jed na žlico

Največja past velike noči in kako se ji izogniti
V prihodnjih dneh bo na meniju veliko šunke, pirhov, potice in drugih velikonočnih dobrot. Te so večinoma bolj kalorične od tistih, ki jih redno uživamo, kar povzroči izdaten pritisk na jetra in prebavila. Posledice so običajno napihnjenost, zaprtje in upočasnjena prebava, kar lahko hitro pokvari praznično razpoloženje. A brez skrbi, že z majhnimi prilagoditvami lahko pomembno zmanjšate tveganje za prebavne težave, ne da bi se morali odpovedati prazničnim dobrotam.

Idealen čas za obroke na žlico
Tudi vi uživate v juhi in ostalih dobrotah na žlico? Poglejmo si njihove prednosti in morebitne slabosti.

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?
Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Odličen v boju proti prehladom, prebavnim težavam, stresu!
Ingver je začimba, na katero je prisegal že kitajski filozof Konfucij, ki je želel, da mu prav vsako jed pripravijo z njim. Ingver izvira iz Azije, a je zaradi svojih zdravilnih lastnosti zaslovel po vsem svetu. Vse bolj priljubljen je tudi pri nas.

Odličen v boju proti prehladom, prebavnim težavam, stresu!
Ingver je začimba, na katero je prisegal že kitajski filozof Konfucij, ki je želel, da mu prav vsako jed pripravijo z njim. Ingver izvira iz Azije, a je zaradi svojih zdravilnih lastnosti zaslovel po vsem svetu. Vse bolj priljubljen je tudi pri nas.

Znana Slovenka je pravega spoznala v Grčiji
Tjaša Kokalj je voditeljica, mankeneka, pisateljica, modna novinarka, blogerka, stilistka in še kaj bi se našlo. Njen vsakdan izredno pester, zato včasih rabi čas zase, da si napolni baterije. Takrat se najraje odpravi na kakšno potovanje, nam pa je zaupala, zakaj ji je še posebej pri srcu prav Grčija.

Pospešite prebavo in shujšajte tri kilograme
Če vam težave povzroča upočasnjena prebava in zaradi tega nikakor ne morete izgubiti tistih nekaj kilogramov, preverite, kako lahko pospešite metabolizem in v dveh tednih shujšate tri kilograme.

Tuna casserole – odlična jed za vroče dni
Razmišljate, kaj bi si v teh vročih dneh privoščili, da bi vas ohladilo, a hkrati tudi nasitilo? Tuna casserole je odlična rešitev za vse ljubitelje tune in osvežujočega čilija.

Riževa solata z repki in šparglji
Bi pojedli nekaj kuhanega, a ne prevočega? Nekaj slastnega in ne mastnega? Potem si privoščite odlično riževo solato z rukulo, repki in šparglji, ki jo lahko zaužijete kot samostojno jed in je izjemno enostavna za pripravo.

Prata
Med velikonočnimi prazniki si marsikdo pogleda skozi prste in si privošči kakšen malo bolj kaloričen ali masten obrok. S tem ni nič narobe, če ste sicer zdravi in nimate kakšnih zdravstvenih težav, le pretiravati ne smete. Tako vam tokrat predstavljamo recept za prato – klasično velikonočno jed.

Čili s pustim piščancem
Čili s svojo ognjevitostjo povzroča sproščanje hormonov sreče, ki delujejo protibolečinsko, pospešuje prebavo in prekrvavitev ter je odličen afrodiziak, v kombinaciji s piščancem pa tudi odličen in zdrav obrok.

Pripravite zdravo Martinovo pojedino!
Martinova pojedina mora biti že po tradiciji obilna, saj so naši predniki na ta dan praznovali nekakšen zahvalni dan za dobro letino, to pa še ne pomeni, da mora biti tudi nezdrava. Kako pripraviti zdravo Martinovo pojedino?

Piščančje meso v rdeči omaki
Imate holesterol? Brez slabe vesti si lahko privoščite piščančje meso v rdeči omaki. Predstavljamo vam recept za štiri osebe.

Silvestrska pojedina po receptu Saše Lendero
Novopečena mamica Saša, ki je v preteklih letih za silvestrovo običajno nastopala, bo letošnjo najdaljšo noč preživela v krogu družine. Pripravila bo slastno pojedino in recept zanjo je zaupala tudi nam.

Praznične jedi so lahko koristne za zdravje!
Silvestrovo je pred vrati in mize bodo spet polno obložene. Na krožnikih se bo znašlo marsikatero živilo, ki zdravju ni najbolj prijazno. A vendarle kot dodatek k prazničnim jedem pogosto uporabimo tudi kaj takšnega, kar je dobro za naše telo.

Poskusite okusen jesenski kaki
V teh jesenskih dneh izkoristite kaki in si iz njega pripravite kakšno slastno jed. Poskusite lahko s kakijevim pecivom, okusno peno ali pa si na zalogo naredite kar kakijevo marmelado. S čimerkoli se boste že pocrkljali, naj vam dobro tekne!

Naj v kuhinji zadiši po kostanju ...
Kostanj je nekoč veljal za zelo pomembno jed, saj ima bogato hranljivo vrednost. Danes večinoma obožujemo pečen ali kuhan kostanj.

Sladke in okusne fige
Fige lahko uživate surove, suhe, v sladici, veljajo pa tudi za priljubljeno gurmansko jed. Iz njih tako lahko pripravite posebno hladno omako s pršutom, se posladkate s figovimi kroglicami ali pa naredite marmelado iz fig.

Hladne ali tople?
Kumare lahko uživate surove ali pa jih skuhate. V obeh primerih so osvežilne in zelo zdrave. So nizkokalorične in hitro prebavljive. V teh vročih dneh si jih privoščite v izobilju!

Privoščite si korenčkov dan!
Uporabnost korenja je res neskončna. Uživate ga lahko za zajtrk, kosilo, večerjo ali ga grizljate za malico. Iz njega lahko pripravite sok, zelenjavno kašo, ga dušite ali uporabite za sladico.

Prva spomladanska solata
Regrata res da ne morete vključiti v pripravo gurmanskih specialitet, lahko pa ga uporabite pri pripravi okusnih, zdravih in lahkih jedi. Za vas smo pripravili nekaj idej za jedi z regratom.

Privoščite si dobrote iz jabolk!
Jabolka sodijo med najbolj zdrave sadeže, zato si jih privoščite čim večkrat. Odlična so tako surova, dušena, kot tudi pečena.

Prvi koraki v svet makrobiotične kuhinje
Ker so jedilniki makrobiotične hrane pestri, zdravi in telesu ponudijo kakovostne sestavine za uravnoteženo delovanje priporočamo, da preizkusite nekaj receptov.