22.01.2019
LJ
/ -3°
Herpes Hitra pomoč, ko se pojavi herpes Jabolka Kaj moramo vedeti o ostankih pesticidov v hrani? Fitnes Ko med tekom začne boleti pod rebri Zaročenec Zaročenec jo je pustil tik pred poroko
POPovi zdravniki 2012 - 49

Mag. Dragica Marta Sternad

Sociologinja, ki svetuje in nudi pomoč osebam z motnjami hranjenja, zasvojenim z alkoholom, rešuje partnerske konflikte in težave odraščajoče populacije.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

prehrana

Ključne besede: prehrana, športna aktivnost, maščobne obloge

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Spoštovani ! Ima problem in sicer, da se že kakšni dve leti ukvarjam s tem kaj in koliko jesti . Sem aktiven športnik, treniram 6x tedensko, star sem 19 let, 178cm, 70kg. Imam vidne trebušne mišice ampak vseeno imam okrog trebuha in bokov še malo maščobe. Tudi sam sem ugotovil, da zadnje čase hrana in mišljenje o tem kaj bom dal v usta, vzame kar velik del dneva... Že za vsak dan si naprej puskušam pripraviti koliko česa bom pojedel in če se prekršim še počutim malo krivega, z mislijo "spet nisem bliže svojemu rezultatu"... Vedno znova poskušam razne načine prehranjevanja, da bi izgubil maščobo, ki je sicer ni veliko ampak me moti.. Moj delež je 15% telesne maščobe. Vedno, ko gremo kam jest se jaz počutim nelagodno če pojem kakšno pico al pa kakšno sladico.. Zelo pazim, da ne pojem preveč sladkarij ali ogljikovih hidratov... Ampak se mi zdi, da če nebom pazil, da se bom zredil, da bom imel še več maščobe, ipd. Nevem kaj naj naredim ?? Rad bi se ne toliko obremenjeval s tem koliko česa pojem ampak, da bi lahko jedel normalno, užival na kakšnem sladoledu s prijatelji in se ob tem nebi počutil nelagodno... Kaj lahko naredim ?? Hvala za odgovor !
Odgovor: Spoštovani mladenič, v današnjem času je vse hvale vredno najti fanta, ki je dosleden, ki trenira, je športnik, ve kaj je zdravo prehranjevanje. Toda, pretirano ukvarjanje s hrano, videzom, telesno težo, ...so lahko hitro tudi past, da se ujamete v klopčič motenj hranjenja, ki vam kvarijo dneve in vas pretirano okupirajo z mislimi na pripravo hrano in sam obrok. Če ste zasledili kakršnokoli maščobo okoli vašega pasu, bi to morda nekako sklestili z aktivnostjo, vsekakor pa mislim, da vaše telo pri vseh treningih vsak dan potrebuje tudi kakšen počitek, pa tudi kakšno pregreho, če bi to sploh lahko tako poimenovali. Zakaj? Ukvarjanje z jedmi, ki so prepovedane. Zakaj že? Ali nimate več od tega, če si željen sladoled, sladico, pico,...privoščite, ko se vam to zahoče, saj to ni vsak dan - kot pa seveda, da si omejujete, prepovedujete, idr. Vaš indeks telesne mase vam dopušča marsikaj, sploh, ker niste lenoba in boste kakšno preveč zaužito kalorijo po vašem mnenju tudi zelo hitro pokurili. Mladi ste in seveda je ves trud in zdrav način življenja zaman, če si ne boste tudi privoščili v življenju tisto, kar vam gre in si želite. Razmislite in naredite kaj v to smer, da se ne boste preveč ukvarjali s hrano, ker vam tega ni treba. Karkoli lahko še pripomorem, sem dosegljiva tudi na dsternad@gmail.com
Mag. Dragica Marta Sternad, 29.01.2015

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Se še držite novoletnih zaobljub?

Uporabne povezave