22.01.2019
LJ
/ -3°
Jabolka Kaj moramo vedeti o ostankih pesticidov v hrani? Herpes Hitra pomoč, ko se pojavi herpes Limona Po katerih eteričnih oljih poseči pozimi? Zaročenec Zaročenec jo je pustil tik pred poroko

To morate vedeti, če imate previsok krvni tlak ali sladkorno bolezen

Vitamin D pomaga preprečevati škodo, ki jo srcu povzročata sladkorna bolezen in previsok krvni tlak. Poleg tega pomaga celo popraviti škodo, ki sta jo ti dve bolezenski stanji srcu že povzročili, so ugotovili ameriški raziskovalci z univerze v Ohiu.

Ožilje
Vitamin D izredno koristi našemu srcu in ožilju. (Foto: iStock)

Vitamin D pospešuje proizvodnjo snovi, ki je v telesu zadolžena za to, da pomaga uravnavati delovanje krvnega obtoka, preprečuje pa tudi pojav krvnih strdkov. Če je dovolj te snovi, se tudi - po domače povedano - zmanjša stres, ki ga čuti naš kardiovaskularni sistem, zaradi česar ravno tako lahko deluje boljše.

Avtor študije dr. Tadeusz Malinski z univerze Ohio je povedal: "Ni veliko ali pa celo sploh ni znanih načinov, ki bi pomagali popraviti škodo, ki je bila povzročena kardiovaskularnim celicam. Poleg tega nam ni treba zdaj razviti novega zdravila. Vsi lahko poskrbimo, da ima naše telo dovolj vitamina D."

Dodaja, da je bil vitamin D do sedaj bolj povezan z njegovim vplivom, ki ga ima na kosti. Toda v zadnjih letih so zdravniki opazili, da imajo bolniki, ki doživijo srčno kap, pogosto pomanjkanje tega vitamina. "To ne pomeni, da to pomanjkanje povzroči kap," opozarja dr. Malinski. "Temveč da povečuje tveganje za kap."

Ameriški raziskovalci tudi predvidevajo, da lahko vitamin D pomaga popraviti škodo še pri drugih celicah, denimo v možganih. S tem preprečuje pojav možganske kapi. Je pa to treba še raziskati.

Sonce
V določenih letnih časih je sonca manj in takrat je res treba izkoristiti tiste dneve, ko pa se pojavi. (Foto: iStock)

Kako do vitamina D?

Vitamin D dobimo tako, da se izpostavimo sončnim žarkom. Vendar pa pazite – to ne pomeni, da se morate sončiti. Če pretiravate z izpostavljanjem sončnim žarkom, lahko povečate tveganje za kožnega raka. Da bi dobili vitamin D, je dovolj, če ste čez dan na soncu okoli 20 minut. Poleg tega je nekaj vitamina D tudi v prehrani, in sicer v mastnih ribah, rumenjakih, nekaterih gobah in v telečjih jetrih. Z uživanjem slednjih sicer spet ni dobro pretiravati. Bolj zdravo je poseči po ribah. Včasih je nekaterim živilom – denimu mleku – vitamin D tudi dodan. Pri gobah je sicer zanimivo, da je v njih vitamin D, če so bile med rastjo izpostavljene soncu. Če so rasle v temi, pa vitamina D nimajo.

Obstajajo tudi določene študije, ki so pokazale, da lahko vitamin D blagodejno vpliva na naše zdravje tudi tako, da zmanjšuje tveganje, da bi se prehladili. Dobro vpliva tudi, če se bojujemo proti depresiji. Vsekakor torej poskrbite za to, da ste prav vsak dan malo na soncu. Včasih je v določenih letnih časih to težje doseči. Takrat morda užijte kakšen rumenjak in mastno ribo več.

Tukaj si preberite, kaj so znaki, da vam vitamina D primankuje.

Tukaj pa si preberite več o tem, kaj so še pozitivni učinki uživanja rumenjaka. Ta je včasih veljal za hrano, ki bi se ji mogli izogibati tisti, ki imajo težave s holesterolom, povišan krvni tlak ali bolezni srca. Danes to ne velja več, saj so študije pokazale, da ta strah ni utemeljen. Nasprotno.

Tukaj si preberite več o dobrodejnih učinkih uživanja rib, ki jih pri nas še vedno uživamo premalo.

Losos
Vitamin D je tudi v mastnih ribah. (Foto: iStock)

Naj dodamo, da v določenih delih sveta ljudje umirajo zaradi podhranjenosti. V razvitem delu sveta je hrane dovolj, a imajo ljudje še vedno lahko težave, ki so posledica podhranjenosti. Le da do te ne pride zaradi lakote. Temveč zaradi tega, ker uživajo hrano, ki nima hranil, ki jih telo dejansko potrebuje. To je dobro imeti v mislih, ko izbiramo, kakšni bodo naši obroki. Naše telo tako kot avtomobil potrebuje gorivo.

FB članek - join us

Glasuj

Komentarjev: 4
Frane Šajn 11.02.2018 19:48:44
Pri ceni rib v Soveniji se bo verjetno večina Slovenceljnov odločila za sonce, ja ćez sonce in svež zrak ga pač ni.
 
deejay2 11.02.2018 15:41:36
" Vsekakor torej poskrbite za to, da ste prav vsak dan malo na soncu. " Kakšne butaste so to? Kako boš vsak dan na soncu, če pa NI vsak dan sončno!
Stauffenberg 11.02.2018 11:56:05
Ribe so polne težkih kovin in mikro plastike.
Stevo Rakijević 11.02.2018 13:18:27
spoštuje sebe in vse ljudi, srečo najdi v svoji notranjosti in dočakal boš dolgovečnost
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Se še držite novoletnih zaobljub?

Uporabne povezave