Vizita.si

ribe

Vitamini in minerali 01. 11. 2025 03.06

Pomanjkanje vitamina D resno vpliva na to komponento zdravja

Vitamin D je znan kot "sončni vitamin", saj ga telo proizvaja ob izpostavljenosti sončni svetlobi.

Prehrana 30. 10. 2025 03.37

Kako z jesensko prehrano preprečiti vnetja v telesu?

Jesenski čas je idealen za uvajanje protivnetne prehrane, ki lahko pomaga pri preprečevanju kroničnih vnetij, izboljšanju imunskega odziva in splošnem počutju.

Zdravje 28. 10. 2025 03.43

Kaj jesti za manj bolečin in več energije?

Protivnetna prehrana ni le modna muha, temveč znanstveno podprta strategija za zmanjšanje bolečin, izboljšanje počutja in povečanje energije.

Imunski sistem 23. 10. 2025 03.41

Najboljši načini za krepitev imunosti s preprostimi spremembami prehrane

Pravilna, uravnotežena prehrana lahko bistveno okrepi imunski sistem, pomaga preprečevati bolezni in pospeši okrevanje po okužbah.

Žensko zdravje 23. 10. 2025 03.10

Naravne rešitve za menopavzo: prehrana, vadba in življenjski slog za lajšanje simptomov

Menopavza je naraven prehod v življenju ženske, ki prinaša hormonske spremembe in s tem vrsto telesnih in čustvenih simptomov.

Prehrana 22. 10. 2025 03.54

Najbolj podcenjeno živilo za vaše zdravje

Sardine so morda podcenjene, a izjemno koristne za naše zdravje! Bogate z beljakovinami, kalcijem, vitaminom D, železom in omega-3 maščobnimi kislinami, sardine podpirajo zdravje kosti, srca in možganov. Z nizko vsebnostjo živega srebra so odlična izbira za vse, ki želijo uživati v okusnem in zdravem obroku.

Prehrana 22. 10. 2025 03.38

Katera živila vam lahko pomagajo pri visokem krvnem tlaku?

Visok krvni tlak ali hipertenzija pogosto dolgo časa nima simptomov, a tiho in vztrajno obremenjuje srce, ožilje in ledvice. Po podatkih Johns Hopkins Medicine velja za enega glavnih dejavnikov tveganja za srčno kap, možgansko kap in odpoved ledvic. Dobra novica? Hrana ima moč, da pomaga uravnavati krvni tlak – ali pa ga še dodatno poviša. Razumevanje, katera živila pomagajo in katera škodujejo, je ključno za dolgoročno zdravje.

Zlata leta 21. 10. 2025 03.56

10 živil, ki pomagajo ohranjati močne in zdrave kosti

Z leti se gostota kosti naravno zmanjšuje, tveganje za zlome in osteoporozo pa narašča. Po 50. letu – še posebej pri ženskah po menopavzi – postane skrb za zdrave in močne kosti izjemnega pomena.

Zdravje 21. 10. 2025 03.34

Skrivnost boljšega spanca, ki jo morate poznati!

Najdemo ga v različnih živilih, vključno z listnato zelenjavo, oreščki, polnozrnatimi žitaricami in stročnicami, lahko pa ga jemljemo tudi s prehranskimi dodatki.

Srčno žilne bolezni 18. 10. 2025 03.55

Kako dolgo traja, da znižamo povišan holesterol?

Holesterol igra ključno vlogo pri zdravju srca, zato je pomembno, da redno spremljate raven holesterola in jo ohranjate v zdravem območju.

Zlata leta 15. 10. 2025 03.50

Kako prehrana vpliva na vaš spomin po 65. letu?

Z leti postane miselna ostrina nekoliko manj izrazita, pomnjenje počasnejše, imena in podatki pa pogosteje uidejo iz spomina. To ni nujno znak bolezni, temveč naravni del staranja možganov. Vendar pa lahko z ustrezno prehrano upočasnimo ta proces, okrepimo delovanje nevronov in celo izboljšamo kognitivne sposobnosti.

