24.06.2018
LJ
22° / 12°
pitje vode Spila sem pol litra vode vsako jutro in zgodilo se je tole ... Hipnoza S hipnozo proti kajenju, stresu, tremi ... Hujšanje Pogumno je pokazala tudi takšne fotografije Estetika Medart Z neinvazivno metodo do vitkega pasu

To živilo, ki ga jemo vsak dan, negativno vpliva na naše možgane

Sladkor negativno vpliva na naše kognitivne sposobnosti, še posebej na sposobnost ohranjanja pozornosti, je pokazala zadja študija, ki je bila objavljena v žurnalu Physiology&Behavior.

Razmišljanje
Za boljše sposobnosti razmišljanja in za boljše ohranjanje pozornosti, se izogibajte sladkorju. (Foto: iStock)

Raziskovalci so preučevali učinke različnih oblik sladkorja. Preprostega sladkorja glukoze, fruktoze, ki je navadno v sadju in rastlinah in saharoze, ki je v namiznem sladkorju. Primerjali so jih s placebo učinkom umetnih sladil, kot je sukraloza v dvojno slepi placebo nadozorovani študiji. Ob tem so spremljali kognitivne sposobnosti udeležencev v raziskavi, in sicer s tremi metodami. Pri eni so uporabili preproste matematične formule, pri drugi so spremljali hitrost odziva in s klasičnim Stroop testom, kjer so imena barv napisana z drugimi barvami. Denimo modra je napisano z rdečo barvo, posameznik pa mora preproznati, za katero barvo ali besedo gre.

Rezultati študije so pokazali, da so rezultati kognitivnih sposobnosti veliko slabši pri ljudeh, ki redno uživajo glukozo in saharozo - sladkorja, ki redno prehajata skozi krvno-možgansko pregrado, ko ju zaužijemo. ''Naša študija je pokazala, da je tako imenovana sladkorna koma - ko je govora o glukozi - resnični pojav, saj se raven pozornosti zmanjša po tem, ko zaužijemo živila, ki vsebujejo veliko glukoze,'' je za PsyPost povedala raziskovalka Mei Peng z Univerze Otago na Novi Zelandiji.

Ker so sladkorje primerjali z umetnimi sladili, se je pokazalo, da 'sladkorne kome' v resnici ne določa občutek sladkega, ampak natančno določeni sladkorji, kot so glukoza in saharoza. Da bi se izognili temu, je dobro, da uživate živila z manj sladkorja, ki bodo pomagala tudi uravnati vaš krvni sladkor, s tem pa zmanjšala težave z ohranjanjem pozornosti.

FB članek - join us

Glasuj

Prenesi v

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
Komentarjev: 8
 
exdetektiv 11.01.2018 03:32:32
Zgleda da ga naši politiki jedo z lopato posebno pa se ga prenajedajo v sds-u
 
Victorinox 10.01.2018 21:04:31
Sladko je povzročitelj raka in demence.
 
jzkzfzmz 10.01.2018 13:31:31
Medijskih propagand ni nikoli dovolj. POčasi ne bo nobeno živilo več zdravo. A boste vi prvi tabletke jedli mediji, da vidimo kak bo? :)
 
akam 10.01.2018 12:48:43
Tele vase studije so pa zeloooo nestrokovne.In predvsem.je vase porocaanje nestrokovno.Nase telo namrec VSAKO HRANO razgradi do G L U K O Z E.Se pravi, da jo telo se kako potrebuje!.Izrednega pomena je pa nekaj cisto drugega! Namrec visina te glukoze v krvi.Ce jemo sadje, ce pijemo sadne sokove, sadne smootije, ce dajemo.med v caj, ce jemo pire, pasiran fizol oz.samo skrobnato hrano, bomo v telo naenkrat vnesli ogromno sladkorja v obliki glukoze.Pri zdrqvem cloveku bo ta raven se vedno v mejah normale, pomembna je pa visoka in ozka krivulja narascanja in pdanja glukize po taksni hrani, ki nam daje obcutek, da nam".sladkor pada".Ce pa tole isto hrano jemo ob dodatku beljakovin, mascob in vlaknin, balastnih snov, se pa krivulja seveda absolutno spremeni in ni ekstremov v nihanju glukoze.Torej jejte mesanr obroke in bo vse ok.Taksnele clanke, kot je tale, pa.naj pregleda pred objavo kaksne zdravnik, ker so zelo dvoumno napisani.Nepouceni bi po prebranem.bil preprican, da se bo najbolj skoncentriral, ce bo izkljucil iz obroka vse sladkorje, kar pa SPLOH NI RES.V tem primeru ne bo lacen, ampak bo cisto brez energije oz.s koncentracijo na nuli, predvsem bi bil pa taksen rezim.prehrane na dolgi rok ZELO SKODLJIV.Vi ste prevedli samo en delcek nepreverjenega teksta, ocitno.Vase informacije so tako zelo nestrokovne, zavajajoce in skodljive za zdravje posameznika.Pa stran "Vizita.si " ste? Zakaj je ne vodi nek zdravnik? Mozgani potrebujejo za pravilno delovanje ravno glukozo, seveda pa njen nivo ne sme.biti previsok, potrebna pa JE!.Ce.mi ne verjamene, pojejte obrok brez OH, potem pa zacnite resevati racune npr.Za delo, ki ne zahteva nobeneg napora, ne bo.problema, pri ostalem delu pa...Prpricajte se sami.
 
ak.an 10.01.2018 11:41:16
Lih prejšn tedn bral člank o izredni škodljivosti sladil...
ak.an 10.01.2018 11:43:08
bral tudi o tem, da je cukr "kerozin" za možgane, instant zadovoljitev potrebe možganov po energiji.
 
tornadotex 10.01.2018 10:01:39
Ja pa jade, po cukru bolje vidim in slišim in tudi domačo nalogo naredim veliko bolje.....
 
jesenvoyo 10.01.2018 09:41:27
Kaj vsi tisti, ki imajo barvno slepoto ?
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Muškatni orešček

Poznate muškatni orešček? Ga uporabljate?

Uporabne povezave