21.05.2018
LJ
24° / 12°
Zdrava hrana - 3 Trik, s katerim lahko uravnate svoj krvni sladkor Seks Še en razlog za več spolnosti Tudi možgani se starajo
Tudi možgani se starajo
Kraljica Elizabeta Tako se živi kot kraljica!

To močno zmanjša vaše tveganje za usodno kap

Telovadba petkrat na teden po pol ure lahko pri ljudeh srednjih let, ki se do zdaj niso veliko gibali, močno zmanjša tveganje za srčno kap, je pokazala ameriška študija. Fizična aktivnost pomaga, ker prepreči otrdelost srčne mišice.

Srce
Petkrat na teden po pol ure naj bi bila idealna količina vadbe za srce. (Foto: iStock)

Fizična aktivnost štiri- do petkrat na teden občutno izboljša fleksibilnost srčne mišice ljudi srednjih let. Preveč otrdela srčna mišica pomeni povečano tveganje za srčno kap.

Dr. Benjamin Levine iz univerzitetnega kliničnega centra Southwestern v Teksasu je povedal, da je gibanje štiri- do petkrat na teden po pol ure ravno pravi recept za tiste, ki so prej imeli sedeč življenjski slog. Opozarja, da je v srednjih letih zadnji čas, da to spremenimo, saj ima takrat srčna mišica še dovolj moči, da postane fleksibilnejša. Svetuje, da ljudje telovadbo v svoj dan vključijo tako kot umivanje zob in prhanje.

Raziskovalci so spremljali 53 zdravih ljudi,  ki so imeli povprečno starost 53 let. Na začetku študije se niso veliko gibali, imeli so izrazito sedeč življenjski slog. Dve leti so nato redno telovadili. Najprej so začeli s tremi polurnimi vadbami na teden. Po desetih mesecih so jih imeli pet na teden. Raziskovalci so spremljali, kako to vpliva na srčno mišico. Fleksibilnost se je po dveh letih izboljšala za 25 odstotkov.

Po letih raziskovanja sem prepričal tudi samega sebe in se še sam začel gibati petkrat na teden po pol ure, pravi dr. Levine, ki to imenuje recept za življenje.

Z ekipo je namreč ugotovil, da telovadba dvakrat ali trikrat na teden ni dovolj velika zaščita srca pred staranjem. "Telovadba štiri do petkrat na teden pa se je izkazala za skoraj tako učinkovito kot intenzivna vadba najboljših atletov," pravi dr. Levine.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 1
InvisibleMan 16.01.2018 17:59:41
Seks pa poveča tveganje za kap.Lp
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Kakšna je vaša najljubša oblika rekreacije?

Uporabne povezave