Vizita.si

prehrana proti vnetju

Simptomi in bolezni 09. 11. 2025 03.30

Tiha vnetja: kako jih prepoznati in zakaj so nevarna za zdravje

Tiha vnetja so kronična, nizkointenzivna vnetja v telesu, ki pogosto nimajo očitnih simptomov. Lahko pa vodijo do resnih bolezni. Strokovni viri opozarjajo, da gre za sodobno zdravstveno težavo, ki jo mnogi spregledajo.

Zdravje 08. 11. 2025 03.06

5 začimb, ki dokazano delujejo protivnetno

Vnetje je naravni obrambni mehanizem telesa, ki pomaga pri celjenju poškodb in boju proti okužbam. Težava nastane, ko vnetje postane kronično – takrat lahko prispeva k razvoju bolezni, kot so srčno-žilne težave, artritis, diabetes in celo rak.

Prehrana 03. 08. 2025 03.08

Ali vaša prehrana spodbuja tiha vnetja? Znaki, da telo ne zmore več

Tiha oziroma kronična nizkostopenjska vnetja so temelj mnogih sodobnih bolezni – od srčno-žilnih obolenj, sladkorne bolezni in Alzheimerjeve bolezni, do raka in avtoimunskih motenj.

Prehrana 27. 05. 2025 03.44

5 živil, ki v telesu tiho sprožajo vnetje (in 5, ki ga blažijo)

Vnetje je sicer naraven odziv telesa na poškodbe ali okužbe, a ko postane kronično, tiho razjeda vaše zdravje. Povezujejo ga z vrsto bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca, revmatoidni artritis in celo rak. Ena najmočnejših obramb proti dolgotrajnemu vnetju ni v omari z zdravili, temveč na krožniku.

Bolezni 13. 05. 2025 03.47

Ohranite zdrava jetra: kako prepoznati in preprečiti fibrozo

Jetrna fibroza, brazgotinjenje jeter, je resna zdravstvena težava, ki jo povzročajo različna stanja, kot so prekomerno uživanje alkohola, zamaščena jetra in virusni hepatitis.

Bolezni 23. 04. 2025 03.32

Kako prilagoditi prehrano pri kroničnih vnetjih: ključne smernice za vsakdanjo prakso

Kronična vnetja so pogosto tihi spremljevalec številnih bolezni, od avtoimunskih motenj in srčno-žilnih težav do presnovnih sindromov. Čeprav jih ne občutimo vedno neposredno, sčasoma povzročajo znatno škodo tkivom in organom. Ključni sprožilci teh vnetij vključujejo stres, premalo gibanja, onesnažen zrak ter – kar je najpomembneje – prehrano. Prilagoditev jedilnika je ena najbolj dostopnih in učinkovitih poti za blaženje vnetnih odzivov telesa.

Preventiva 21. 12. 2024 04.02

Preverjeni načini za boj proti vnetjem v telesu

Načini za boj proti vnetjem v telesu vključujejo tako fizično kot psihično komponento. Poglejmo si nekoliko bolj podrobno, kaj lahko naredimo za preventivo.

Prehrana 22. 10. 2024 04.14

6 najslabših prehranjevalnih navad za vnetja

Določene prehranjevalne navade lahko poslabšajo vnetje. To vključuje uživanje preveč dodanega sladkorja, premalo sadja in zelenjave ter ostalo.

Bolezni 14. 07. 2024 04.16

Kakšna mora biti prehrana pri lupusu?

Nobena hrana ne povzroča lupusa, niti ga ne more pozdraviti. Vsekakor pa lahko uravnotežena in zdrava prehrana pomaga pri celovitem načrtu zdravljenja in obvladovanja bolezni.

Dieta 04. 07. 2024 04.28

Kaj pravi znanost o tako imenovani protivnetni dieti?

Kronično vnetje je povezano s povečanim tveganjem za kronične bolezni, kot so diabetes in bolezni srca. Živila, ki so bogata z antioksidanti ali omega-3 maščobnimi kislinami, naj bi bila protivnetna. Kaj je torej res in kaj ni pri tako imenovani protivnetni dieti?

Prehrana 07. 11. 2023 05.00

Je ta pripravek res naravno zdravilo proti prehladu in gripi?

Rumena ali rdeča čebula vsebujeta blagodejne spojine, kot je kvercetin. Toda ali je njihov učinek res večji, če namesto sveže čebule uživamo čebulno vodo?

Prehrana 08. 09. 2023 05.00

6 stvari, ki se zgodijo, če in ko omejimo sladkor

Za začetek naj povemo, da je pri sladkorju kot pri vseh drugih stvareh v življenju – nič ni nujno slabo, če uživamo v mejah normale. Seveda je govora o zdravem sladkorju, ne toliko o dodanem in umetnem. Kaj se torej zgodi, če tovrstnega sladkorja uživamo preveč, in kaj, ko ga prenehamo uživati?

Zdravi zobje 25. 07. 2023 08.40

Kaj se zgodi, če krvavijo dlesni?

Krvaveče dlesni so težava, s katero se vsaj enkrat v življenju srečamo vsi. Lahko se pojavijo med ščetkanjem zob, med uporabo zobne nitke ali medzobnih ščetk ali pa celo spontano. Običajno je stanje povezano z vnetjem dlesni, strokovno poimenovanim gingivitis, ki je prva stopnja parodontalne bolezni oziroma bolezni obzobnih tkiv. Lahko pa je krvavitev prisotna tudi iz drugih razlogov.

