zdrava prehrana in srce

Ohrovt ali špinača: katera zelenjava je bolj hranljiva?
Ohrovt in špinača sta hranilno bogati listnati zelenjavi z različnimi profili vitaminov in mineralov. Preberite, katera je boljša za vaše potrebe in kako lahko priprava vpliva na njuno koristnost in absorpcijo hranil.

Zakaj je predelano meso škodljivo za srce?
Predelano meso, kot so hrenovke, klobase in salame, zvišuje holesterol zaradi visoke vsebnosti nasičenih maščob in natrija. Negativno vpliva tudi na črevesni mikrobiom, kar povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Nutricionisti svetujejo omejitev teh živil za boljše srčno zdravje in ohranjanje ustrezne ravni LDL-holesterola.

To so vaši skriti sovražniki v jutranjih obrokih
Želite zdravo srce? Bodite previdni pri izbiri zajtrka! Preverite, zakaj sta slanina in klobasa med živili, ki jih je pri visokem holesterolu priporočljivo izločiti.

Ključne japonske navade za dolgo in zdravo življenje
Nova raziskava potrjuje, da lahko zdrave navade, tudi če jih začnete v srednjih letih, podaljšajo življenje za do šest let. Študija na Japonskem je analizirala osem ključnih navad, ki pomembno vplivajo na pričakovano življenjsko dobo.

Pozor: To se zgodi v telesu, če cel dan jeste nezdravo
Počitnice so se za večino končale. Vsak hip se bo začelo obdobje vseh zoprnih šolskih in obšolskih obveznosti. Ni več časa, da bi pazili na kalorije; našega telesa do nadaljnjega ne bo nihče obsojal. Če kak teden živimo na hitri prehrani, menda ne bo šlo nič narobe, ne? No, tvoje telo se ne strinja.

5 ultra predelanih živil, ki so morda celo zdrava
Ultra procesirana oziroma predelana hrana je resna nevarnost za naše zdravje. Ampak, ali je vedno tako oziroma velja to za vsako živilo?

Zato bi vam moralo biti zdravje, ne izgled, prioriteta
V dobi družbenih omrežij, filtrov in popolnih teles nas nenehno bombardirajo z vizualnimi ideali, ki pogosto zameglijo tisto, kar bi moralo biti resnično pomembno – zdravje.

Kardiologi razkrivajo, katero olje naj bi bilo najboljši zaveznik za zdravo srce
Olivno olje je že dolgo znano kot zdrava izbira v kuhinji. Avokadovo olje pa je v zadnjih letih postalo priljubljeno zaradi svoje vsestranskosti in hranilne vrednosti.

Maslo ali margarina: katera izbira je bolj zdrava za vaše srce?
Maslo ali margarina – kaj je boljše za zdravje srca? Margarino pogosto obravnavamo in dojemamo kot boljšo, toda zakaj?

Živila za zdravo srce: kaj jesti, da zmanjšate tveganje za srčno-žilne bolezni
Po navedbah kardiologa Joela K. Kahna naj bi določena hrana pripomogla k boljšemu zdravju srca in ožilja.

Če želite zmanjšati tveganje za srčno bolezen, se je dobro izogniti določeni hrani
Kardiologinja pravi, da se je treba 'izogniti' eni določeni hrani, da zmanjšate tveganje za smrtonosno srčno bolezen.

6 razlogov, zakaj bi moral biti jajčevec redno na vašem krožniku
Jajčevec je pogosto pozabljena, a izjemno hranljiva zelenjava, koristna za zdravje. Poln vlaknin, vitaminov in mineralov, je jajčevec odličen dodatek k prehrani, ki pozitivno vpliva na zdravje. Poglejmo si šest ključnih koristi, ki jih jajčevec prinaša.

Niste utrujeni brez razloga – to je lahko prvi znak, da vam holesterol že dela škodo
Za zniževanje holesterola obstajajo različni pristopi. Medtem ko lahko statini močno znižajo raven LDL holesterola, lahko pozitivno vplivajo tudi spremembe v prehrani in redna telesna aktivnost. Kako kombinacija teh strategij in individualna ocena s strani zdravnika zagotavljajo optimalno zdravje?

Ti odraščanje predstavlja izziv? To so stvari, ki jih še nisi vedel o najzahtevnejšem obdobju življenja
Odraščanje je obdobje, polno sprememb in presenečenj. Tvoje telo se razvija hitreje kot kdaj koli prej, kar pogosto povzroča vprašanja in dvome. A brez skrbi – tvoje telo ve, kaj počne!

9 živil z visoko vsebnostjo vitamina D
Naslednja živila vam bodo pomagala zadovoljiti vaše dnevne potrebe po vitaminu D.

Zakaj je vaše srce lahko ogroženo, četudi ste vitki?
Mnogi verjamejo, da so težave s srcem povezane predvsem s prekomerno telesno težo, vendar to ni nujno res.

8 preprostih načinov, kako zmanjšati tveganje za bolezni srca
Bolezni srca so eden najpogostejših vzrokov smrti po vsem svetu, vendar jih lahko z ustreznimi spremembami v življenjskem slogu močno zmanjšamo. Kljub temu da so nekatere dejavnike tveganja, kot sta genetika ali starost, težko spremeniti, lahko na številne druge vplivamo z zdravimi navadami.

