22.01.2019
LJ
/ -3°
Jabolka Kaj moramo vedeti o ostankih pesticidov v hrani? Herpes Hitra pomoč, ko se pojavi herpes Limona Po katerih eteričnih oljih poseči pozimi? Zaročenec Zaročenec jo je pustil tik pred poroko
POPovi zdravniki 2012 - 49

Mag. Dragica Marta Sternad

Sociologinja, ki svetuje in nudi pomoč osebam z motnjami hranjenja, zasvojenim z alkoholom, rešuje partnerske konflikte in težave odraščajoče populacije.

Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

Že odgovorjena vprašanja

zdravo prehranjevanje

Ključne besede: prenajedanje, prehranjevanje, zdravi obroki

Simptomi:

Deli telesa:

Vprašanje: Pozdravljeni. Stara sem 23 let in imam problem z zdravim prehranjevanjem. Že ko se zbudim mislim samo na hrano, kaj bom jedla, kaj je zdravo in kaj ne, koliko kalorij ima kakšna stvar ter koliko jih morem zaužiti, da bom še vseeno zgubljala kilograme. Čez dan po internetu prebiram le članke na temo prehrane in športa. Z drugimi stvarmi se mi sploh ne da ukvarjati (diploma, ip). To se mi dogaja že približno 4 leta. Tu pa je nastal še en problem. Zredila sem se za 4 kilograme predvsem, problem pa je ta, da se približno 3 dni zelo zdravo prehranjujem, 4 tam pa se mi "odpelje" in pojem vse mogoče stvari. V bistvo sploh nisem lačna, ampak kar napadem in začnem jesti. Zaradi pridobljenih kilogramov sem tudi non stop doma, saj se nočem videti s prijatelji, ker me je sram. Tudi stres me preganja. Se da prenajedanja kako rešiti? Obstajajo kakšne tablete ali kaj podobnega? Sem že poskušala pol leta nazaj vendar se ne zadržim. Če bi bila potrebna terapija, me zanima koliko terapij bi potrebovala, saj je tudi denar problem. Res bi rada kaj počela v življenju in občudujem tiste ljudi, ki na hrano pomislijo le ko jim zakruli v želodcu in se ne obremenjujeo s tem, kaj bodo jedli. Hvala in lep pozdrav.
Odgovor: Spoštovana, vsa mogoča ekspirementiranja na področju zdravega prehranjevanja, so včasih pogubna za posameznika, saj se znajde v začaranem krogu, iz katerega je težko pobegniti. Zakaj? Nešteto diet, reklam, prehranskih dopolnil, ... s katerimi želimo pomagati telesu, a ga samo prelisičimo, za kar se nam maščuje. Kaj je zdravo prehranjevanje? Vse kar telo potrebuje za dnevno, aktivno življenje, primerno spolu, starosti. In seveda vsi ljudje nimamo enake presnove, zato je tudi njej nameniti pozornost. Poslušajte sebe, jejte 5 obrokov dnevno, upoštevajte prehransko piramido in se ne poslužujte tablet oz. drugih substanc, ki na dolgi rok nimajo pozitivnih učinkov. Če boste aktivnostim primerno prilagodili svoj urnik okoli obrokov, ste že na dobri poti. Nikakor tudi ni reševati stresa s prehrano, saj to lahko pripelje do oblike zasvojenosti in s tem porušenega duševnega zdravja. Za dodatna vprašanja sem na voljo tudi na osebnem mailu dsternadb@gmail.com
Mag. Dragica Marta Sternad, 28.11.2016

Vaša anonimnost in tajnost vaših podatkov sta zagotovljeni. Strokovnjaki si pridržujejo pravico, da na določena vprašanja (iz različnih razlogov) ne odgovorijo. Odgovori strokovnjakov so zgolj nasveti, ki temeljijo izključno na zastavljenem vprašanju in zato ne pomenijo in ne predstavljajo strokovno podane zdravniške diagnoze. Odgovori strokovnjakov ne morejo nadomestiti osebnega obiska pri vašem zdravniku. Upoštevajte, da nekatere informacije s področja medicine lahko zastarajo.

 

Iskanje po vsebini

Ne prezrite

Anketa

Tek

Se še držite novoletnih zaobljub?

Uporabne povezave