sladkor v prehrani

Se prebujate ob 3. uri zjutraj? Razlog morda tiči v prehrani
Kaj pomeni, če se vsak dan zbujamo ob isti uri? Natančneje, ob 3. uri zjutraj?

Ohrovt ali špinača: katera zelenjava je bolj hranljiva?
Ohrovt in špinača sta hranilno bogati listnati zelenjavi z različnimi profili vitaminov in mineralov. Preberite, katera je boljša za vaše potrebe in kako lahko priprava vpliva na njuno koristnost in absorpcijo hranil.

Buča: vaš jesenski zaveznik za stabilno raven glukoze v krvi
Raziskave kažejo, da lahko redno uživanje čiste buče, bogate z vlakninami in antioksidanti, bistveno prispeva k izboljšanju in vzdrževanju stabilnih ravni glukoze v krvi, zlasti pri tistih, ki imajo izzive z uravnavanjem sladkorja.

Poznate okinavsko dieto? To se zgodi, če se prehranjujemo na takšen način
Znanstvene raziskave potrjujejo, da je prepoznavni življenjski slog prebivalcev Okinave, vključno z njihovo specifično prehrano, eden ključnih dejavnikov, ki prispevajo k njihovi izjemni življenjski dobi. Poleg omenjenega pa okinavska dieta prinaša še številne druge pomembne koristi za zdravje.

Kaj se zgodi s telesom že po petih dneh uživanja hitre hrane?
Študija je pokazala, da se učinki slabe prehrane poznajo že po petih dneh.

Jesenska utrujenost: Vrhunski prehranski nasveti za energijo
Ko se poletni dnevi umaknejo hladnejšim jutrom in krajšim večerom, se mnogi znajdemo v primežu utrujenosti, zmanjšane motivacije in občutka "težkega telesa".

Ne spreglejte teh skritih zdravstvenih tveganj v vaši prehrani
Preverite, katera vsakdanja živila in pijače, ki jih uživamo brezskrbno, lahko prikrito škodijo vašemu zdravju. Odkrijte vplive zamrznjenih jedi, dietnih pijač, čipsa, sladkih kav in alkohola na vaše telo in se poučite o bolj zdravih alternativah.

Katera hrana povzroča zaprtje in kako se mu izogniti?
Spoznajte glavna živila in dejavnike življenjskega sloga, ki lahko povzročijo ali poslabšajo zaprtje. Odkrijte, kako lahko s preprostimi spremembami v prehrani, hidraciji in gibanju izboljšate svojo prebavo in kdaj je čas za obisk zdravnika.

Stres in hujšanje: zakaj vadba in dieta morda ne delujeta in kaj lahko storite
Stres vpliva na naše telo na različne načine, vključno z našo sposobnostjo hujšanja. Ko smo pod stresom, telo proizvaja kortizol, ki vpliva na shranjevanje maščob.

To živilo jeste vsak dan, a lahko povzroča tiha vnetja v telesu
V sodobni prehrani je sladkor pogosto prisoten v različnih oblikah, od očitnih sladic do skritih sestavin v predelanih živilih. Čeprav je sladkor vir energije, njegovo prekomerno uživanje lahko vodi do tihega vnetja v telesu, ki je povezano s številnimi kroničnimi boleznimi.

Pozor: To se zgodi v telesu, če cel dan jeste nezdravo
Počitnice so se za večino končale. Vsak hip se bo začelo obdobje vseh zoprnih šolskih in obšolskih obveznosti. Ni več časa, da bi pazili na kalorije; našega telesa do nadaljnjega ne bo nihče obsojal. Če kak teden živimo na hitri prehrani, menda ne bo šlo nič narobe, ne? No, tvoje telo se ne strinja.

Zakaj se pojavi pekoč občutek v stopalih?
Pekoč občutek v stopalih se imenuje sindrom pekočih stopal. Lahko je posledica številnih različnih zdravstvenih stanj. Eden najpogostejših vzrokov je poškodba živcev v nogah, imenovana tudi nevropatija, ki se pogosto razvije pri ljudeh s sladkorno boleznijo. Večina zdravil za pekoča stopala se osredotoča na preprečevanje nadaljnje poškodbe živcev in zmanjšanje bolečine.

Izogibajte se takšnemu zajtrku, saj slabo vpliva na črevesje in vašo energijo
Kakovosten jutranji obrok lahko izboljša zdravje vašega prebavnega sistema in zagotovi odlično raven energije čez ves dan. Čemu pa bi se bilo dobro izogniti? Strokovnjaki opozarjajo predvsem na eno vrsto hrane.

Kaj se zgodi z vašim telesom, če 30 dni ne jeste sladkorja?
Izločitev dodanega sladkorja iz prehrane prinaša številne koristi: manj maščobe v jetrih, boljše delovanje ledvic, močnejši imunski sistem in jasnejše razmišljanje.

Presnovni sindrom: nevarna in tiha diagnoza, ki lahko vodi v sladkorno bolezen in srčno kap
Presnovni sindrom je skupek presnovnih motenj, ki se pogosto pojavijo skupaj in znatno povečajo tveganje za srčno-žilne bolezni, možgansko kap in sladkorno bolezen tipa 2.

5 vrst raka, ki jih povezuje nezdrav način prehranjevanja
Prehrana igra ključno vlogo pri preprečevanju številnih bolezni – tudi raka. Po ocenah strokovnjakov bi se lahko z bolj zdravim načinom prehranjevanja izognili do tretjine vseh primerov raka.

