Vizita.si

zelenjava. brokoli

Vitamini in minerali 05. 10. 2025 03.47

Vse prednosti vitamina C za naše zdravje

Vitamin C krepi odpornost, podpira zdravje srca in ožilja ter izboljšuje videz kože. Dokazano je, da pomaga pri obvladovanju stresa, zmanjšuje tveganje za zaplete pri prehladu. Poglejmo si še ostale prednosti.

Zdravje 29. 09. 2025 03.42

Zakaj je pomembno okrepiti imunski sistem?

Sezona prehladov prinaša več virusov v obtoku, manj sončne svetlobe, več časa, preživetega v zaprtih prostorih, pogosto stres in bolj neurejen ritem dneva. Imunski sistem se ne obnaša sam po sebi – odzivnost je odvisna od številnih dejavnikov: prehrane, spanja, gibanja, stresa in prehranskih pomanjkljivosti.

Prebava 27. 09. 2025 03.41

Imate zamaščena jetra? Ta živila lahko pomagajo ublažiti simptome

Zamaščena jetra nastanejo, ko se v jetrih nabere preveč maščobe. To lahko poškoduje jetra in povzroči resne zdravstvene težave. Vendar pa lahko z zdravo prehrano, ki vključuje določeno zelenjavo, zmanjšamo maščobo v jetrih in vsaj nekoliko izboljšamo njihovo delovanje.

Zdravje 18. 09. 2025 03.54

Jesenska utrujenost: Vrhunski prehranski nasveti za energijo

Ko se poletni dnevi umaknejo hladnejšim jutrom in krajšim večerom, se mnogi znajdemo v primežu utrujenosti, zmanjšane motivacije in občutka "težkega telesa".

Prehrana 23. 08. 2025 03.35

Najboljša zamrznjena zelenjava za zdravje črevesja, kot jo priporoča gastroenterolog

Vas zanima, kako izboljšati zdravje črevesja s preprostimi prehranskimi izbirami? Gastroenterolog dr. Will Bulsiewicz razkriva, zakaj so brokoli, okra in mešanice korenaste zelenjave iz zamrzovalnika odlična izbira. Poskrbite za svoj črevesni mikrobiom na enostaven in cenovno dostopen način.

Prebava 20. 08. 2025 03.35

Rešitev za metabolični sindrom naj bi se skrivala v tej zelenjavi

Uživate dovolj zelenjave? Po mnenju strokovnjakov bi vam lahko, če imate metabolični sindrom, pomagala tudi naslednja zelenjava.

Prebava 07. 08. 2025 03.41

Kri v blatu: Zakaj se pojavi in kdaj k zdravniku?

Kri v blatu lahko nakazuje na prehodno stanje ali resnejše bolezni prebavil, tudi določena hrana lahko povzroči lažno pozitivne znake. Pomembno je prepoznati znake in vedeti, kdaj je čas za zdravniško pomoč ter kakšni so naravni pristopi.

Vitamini in minerali 15. 07. 2025 03.54

Ključen vitamin za žensko zdravje, nosečnost in še mnogo več

Folna kislina je sintetična oblika vitamina B9, ki je ključna za tvorbo rdečih krvnih celic, obnovo DNK in pravilno delovanje možganov.

Simptomi in bolezni 09. 07. 2025 12.07

Kako znižati kortizol? Naravni načini za uravnavanje hormona stresa

Kortizol, znan tudi kot "hormon stresa", ima pomembno vlogo v telesu – pomaga pri obvladovanju stresa, uravnavanju krvnega sladkorja in presnove ter vpliva na krvni tlak in imunski sistem.

Zdravje 09. 07. 2025 03.33

15 presenetljivih stvari, ki vam lahko povišajo krvni tlak – brez da bi vedeli

Visok krvni tlak ali hipertenzija je včasih povezan s pogostimi vzroki, kot sta prekomerno uživanje soli in stres. Vendar pa lahko presenetljivo veliko dejavnikov, kot so tudi osamljenost ali zeliščni dodatki, prav tako povišajo krvni tlak.

Prehrana 04. 07. 2025 03.52

Dodajanje ene zelene zelenjave v vašo prehrano bi lahko zmanjšalo tveganje za bolezni

Raziskave kažejo, da lahko vključitev japonske ogrščice v vašo prehrano zmanjša tveganje za nastanek raka in sladkorne bolezni. Ta listnata zelenjava, znana po svoji grenkobi, vsebuje veliko vitamina A in glukozinolatov, ki imajo pomembno vlogo pri preprečevanju bolezni.

Vitamini in minerali 03. 07. 2025 16.31

7 znakov, da vam primanjkuje kalcija (in kaj narediti)

Dolgotrajno pomanjkanje kalcija lahko vodi v resne posledice, kot sta osteopenija ali osteoporoza, a že prej se telo pogosto oglaša z jasnimi znaki.

Zdravje 18. 06. 2025 03.33

S staranjem telo izgublja to ključno snov – in ogroža sklepe

Z leti ni težava le v gubah, temveč v tistem, kar se dogaja globoko v telesu – v sklepih. Bolečine pri hoji, škripanje v kolenih, otrdelost po spanju ... vse to niso le posledice obrabe, temveč tudi izgube ključne snovi: kolagena.

Prehrana 10. 06. 2025 03.26

Živila, ki vas ohranjajo zdrave: Zakaj bi morali jesti več zelenjave?

Raznolika prehrana, bogata z zelenjavo, je ključna za ohranjanje dobrega zdravja. Strokovnjaki poudarjajo koristi, kot so zmanjšano tveganje za debelost, srčne bolezni in sladkorno bolezen tipa 2. Listnata zelenjava, brokoli, artičoke, grah, redkvice, sladki krompir in paradižnik so odličen vir vitaminov, mineralov in antioksidantov.