Prebava 14. 10. 2025 03.35

Zakaj pride do krčev v želodcu?

Občasni krči v želodcu so lahko zelo neprijetni, prinašajo nelagodje in skrbi. A naj vas potolažimo, večinoma le niso razlog za skrb. Če pa se krči pojavljajo pogosto, so močni ali trajajo dlje kot en dan, pa je pomembno, da obiščete zdravnika.

Zdravje 11. 10. 2025 03.00

Tri živila, ki krepijo zdravje jeter

Ohranite zdrava jetra z izbiro pravih živil! Odkrijte tri živila, ki jih priporoča zdravnica dr. Janine Bowring, in ki vam lahko pomagajo podpirati delovanje tega ključnega organa. Izognite se sladkorju in nasičenim maščobam ter uživajte v pozitivnih učinkih olivnega olja, radiča in jajc za boljše počutje.

Duševno zdravje 08. 10. 2025 03.38

Neverjetna dejstva o človeških možganih

Možgani so zelo zapletena struktura. Vsebujejo milijarde živčnih celic, ki jih imenujemo nevroni, ki morajo komunicirati in delovati skupaj, da lahko telo normalno deluje.

Zdravje 03. 10. 2025 03.32

Načini, kako ohraniti kognitivno zdravje po 40. letu

Po 40. letu se začnejo v možganih dogajati subtilne, a pomembne spremembe. Čeprav se z leti kopičijo izkušnje in modrost, se lahko kognitivna agilnost postopoma zmanjšuje.

Dieta 30. 09. 2025 03.01

Koliko kalorij je skritih v pol kilograma maščobe?

Kilogram telesne maščobe je približno 7000 kalorij. Ko veste to, vam bo lažje postavljati cilje za hujšanje, a ne pozabite, da so lahko rezultati pri vsakem človeku malo drugačni.

Prehrana 29. 09. 2025 03.18

Hrana za možgane: Živila za boljši spomin po 60. letu

S staranjem se lahko pojavijo naravne spremembe v spominu in koncentraciji. Mnogi po 60. letu opazijo težave s koncentracijo, spominom, pozabljanjem imen ali z iskanjem pravih besed. A strokovnjaki poudarjajo, da nam lahko pri tovrstnih izzivih pomaga prehrana.

Dieta 27. 09. 2025 03.56

Poznate okinavsko dieto? To se zgodi, če se prehranjujemo na takšen način

Znanstvene raziskave potrjujejo, da je prepoznavni življenjski slog prebivalcev Okinave, vključno z njihovo specifično prehrano, eden ključnih dejavnikov, ki prispevajo k njihovi izjemni življenjski dobi. Poleg omenjenega pa okinavska dieta prinaša še številne druge pomembne koristi za zdravje.

Zdravje 18. 09. 2025 03.54

Jesenska utrujenost: Vrhunski prehranski nasveti za energijo

Ko se poletni dnevi umaknejo hladnejšim jutrom in krajšim večerom, se mnogi znajdemo v primežu utrujenosti, zmanjšane motivacije in občutka "težkega telesa".

Prehrana 16. 09. 2025 03.53

Zaradi pomanjkanja osnovnih hranil to dieto strokovnjaki odsvetujejo

Nobena kontrolirana študija ne podpira trditev, da lahko mesojedska dieta pomaga odpraviti zdravstvene težave, piše Healthline. Primanjkuje ji koristnih hranil, vključno z vlakninami in rastlinskimi spojinami, kot so antioksidanti. Za nekatere ljudi je zato lahko nevarna.

Prehrana 15. 09. 2025 03.08

5 živil za odličen vid in zdravje oči

Uravnotežena prehrana je ključnega pomena za zdravje oči. Določena hranila, kot sta lutein in zeaksantin, moramo pridobiti s hrano. Odkrijte, katera živila, kot so ribe, jajca, mandlji in ohrovt, pomagajo zaščititi vaš vid in preprečevati očesne bolezni.