Kako vedeti, da so jetra bolna?
Jetra so eden najpomembnejših organov v telesu, saj igrajo ključno vlogo pri prebavi, presnovi, razstrupljanju in številnih drugih življenjskih procesih. Težave z jetri lahko vplivajo na celotno telo. Razumevanje najpogostejših vzrokov bolezni jeter je ključno za preprečevanje težav in zagotavljanje zdravega življenja.

Kaj moramo vedeti, da bi preprečili nevaren krvni strdek?
S primernim življenjskim slogom lahko izjemno zmanjšamo tveganje, da bi v naših venah ali arterijah nastal krvni strdek. Če se zamaši arterija, lahko pride do možganske ali srčne kapi. Strdek v veni pa se lahko konča s pljučno embolijo. To so nevarna stanja, ki lahko povzročijo prezgodnjo smrt. Kako jih čimprej prepoznati, da lahko še pravočasno poiščemo zdravniško pomoč?

Živila, ki lahko naravno znižajo krvni tlak
Visok krvni tlak lahko uspešno nadzorujemo z rednimi obiski pri zdravniku, rednim jemanjem predpisanih zdravil in nenazadnje tudi z uživanjem določenih živil.

Znaki, ki jih nikar ne spreglejte pri tej bolezni
Lupus je avtoimunska bolezen, ki lahko prizadene kožo, sklepe, organe, živčni sistem, krvne celice, ledvice ali nekatere kombinacije telesnih sistemov. Večina primerov prizadene ženske, čeprav se bolezen lahko pojavi tudi pri moških.

10 zdravih živil, ki vsebujejo veliko vlaknin
Zdaj že vemo, da so vlaknine eno najpomembnejših hranil za naše zdravje. Toda kljub temu dejstvu raziskave še vedno kažejo, da povprečna oseba ne zaužije dovolj vlaknin.

Živila, ki vsebujejo več beljakovin kot jajce
Ko razmišljamo o beljakovinah, velikokrat pomislimo zgolj na jajce, meso in mesne izdelke. Pa ni nujno, da samo ti vsebujejo največ beljakovin! Poglejmo si nekaj živil, ki morebiti vsebujejo še več beljakovin kot denimo jajca.

8 dejavnikov, ki povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja
Bolezni srca in ožilja so vodilni vzrok smrti po vsem svetu. Vzroki za te bolezni so mnogoteri, vendar mnoge dejavnike tveganja lahko obvladujemo s spremembami življenjskega sloga. Poglejmo 8 ključnih dejavnikov, ki povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja.

5 učinkovitih ukrepov za preprečevanje kapi v starosti
Kap je ena izmed vodilnih vzrokov smrti in invalidnosti po svetu, vendar jo je v mnogih primerih možno preprečiti z ustreznimi ukrepi. Tveganje za kap se s staranjem povečuje, zato je pomembno, da starostniki sprejmejo proaktivne korake za zaščito svojega zdravja. Kako lahko zmanjšate tveganje za kap z enostavnimi, a učinkovitimi spremembami življenjskega sloga in pravočasnim ukrepanjem? Sploh lahko v celoti preprečimo?

Zimska hrana za toploto in energijo: katere jedi grejejo telo in dušo?
Ko zima pritisne z mrazom in krajšimi dnevi, se naravno obrnejo naši apetiti in želje. Iskreno hrepenimo po jedeh, ki nas ogrejejo, napolnijo z energijo in potolažijo. Zimska hrana je pogosto povezana z udobjem in toplino – to so jedi, ki niso le okusne, ampak so tudi hranljive in polne sestavin, ki nas podprejo skozi hladne mesece. V tem članku bomo raziskali, katere jedi nam lahko pomagajo, da bomo zdravi, siti in srečni tudi v najhladnejših dneh zime.

Tako boste ohranili zdravo srce po 50. letu
Srce je osrednji organ našega telesa, ki nenehno deluje, da bi ohranilo našo vitalnost. S staranjem se povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni, saj srce in ožilje doživljata naravne spremembe. Po 50. letu postane skrb za zdravje srca še pomembnejša, saj se s staranjem zmanjšuje elastičnost krvnih žil, povečuje pa se tveganje za visok krvni tlak, aterosklerozo, srčni infarkt in druge težave. Dobra novica je, da lahko z zdravimi življenjskimi navadami in ustrezno nego svoje srce ohranite močno in zdravo.

Jesenski 'čudež' narave, ki ga ne smete zamuditi
Kmalu bo čas, da ga bodisi skuhamo ali spečemo, poleg izvrstnega okusa, pa prinaša tudi številne dobre plati za naše zdravje!

Živila, ki pomagajo proti utrujenosti
Vemo, da lahko prehrana in določena živila vplivajo na izboljšanje naše koncentracije ali pa tudi nasprotno – po določenih živilih smo lahko zelo zaspani. (Zdrava) prehrana je bistvenega pomena ne le za premagovanje utrujenosti, temveč tudi za celotno optimalno počutje.

Navade, ki škodujejo našim kostem
Na zdravje kosti verjetno sploh ne pomislimo, dokler ne pridemo v bolj zrela leta in se začnejo pojavljati določene težave. A preventiva je, kot pri vseh drugih stvareh, tudi tukaj ključnega pomena in ogromno lahko naredimo z zdravimi navadami.