Zaključek je nedvoumen: manj mastno mleko je varnejša izbira, piše index.hr. Rezultati izvirajo iz obsežne norveške študije, ki je sistematično spremljala prehranjevalne in zdravstvene navade več kot 73.000 posameznikov, starejših od 33 let. Temeljna analiza teh podatkov je nedvoumno pokazala, da obstaja neposredna povezava med deležem mlečne maščobe v prehrani in povečanim tveganjem za smrt zaradi obolenj srca in ožilja.

Tri desetletja spremljanja
Raziskava, objavljena v The American Journal of Clinical Nutrition, je vključevala podatke, zbrane od leta 1974 do 1988. Znanstveniki so spremljali 73.860 ljudi s povprečno starostjo 41 let. Med spremljanjem je bilo zabeleženih 26.393 smrti, od tega 8.590 zaradi bolezni srca in ožilja.

Polnomastno mleko poveča tveganje
Ključna ugotovitev kaže, da so imeli ljudje, ki so pili polnomastno mleko, večje tveganje za umrljivost kot tisti, ki so izbrali manj mastno mleko. Raziskovalcem so pomagale posebne razmere na Norveškem, medtem ko je v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja večina pila polnomastno mleko, je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja priljubljenost mleka z nizko vsebnostjo maščob močno narasla. Ta sprememba je omogočila primerjavo dolgoročnih učinkov na velikem vzorcu prebivalstva.

Rezultati so pokazali, da je uživanje mleka z nizko vsebnostjo maščob povezano z 11 % manjšim tveganjem za skupno umrljivost in 7 % manjšim tveganjem za smrt zaradi bolezni srca v primerjavi s polnomastnim mlekom. Ti zaključki so ostali dosledni tudi po upoštevanju dejavnikov, kot so predhodne bolezni ali druga zdravstvena tveganja v analizi.

Kdo pije kakšno mleko?
Analiza je pokazala, da so osebe, ki konzumirajo mleko z nizko vsebnostjo maščob, pogosteje ženskega spola, imajo višjo stopnjo izobrazbe in niso kadilci. Posamezniki, ki so izbrali polnomastno mleko, pa so bili v večini kadilci. Avtorji raziskave so tako zaključili, da je uživanje polnomastnega mleka povezano z zvišanim tveganjem za kardiovaskularne bolezni in splošno umrljivost, medtem ko je bila pri mleku z nizko vsebnostjo maščob zabeležena blaga zaščitna povezava.

Navedeni rezultati so v skladu z veljavnimi prehranskimi smernicami. Večina maščob v mleku in mlečnih izdelkih je nasičenih. Njihovo prekomerno uživanje pa lahko vodi do zvišanja ravni holesterola v krvi, povečanja telesne teže ter posledično do znatno povečanega tveganja za srčni infarkt in možgansko kap.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV