Vizita.si
Jogurt in sir
Srčno žilne bolezni

Jogurt in sir za bolj zdravo srce? To pravi najnovejša študija

N.R.A.
10. 08. 2025 03.07
0

Nova obsežna študija potrjuje, da lahko redno uživanje mlečnih izdelkov pozitivno vpliva na zdravje srca, zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in nekatere vrste raka. Posebej koristni so fermentirani mlečni izdelki, kot sta jogurt in kefir, saj so koristi pokazali tako polnomastni kot nizkomaščobni izdelki.

Nova raziskava kaže, da lahko redno uživanje mlečnih izdelkov pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2 in šest vrst raka, piše index.hr. Posebej koristni so fermentirani mlečni izdelki, kot sta jogurt in kefir. Raziskava je pokazala, da tako polnomastni kot nizkomaščobni mlečni izdelki pozitivno vplivajo na zdravje srca.

Najboljša živila za krepitev kosti: 8 virov kalcija, ki niso mlečni izdelki
Preberi še
Najboljša živila za krepitev kosti: 8 virov kalcija, ki niso mlečni izdelki

Mlečni izdelki so pomemben del zdrave prehrane. Vsebujejo veliko beljakovin, kalcija, magnezija ter vitaminov B12 in A. Priporočata se dve do tri porcije na dan, kar pa mnogim ne uspe. Dokazano je, da redno uživanje mlečnih izdelkov zmanjšuje tveganje za kronične bolezni in skrbi za zdravo črevesje.

Jogurt in sir
Jogurt in sir FOTO: AdobeStock

Znanstveniki so preučili obstoječe raziskave, da bi ugotovili, ali uživanje mlečnih izdelkov vpliva na zdravje odraslih. Pregledali so vpliv na srce, različne vrste raka, telesno sestavo, umrljivost, sladkorno bolezen tipa 2, zdravje kosti in delovanje možganov. Rezultati so bili objavljeni v reviji European Journal of Clinical Nutrition.

Če delate to, razmislite še enkrat
Preberi še
Če delate to, razmislite še enkrat

Kako je bila študija izvedena?

Raziskovalci so pregledali študije o vplivu mlečnih izdelkov na zdravje. Analizirali so podatke o udeležencih, zasnovi študij in rezultatih. Ugotovili so, da mlečni izdelki vplivajo na: zdravje srca, rak, telesno težo, umrljivost in druge bolezni, kot sta sladkorna bolezen tipa 2 in zdravje kosti. Proučili so tudi vpliv različnih vrst mlečnih izdelkov, da bi dobili jasen pregled dokazov.

Sir
SirFOTO: iStock

Kaj so ugotovili?

Študija je pokazala zanimive povezave. Uživanje mlečnih izdelkov je povezano z manjšim tveganjem za bolezni srca, nekatere vrste raka (mehurja, dojk, debelega črevesa), sladkorno bolezen tipa 2 in debelost. Vendar pa je bilo v nekaterih študijah nakazano možno povečano tveganje za raka jeter, jajčnikov in prostate.

Ko je prenehala piti mleko, se je zgodilo teh 5 stvari
Preberi še
Ko je prenehala piti mleko, se je zgodilo teh 5 stvari

Mleko

Od 51 študij, ki so preučevale mleko, jih je 13 poročalo o pozitivni povezavi z zmanjšanim tveganjem za raka ustne votline, mehurja in debelega črevesa. Vendar pa večina študij ni ugotovila pomembnega vpliva mleka na zdravstvene izide.

Mleko
MlekoFOTO: Shutterstock

Sir

Uživanje sira je pokazalo obetavne rezultate v 20 študijah, od katerih so mnoge ugotovile, da zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, raka dojk in debelega črevesa. Po drugi strani pa 25 študij ni poročalo o učinku sira, le dve pa sta ga povezali s povečanim tveganjem za raka prostate.

Sir in krekerji v večernih urah so lahko tudi koristni
Preberi še
Sir in krekerji v večernih urah so lahko tudi koristni

Jogurt

Jogurt je še posebej izstopal – 25 študij je pokazalo, da zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, sladkorno bolezen tipa 2 ter raka mehurja, dojk in debelega črevesa. Pomembno je omeniti, da nobena študija ni povezala uživanja jogurta s povečanim tveganjem za kakršne koli zdravstvene težave.

Jogurt
JogurtFOTO: Shutterstock

Fermentirani mlečni izdelki

Fermentirani mlečni izdelki, kot je kefir, so pokazali najbolj dosledne koristi. Trinajst študij je njihovo uživanje povezalo z zmanjšanim tveganjem za srčne bolezni, možgansko kap ter raka mehurja in dojk. Le ena študija jih je povezala s povečanim tveganjem.

Polnomastni v primerjavi z nizkomaščobnimi

Študije kažejo, da polnomastni in nizkomaščobni mlečni izdelki nimajo bistvenih razlik v zdravstvenih tveganjih. Oba tipa izdelkov sta pogosto povezana z boljšim zdravjem srca. Glede raka polnomastni mlečni izdelki niso imeli negativnega vpliva ali pa so bili povezani z manjšim tveganjem. Pomembno je vedeti, da te ugotovitve temeljijo na opazovanjih in ne dokazujejo neposredne povezave, saj na zdravje vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so genetika in življenjski slog.

Je mleko res zdravo?
Preberi še
Je mleko res zdravo?

Kako se to nanaša na vsakdanje življenje?

Mlečni izdelki so dobri za zdravje, pravijo raziskovalci. V jogurtu in fermentirani hrani so snovi, ki pomagajo srcu, preprečujejo sladkorno bolezen tipa 2 in zmanjšujejo tveganje za nekatere vrste raka. Vzemite si jogurt namesto malice, mleko dodajte h kavi ali kosmičem in sir potresite po solati. Vaša hrana naj bo uravnotežena. Dobra izbira je jogurt z jagodami in oreščki, prav tako omleta s sirom in zelenjavo. Ne mešajte mlečnih izdelkov s sladko ali preslano hrano, saj s tem zmanjšate njihove dobre učinke. Mlečni izdelki so zdravi, če jih uživate v okviru uravnotežene prehrane, ki pripomore k dolgemu življenju.

Vir: index.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1218