19.10.2018
LJ
21° / 9°
Herpes Naravno se hitro znebite herpesa Plank 3 načini, kako spodbudimo delovanje presnove Buče Poznate to neverjetno antioksidantno bombo? Preobrazba Po porodu so se nabrali kilogrami, a poglejte jo danes

Za 5 odstotkov zmanjšajte svoje tveganje za bolezni srca

Eno ali dve porciji živalskih beljakovin vsak dan zamenjajte z rastlinskimi. To bo izboljšalo stanje vašega holesterola. S tem pa boste za pet odstotkov zmanjšali svoje tveganje za bolezni srca, tudi infarkt.

Infarkt
Ne pretiravajte z živalskimi beljakovinami, če želite preprečiti bolezni srca. (Foto: iStockphoto)

Kanadski raziskovalci so ugotovili, da je živalske beljakovine priporočljivo zamenjati za sojo, stročnice, oreške. Koristi pa so bile še večje, če so ljudje uživali še več živil, ki vsebujejo vlaknine, kot so polnozrnata žita. To je še zmanjšalo njihovo tveganje za previsok holesterol in bolezni srca. Poleg tega je študija pokazala, da taka prehrana tudi zmanjšuje tveganje za nekatere vrste raka.

Dr. John Sievenpiper iz bolnišnice St. Micheal v Torontu je vodil raziskavo, ki je pregledala 112 do zdaj objavljenih študij, kjer so ljudje živalske beljakovine z rastlinskimi zamenjali vsaj za tri tedne. "Tu gre za priložnost, da malo prilagodimo svojo prehrano in tako dosežemo mnogo koristi," pove. "Analiza vseh študij je pokazala, da je bolj rastlinska prehrana zdrava za srce." Pripomore k nižjim ravnem holesterola, nižjemu krvnemu tlaku, nižjemu indeksu telesne mase, zmanjšanemu tveganju za bolezni srca in rak.

Trenutno so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije kardiovaskularne bolezni še vedno največji vzrok prezgodnjih smrti na svetu .

FB članek - join us

Prenesi v

Glasuj

Komentarjev: 1
 
vecpani 14.01.2018 16:30:22
jokam, vse kar se priporoča je dlih pospeševanje... holesterol je tako škodljiv za telo, da v primeru, da ne boste dobili dosti holesterola preko hrane, bo telo sam naredil holesterol. Dejstvo, da telo ne more živeti bre hole...
Več komentarjev

Iskanje po vsebini

E-novice

Prijavi se na e-novice in bodi na tekočem z aktualnimi novicami.

Ne prezrite

Anketa

Tek

Ali tečete zunaj tudi v hladnih dneh?

Uporabne povezave