Prehrana 20. 01. 2023 05.00

Kakšno hrano bi morali za dobro zdravje jesti pozimi?

Pozimi je dobro jesti kuhano, saj tako ogrejemo ne le telo, temveč tudi duha. Nizke zimske temperature, krajša dnevna svetloba in hiter tempo življenja so dejavniki, ki vzpodbudijo naše veselje in notrenji mir, ko se vsi zberemo za jedilno mizo ob topli jedi. Katera pa so tista živila, s katerimi se je priporočljivo pozimi okrepčati?

Imunski sistem 29. 03. 2022 05.00

Kako lahko zmanjšamo vnetja v telesu?

Ugotovitve, da je vnetje ena izmed skupnih značilnosti praktično vseh nalezljivih in nenalezljivih bolezni, so v zadnjih dveh desetletjih prinesle pravo malo renesanso na področju raziskav v biomedicinskih znanostih.

Zdravje 31. 01. 2022 12.45

Kaj pomaga, če imate vneto grlo?

V teh dneh težko srečamo koga, ki ga še ni ujela katera od najpogostejših zimskih zdravstvenih nevšečnosti, pa naj gre za zamašen nos, kihanje, kašelj ali vneto grlo. Predvsem slednje zna biti še kako neprijetno, saj nam med drugim bolečina in oteklina otežujeta požiranje. Na srečo si lahko v veliki meri pomagamo kar sami. Preverite, kako!

Zdravje 24. 12. 2021 05.00

Recept za zdravilni čaj proti vnetju želodčne sluznice

Vnetje želodčne sluznice ali gastritis je eno najpogostejših bolezni prebavil v vseh starostnih obdobjih, tudi v otroštvu. Prepoznate ga po spahovanju, napenjanju, bolečinah v zgornjem delu trebuha, dražečemu občutku v grlu, težavah s prebavo, slabosti, bruhanju in izgubi apetita.

Prehrana 08. 04. 2020 08.38

Veste, kako zdravilen je hren?

Hren je nepogrešljiv v času velike noči in je odličen kot dodatek k mesu. Lahko ga samo naribamo ali iz njega pripravimo omako. Hren je ena najbolj zdravih živil, ki se bodo med veliko nočjo znašle na vaši bogato obloženi mizi, zato si ga vsekakor privoščite.

POPovi zdravniki 02. 12. 2004 12.53

Kronični gastritis in prehrana

Imam težave z želodcem povezane z preveč kilsine gastritisom in zanima me kakšna naj bo v resnici dijeta Najbol pisamo pravilo je da ješ tisto kar ti ne škoda sam problem je ker jaz ne morem ugotovit ...

POPovi zdravniki 26. 11. 2004 14.20

Hipotiroza

Stara sem 29 let in letos maja sem zaradi ponavljajočih se modric na telesu (cca 0,5 cm premera in pojavljajo se po ena ali dve) obiskala osebnega zdravnika. Modrice opažam že leta in niso boleče, pra...

POPovi zdravniki 10. 12. 2002 13.24

Seboroični dermatitis

Tudi jaz vas nadlegujem z vprašanjem o prhljaju, saj mi odgovori, ki sem jih prebrala v rubrikah prhljaj, seberotični dermatitis, lasje in androgenetična alopacija niso dali ustreznega odgovora. Imam ...

Zdravje 21. 03. 2012 09.46

S prehrano se zavarujte pred rakom

Vodilni britanski medicinski znanstvenik dr. Richard Doll je prepričan, da je večina vrst raka posledica zunanjih vplivov, kot so nepravilna prehrana, onesnažena voda in zrak. Da bi te vplive ublažili, moramo po njegovem mnenju uživati živila, ki nas ščitijo pred rakom.

Bilke 09. 09. 2010 10.30

Imate radi začimbe?

Začimbe so zelišča, ki rastejo divje v naravi, lahko pa jih gojimo tudi doma. Sedaj ko se približuje jesen, si jih lahko posadite v lične posode in postavite na okensko polico. Hkrati vam bodo v okras in dodatek jedem.

Novice 15. 01. 2010 11.51

Vse več poškodb kolen – previdno na sneg

V zadnjih letih se je sicer število vseh poškodb zmanjšalo (v zadnjih 15 letih za 50 %), narašča pa predvsem število poškodb kolenov (tako je poškodba sprednje križne vezi za skoraj trikrat pogostejša kot pred 15 leti).

Pediatrija 22. 09. 2009 12.00

Kako iz začaranega kroga dihalnih težav?

Vaš otrok pogosto oboleva za prehladi in trpi zaradi težav z dihali? Če vam ne uspe odpraviti vzrokov za nastanek bolezni in njenih posledic, se otroci vrtijo v začaranem krogu težav.

Zdravje 07. 03. 2009 21.14

Čimvečkrat si privoščite med!

Med ima veliko protimikrobno učinkovitost in deluje proti številnim bakterijam in nekaterim glivicam. Razlog za to je visoka vsebnost sladkorja, ki preprečuje razmnoževanje bakterij ter delovanje encimov in drugih antibiotičnih snovi.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331