Izpadajo lasje? Kriv je lahko ta hormon
Opazite več las na krtači, blazini ali v odtoku? Ste opazili redčenje las ob sencah ali temenu?

Po 40. letu se to začne dogajati skoraj vsem – a le redki vedo, zakaj
Po 40. letu se v telesu odvijajo tihe, a zelo pomembne spremembe. Energije je manj, presnova postaja počasnejša, spanje se krajša, razpoloženje niha, kilogrami pa se nabirajo kljub enaki prehrani.

Šparglji: zakaj je ta pomladna zelenjava naravni ščit za zdravje
Šparglji (Asparagus officinalis) so več kot le priljubljena spomladanska poslastica – so prava zakladnica hranil in zaščitnih snovi, ki blagodejno vplivajo na številne telesne funkcije.

6 razlogov, zakaj bi morali uživati dateljne
Dateljni so sladki in hranljivi plodovi, ki že tisočletja navdušujejo ljudi po vsem svetu. Njihova bogata zgodovina sega na starodavni Bližnji vzhod, kjer so jih cenili ne le zaradi njihovega okusa, ampak tudi zaradi njihovih številnih zdravstvenih koristi. Danes so dateljni priljubljeni kot zdrav prigrizek, sestavina v kulinariki in naravno sladilo.

Dve vrsti živil, ki slabo vplivata na zdravje možganov. Najbolje je, da jih ne jeste
Medtem ko veliko živil podpira zdravje možganov, obstajajo tudi nekatere vrste živil, ki lahko negativno vplivajo na našo mentalno jasnost in dolgoročno zdravje možganov.

7 znakov, da jeste preveč sladkorja
Večina ljudi obožuje sladkor, peciva in podobne dobrote, ki so del našega življenja. Medtem, ko so občasni prigrizki celo zaželeni, pa lahko pri sladkorju hitro pride do prekomernega uživanja, ki ni dobro za naše zdravje.

Marija Lucija Antolič: Kronične bolezni so postale epidemija'
Večina bolezni, ki skrajšujejo življenje in zmanjšujejo njegovo kakovost, se ne pojavi nenadoma, temveč se razvijajo desetletja v ozadju, ne da bi jih pravočasno opazili. Srčno-žilne bolezni, presnovne motnje, rak in demenca so pogosto posledica dolgoročnih življenjskih navad, na katere bi lahko vplivali že veliko prej. Kljub številnim znanstvenim dokazom o pomenu preventive še vedno čakamo na prvi alarm, preden se odločimo za spremembe. Zakaj je preventiva tako pogosto spregledana in kako lahko spremenimo ta miselni vzorec? Pogovarjala sem se z Marijo Lucijo Antolič, dr. med., spec. medicine dela, prometa in športa, ki v in pri svojem delu glavni poudarek daje dolgoživosti in preventivi, ki je ključnega pomena.

Motnja hranjenja, ki prizadene ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1
Diabulimija je motnja hranjenja, ki prizadene ljudi s sladkorno boleznijo tipa 1.

Kako tvoje prehranske navade vplivajo na tvojo energijo in zbranost?
Se kdaj vprašaš, zakaj se po določenem obroku počutiš utrujen ali zakaj težko ostaneš osredotočen med učenjem? Tvoja prehrana ima večji vpliv na tvojo energijo in zbranost, kot si morda misliš. Hrana je gorivo za tvoje telo in možgane, zato je ključnega pomena, kaj in kdaj ješ.

9 preprostih načinov za znižanje trigliceridov
Trigliceridi so izjemno pomembni za naše srce. Težava pa nastane, ko je njihova količina presežena.

Izvrstne ideje za praznične dobrote, ki ne bodo obtežile želodca
Praznični čas je tradicionalno namenjen druženju ob izdatnih količinah izvrstne hrane, omamno dišečih prazničnih piškotov, ter kozarcu ali dveh alkohola. S tem seveda ni nič narobe, saj bi bil decembra greh preštevati kalorije. A pretiravanje lahko oteži prebavo, zato je dobro vedeti, kako si pomagati, da vam prebavne tegobe ne pokvarijo božično-novoletnega vzdušja.

Razlog, da nenehno hrepenite po sladkem
Ali velikokrat začutite nenormalno željo po sladkorju, ki kar ne mine in ne mine? Razlog je lahko zelo preprost in sicer se skriva v osnovi prehrane – v pomanjkanju določenega hranila.

Potencialne prednosti in slabosti medu v primerjavi s sladkorjem
Med je že tisočletja cenjen zaradi svojega okusa, vsestranske uporabe in domnevnih zdravstvenih koristi. Veliko ljudi ga vidi kot bolj zdravo izbiro od belega sladkorja, vendar je resnica o medu in sladkorju nekoliko bolj zapletena. Čeprav ima med nekaj prednosti, ni čudežno sladilo in ima svoje omejitve.

Vpliv prekomernega uživanja sladkorja na naše zdravje
Sladkor je ena od najpogosteje zaužitih sestavin v sodobni prehrani. Čeprav sladek okus pogosto zadovoljivo zadostuje za našo željo po okusu, ima prekomerno uživanje sladkorja resne posledice za naše zdravje. Zaradi hitro dostopnih predpakiranih živil in pijač, ki vsebujejo velike količine sladkorja, se mnogi sprašujejo, kako ta vpliva na naše telo.