Imunski sistem 14. 09. 2025 03.24

Prehrana kot prva obrambna linija: kako lahko s pravimi živili okrepite imunski sistem

Pravilna prehrana je ključna za močno obrambo telesa pred boleznimi. Spoznajte vlogo vitaminov, mineralov, beljakovin in omega-3 maščobnih kislin ter vpliv črevesnega mikrobioma na vaš imunski sistem.

Prehrana 11. 09. 2025 03.16

Štiri zdravstvene koristi dnevnega uživanja limone

Limona ponuja številne zdravstvene koristi: pomaga preprečevati ledvične kamne s povečanjem citrata v urinu, podpira zdravje srca z vitamini in antioksidanti, povečuje absorpcijo železa in ščiti celice pred poškodbami. Priporoča se v zmernih količinah.

Prehrana 09. 09. 2025 03.12

Pet bistvenih živil za podporo vašemu vidu po mnenju strokovnjakov

Analiza opozarja na podhranjenost oči v populaciji, kljub razpoložljivosti vitalnih hranil. Poudarjena je vloga luteina, omega-3, cinka in vitaminov za makulo ter nujnost prehranskega vnosa teh elementov za preprečevanje degenerativnih procesov.

Preventiva 08. 09. 2025 03.14

Sedem ključnih nasvetov za stabilizacijo krvnega sladkorja

Imate nihanja v energiji ali nenadne občutke tresenja in tesnobe? Morda je vaš krvni sladkor nestabilen. Dietetičarka svetuje sedem ključnih korakov za vzdrževanje stabilne ravni krvnega sladkorja, kar izboljša energijo, zmanjša hrepenenje po hrani in podpira dolgoročno zdravje.

Prehrana 01. 09. 2025 03.10

Najboljša prehrana za zdravo srce po 60. letu

Po 60. letu se začne srce odzivati na kumulativne vplive, ki so se gradili desetletja – prehrana, stres, gibanje in dednost. Starost prinaša večje tveganje za srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak, povišan holesterol in aterosklerozo.

Zlata leta 31. 08. 2025 03.11

Zakaj starejši težje vzdržujejo mišično maso (in kako jo obdržati kljub letom)

S staranjem telo prehaja skozi številne biološke spremembe, med katerimi je ena najopaznejših izguba mišične mase. Gre za proces, imenovan sarkopenija, ki se začne že po 30. letu, postopoma napreduje in se po 60. letu še pospeši.

Zdravje 24. 08. 2025 03.56

Kaj se dogaja z našim krvnim sladkorjem, ko jemo bel riž?

Kakšen je vpliv uživanja belega riža na naš organizem? Ta osnovna živilska komponenta lahko povzroči dvig ravni krvnega sladkorja, kar posledično sproži izločanje inzulina. Z uživanjem v kombinaciji z beljakovinami, maščobami in vlakninami lahko znatno zmanjšate ta učinek.

Prehrana 22. 08. 2025 03.43

8 živil, ki bi se jim morali pri zamaščenih jetrih čim prej odpovedati

Za zdravje jeter je ključna pozornost na prehrano. Strokovnjaki opozarjajo na živila, ki poslabšujejo zamaščena jetra: rafinirani sladkor, ocvrta hrana, preveč soli, izdelki iz bele moke, mastno rdeče meso, alkohol, sladkane pijače in rafinirana žita. Izogibajte se jim za boljše počutje.

Imunski sistem 16. 08. 2025 03.34

5 preverjenih načinov, kako to jesen naravno okrepiti imunski sistem in se izogniti boleznim

Prehod v jesen prinaša nižje temperature, krajše dneve in večjo izpostavljenost virusom, zato je okrepitev imunskega sistema ključna za ohranjanje zdravja.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331