Vizita.si

sladkor

Zdravje 31. 10. 2025 03.54

Tako lahko naravno uravnavate krvni sladkor

Visok krvni sladkor (hiperglikemija) je pogost pojav, ki lahko vodi v resne zdravstvene težave, kot so sladkorna bolezen tipa 2, srčno-žilne bolezni in poškodbe živcev.

Prehrana 26. 10. 2025 03.46

5 znanstveno podprtih razlogov za uživanje zelja, buč in korenja

Jesenska sezona prinaša obilje lokalne zelenjave, ki ni le okusna, temveč tudi izjemno hranilna. Med najbolj cenjenimi jesenskimi živili so zelje, buče in korenje – trojica, ki jo odlikujejo številne koristi za zdravje.

Zdravje 25. 10. 2025 03.57

Zakaj česen in čebula jeseni nista le dodatek, temveč tudi naravno 'zdravilo'

Jesenski čas prinaša večjo dovzetnost za okužbe, vnetja in padec imunosti. V tem obdobju se česen in čebula pogosto znajdeta na krožniku – ne le kot kulinarična dodatka, temveč kot živili z izjemnim terapevtskim potencialom.

Žensko zdravje 23. 10. 2025 03.10

Naravne rešitve za menopavzo: prehrana, vadba in življenjski slog za lajšanje simptomov

Menopavza je naraven prehod v življenju ženske, ki prinaša hormonske spremembe in s tem vrsto telesnih in čustvenih simptomov.

Prehrana 22. 10. 2025 03.38

Katera živila vam lahko pomagajo pri visokem krvnem tlaku?

Visok krvni tlak ali hipertenzija pogosto dolgo časa nima simptomov, a tiho in vztrajno obremenjuje srce, ožilje in ledvice. Po podatkih Johns Hopkins Medicine velja za enega glavnih dejavnikov tveganja za srčno kap, možgansko kap in odpoved ledvic. Dobra novica? Hrana ima moč, da pomaga uravnavati krvni tlak – ali pa ga še dodatno poviša. Razumevanje, katera živila pomagajo in katera škodujejo, je ključno za dolgoročno zdravje.

Nasmeh zdravju 20. 10. 2025 03.23

Proti kašlju in vnetemu grlu – recept za lovorjev čaj in sirup

Lovorjev list je že dolgo cenjen kot vrhunska začimba, ki jedem daje značilno aromo, poznamo pa ga tudi kot naravno zdravilo, ki deluje protivnetno in antiseptično!

Srčno žilne bolezni 19. 10. 2025 03.47

Kakšna je razlika med srčnim zastojem in srčnim infarktom?

Mnogi so prepričani, da je srčni zastoj enak kot srčni infarkt, prav tako pa se uporabljata izraza za obe stanji. Slednji pa si vseeno nista enaki.

Prebava 14. 10. 2025 03.35

Zakaj pride do krčev v želodcu?

Občasni krči v želodcu so lahko zelo neprijetni, prinašajo nelagodje in skrbi. A naj vas potolažimo, večinoma le niso razlog za skrb. Če pa se krči pojavljajo pogosto, so močni ali trajajo dlje kot en dan, pa je pomembno, da obiščete zdravnika.

Dieta 10. 10. 2025 03.44

Kako se znebiti visceralne maščobe?

Viscelarna maščoba je nevarna, saj poveča tveganje za številne zdravstvene težave, ki si jih bomo ogledali v nadaljevanju. Preberete pa lahko tudi, kako se te maščobe navsezadnje lahko znebimo in zakaj je pomembno, da se je!

Srčno žilne bolezni 09. 10. 2025 03.39

Lahko preprečimo drugi srčni napad? Raziskave razkrivajo, kaj nam lahko pomaga

Po srčnem infarktu je ključnega pomena poskrbeti za svoje srce. Nova raziskava kaže, da že zamenjava le 30 minut sedenja z lahkotno aktivnostjo, kot je hoja ali opravila po hiši, lahko zmanjša tveganje za ponovni srčni napad za kar 50 %. Tudi spanje in srčna rehabilitacija imata pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja srca.

