enkrat povzame tekaški trener.

Tek je odlična vadba, ker je zelo naravno gibanje. A če nikoli nismo tekli, nimamo kondicije – včasih začnemo teči, pretiravamo in vse nas boli, zato obupamo. Kdo se celo poškoduje … S tekaškim trenerjem Urbanom Praprotnikom smo se zato tudi pogovarjali, kako začeti teči, da bomo to gibanje vzljubili.

Tek
V hladnejšem delu leta je priporočljivo imeti superge, ki imajo zgoraj membrano, ki ne prepušča vode. (Foto: iStock)

Raztegovanje
Oblecimo se v več plasteh, da se lahko, ko se ogrejemo, slečemo, in ko se raztezamo, spet oblečemo. (Foto: iStock)

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 0
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Se še držite novoletnih zaobljub?

Uporabne povezave