Zdravje 09. 10. 2025 03.07

Se prebujate ob 3. uri zjutraj? Razlog morda tiči v prehrani

Kaj pomeni, če se vsak dan zbujamo ob isti uri? Natančneje, ob 3. uri zjutraj?

Srčno žilne bolezni 08. 10. 2025 08.45

Skoraj vsi srčni infarkti in kapi so povezani s tem

Obsežna študija razkriva, da je skoraj 99 % srčnih infarktov in možganskih kapi povezanih z vsaj enim od štirih ključnih dejavnikov tveganja: visokim krvnim tlakom, visokim holesterolom, visokim krvnim sladkorjem ali kajenjem.

Prehrana 08. 10. 2025 03.33

Ohrovt ali špinača: katera zelenjava je bolj hranljiva?

Ohrovt in špinača sta hranilno bogati listnati zelenjavi z različnimi profili vitaminov in mineralov. Preberite, katera je boljša za vaše potrebe in kako lahko priprava vpliva na njuno koristnost in absorpcijo hranil.

Prehrana 06. 10. 2025 03.36

Buča: vaš jesenski zaveznik za stabilno raven glukoze v krvi

Raziskave kažejo, da lahko redno uživanje čiste buče, bogate z vlakninami in antioksidanti, bistveno prispeva k izboljšanju in vzdrževanju stabilnih ravni glukoze v krvi, zlasti pri tistih, ki imajo izzive z uravnavanjem sladkorja.

Preventiva 06. 10. 2025 03.16

Ali sladkor povečuje tveganje za raka? To morate vedeti

Prekomerno uživanje sladkorja je tesno povezano z različnimi zdravstvenimi težavami, vendar neposredno ne povzroča raka. Kljub temu pa lahko poveča tveganje za njegov razvoj.

Zdravje 03. 10. 2025 14.26

Se sme piti pomarančni sok na prazen želodec?

Sveže iztisnjen pomarančni sok je priljubljena jutranja pijača, a strokovnjaki opozarjajo na možne negativne učinke pitja na prazen želodec. Čeprav nudi hiter vnos energije in vitamina C, lahko dvigne krvni sladkor ter draži želodec in zobno sklenino. Priporočljivo je uživanje s hrano.

Prehrana 28. 09. 2025 03.48

Zelena je več kot le zdrav prigrizek. To je pet prednosti rednega uživanja

Zelena je več kot le priloga. Čeprav je znana po vlakninah, vodi in nizkih kalorijah, skriva številne neznane zdravstvene koristi, ki jih je vredno spoznati.

Dieta 27. 09. 2025 03.56

Poznate okinavsko dieto? To se zgodi, če se prehranjujemo na takšen način

Znanstvene raziskave potrjujejo, da je prepoznavni življenjski slog prebivalcev Okinave, vključno z njihovo specifično prehrano, eden ključnih dejavnikov, ki prispevajo k njihovi izjemni življenjski dobi. Poleg omenjenega pa okinavska dieta prinaša še številne druge pomembne koristi za zdravje.

Prebava 27. 09. 2025 03.41

Imate zamaščena jetra? Ta živila lahko pomagajo ublažiti simptome

Zamaščena jetra nastanejo, ko se v jetrih nabere preveč maščobe. To lahko poškoduje jetra in povzroči resne zdravstvene težave. Vendar pa lahko z zdravo prehrano, ki vključuje določeno zelenjavo, zmanjšamo maščobo v jetrih in vsaj nekoliko izboljšamo njihovo delovanje.

Prehrana 22. 09. 2025 03.20

Kaj se zgodi s telesom že po petih dneh uživanja hitre hrane?

Študija je pokazala, da se učinki slabe prehrane poznajo že po petih dneh.

Alternativa 20. 09. 2025 03.54

Uporaba jesenskih zelišč za čaje in poparke, ki grejejo in krepijo imunski sistem

Ko se temperature spustijo in dnevi skrajšajo, se poveča potreba po toplini, udobju in zaščiti pred sezonskimi okužbami.

Zdravje 18. 09. 2025 03.54

Jesenska utrujenost: Vrhunski prehranski nasveti za energijo

Ko se poletni dnevi umaknejo hladnejšim jutrom in krajšim večerom, se mnogi znajdemo v primežu utrujenosti, zmanjšane motivacije in občutka "težkega telesa".

Zdravje 18. 09. 2025 03.46

Resne bolezni so lahko posledica pomanjkanja spanca

Ste se kdaj vprašali, kako spanje vpliva na naše zdravje? Zakaj spimo? Kaj točno pridobimo s spanjem?

Prehrana 13. 09. 2025 03.39

Ne spreglejte teh skritih zdravstvenih tveganj v vaši prehrani

Preverite, katera vsakdanja živila in pijače, ki jih uživamo brezskrbno, lahko prikrito škodijo vašemu zdravju. Odkrijte vplive zamrznjenih jedi, dietnih pijač, čipsa, sladkih kav in alkohola na vaše telo in se poučite o bolj zdravih alternativah.

Vitamini in minerali 10. 09. 2025 03.41

Katera hrana povzroča zaprtje in kako se mu izogniti?

Spoznajte glavna živila in dejavnike življenjskega sloga, ki lahko povzročijo ali poslabšajo zaprtje. Odkrijte, kako lahko s preprostimi spremembami v prehrani, hidraciji in gibanju izboljšate svojo prebavo in kdaj je čas za obisk zdravnika.

Preventiva 08. 09. 2025 03.14

Sedem ključnih nasvetov za stabilizacijo krvnega sladkorja

Imate nihanja v energiji ali nenadne občutke tresenja in tesnobe? Morda je vaš krvni sladkor nestabilen. Dietetičarka svetuje sedem ključnih korakov za vzdrževanje stabilne ravni krvnega sladkorja, kar izboljša energijo, zmanjša hrepenenje po hrani in podpira dolgoročno zdravje.

Dieta 08. 09. 2025 03.03

Stres in hujšanje: zakaj vadba in dieta morda ne delujeta in kaj lahko storite

Stres vpliva na naše telo na različne načine, vključno z našo sposobnostjo hujšanja. Ko smo pod stresom, telo proizvaja kortizol, ki vpliva na shranjevanje maščob.

Prehrana 07. 09. 2025 03.01

To živilo jeste vsak dan, a lahko povzroča tiha vnetja v telesu

V sodobni prehrani je sladkor pogosto prisoten v različnih oblikah, od očitnih sladic do skritih sestavin v predelanih živilih. Čeprav je sladkor vir energije, njegovo prekomerno uživanje lahko vodi do tihega vnetja v telesu, ki je povezano s številnimi kroničnimi boleznimi.

TOK 05. 09. 2025 09.32

Pozor: To se zgodi v telesu, če cel dan jeste nezdravo

Počitnice so se za večino končale. Vsak hip se bo začelo obdobje vseh zoprnih šolskih in obšolskih obveznosti. Ni več časa, da bi pazili na kalorije; našega telesa do nadaljnjega ne bo nihče obsojal. Če kak teden živimo na hitri prehrani, menda ne bo šlo nič narobe, ne? No, tvoje telo se ne strinja.

Simptomi in bolezni 03. 09. 2025 03.12

Zakaj se pojavi pekoč občutek v stopalih?

Pekoč občutek v stopalih se imenuje sindrom pekočih stopal. Lahko je posledica številnih različnih zdravstvenih stanj. Eden najpogostejših vzrokov je poškodba živcev v nogah, imenovana tudi nevropatija, ki se pogosto razvije pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Večina zdravil za pekoča stopala se osredotoča na preprečevanje nadaljnje poškodbe živcev in zmanjšanje bolečine.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331