Prehrana 01. 06. 2025 03.44

Kako prehrana vpliva na zdravje vaših možganov (in kaj jesti za boljši spomin)

Možgani so najbolj zapleten organ v telesu in potrebujejo izjemno natančno podporo, da lahko optimalno delujejo. Hrana, ki jo zaužijete, neposredno vpliva na njihovo zgradbo, funkcijo in dolgoživost.

Prehrana 27. 05. 2025 03.44

5 živil, ki v telesu tiho sprožajo vnetje (in 5, ki ga blažijo)

Vnetje je sicer naraven odziv telesa na poškodbe ali okužbe, a ko postane kronično, tiho razjeda vaše zdravje. Povezujejo ga z vrsto bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca, revmatoidni artritis in celo rak. Ena najmočnejših obramb proti dolgotrajnemu vnetju ni v omari z zdravili, temveč na krožniku.

Prehrana 11. 05. 2025 03.48

Kardiokirurg razkriva: ključ zdravja se skriva v grenki zelenjavi

Kardiokirurg dr. Steven Gundry poudarja pomen zdravega črevesja za splošno zdravje. Priporoča uživanje petih vrst grenke zelenjave, bogate s polifenoli, ki koristijo črevesnim bakterijam in zmanjšujejo vnetja. Sledi pregled ključnih vrst, kot so križnice, artičoke, korenovke, redkvice in šitake.

Prehrana 25. 04. 2025 03.58

Osem vrst beljakovinske zelenjave, ki pospešujejo izgubo teže

Osem vrst beljakovinsko bogate zelenjave, ki vam lahko pomaga pri hujšanju, vključuje grah, špinačo, brokoli, cvetačo, brstični ohrovt, gobe, sladko koruzo in ohrovt. Vsebujejo malo kalorij, hkrati pa veliko beljakovin in vlaknin, ki spodbujajo občutek sitosti. Odkrijte, kako lahko ta živila vključite v svoj jedilnik.

Bolezni 23. 04. 2025 03.32

Kako prilagoditi prehrano pri kroničnih vnetjih: ključne smernice za vsakdanjo prakso

Kronična vnetja so pogosto tihi spremljevalec številnih bolezni, od avtoimunskih motenj in srčno-žilnih težav do presnovnih sindromov. Čeprav jih ne občutimo vedno neposredno, sčasoma povzročajo znatno škodo tkivom in organom. Ključni sprožilci teh vnetij vključujejo stres, premalo gibanja, onesnažen zrak ter – kar je najpomembneje – prehrano. Prilagoditev jedilnika je ena najbolj dostopnih in učinkovitih poti za blaženje vnetnih odzivov telesa.

Razstrupljanje 11. 04. 2025 03.40

6 živil, ki 'čistijo' telo naravno – brez diet in brez odrekanja

Ko govorimo o razstrupljanju telesa, se pogosto pojavljajo napačne predstave. Telo ima svoje lastne, izjemno učinkovite mehanizme za odstranjevanje toksinov – predvsem prek jeter, ledvic, pljuč, kože in prebavnega sistema.

Prebava 01. 04. 2025 03.49

Najboljši nasvet, ki ga potrebujete za preprečevanje napihnjenosti po jedi

Najboljši nasveti, ki vam bodo pomagali se izogniti napihnjenosti.

Imunski sistem 31. 03. 2025 03.48

Najboljši načini za krepitev imunosti s preprostimi spremembami prehrane

Pravilna, uravnotežena prehrana lahko bistveno okrepi imunski sistem, pomaga preprečevati bolezni in pospeši okrevanje po okužbah.

Prebava 25. 03. 2025 03.18

Kdaj je napihnjenost znak resnejšega stanja?

Vlaknine so pomemben del zdrave prehrane, saj prispevajo k boljši prebavi, uravnavajo raven sladkorja v krvi in podpirajo zdravo črevesno mikrobioto. A te iste vlaknine so tudi izjemno pogost vzrok za vetrove in napenjanje. Kako jih torej vključiti v prehrano, ne da bi pri tem tvegali prebavne težave?

Bolezni 16. 03. 2025 04.43

Najslabša hrana za vaša jetra – kaj lahko povzroča največ škode?

Jetra so ključni organ, ki filtrira toksine, presnavlja hranila in uravnava energijsko ravnovesje telesa. Vendar pa nezdrava prehrana lahko vodi v resne poškodbe jeter, vključno z zamaščenimi jetri, vnetjem in celo cirozo.

Zdravje 15. 03. 2025 04.15

Razlog, zakaj vaši vetrovi smrdijo

Vetrovi so normalni. Od časa do časa jih imamo vsi. Pravzaprav naj bi vsak povprečen človek v povprečju spustil 14-krat na dan od pol litra do dveh litrov vetrov. Če verjamete ali ne, 99 odstotkov plina je brez vonja. Včasih so vetrovi neprijetnega vonja. Zakaj pride do slednjega?

Prebava 14. 03. 2025 08.28

Enostavni načini, kako se znebiti napihnjenosti

Dnevi postajajo vse daljši in toplejši, kar pomeni, da bodo zimsko garderobo kmalu zamenjali kratki rokavi. S prehodom sicer ne velja hiteti, saj je vreme spomladi lahko še precej muhasto, vsekakor pa je pametno preveriti nabor spomladanskih kosov v omari in jih pomeriti. Če boste ob tem ugotovili, da so vam oblačila v predelu trebuha bolj oprijeta, kot so bila lani, naj vas nikar ne zagrabi panika. Morda ste čez zimo res pridelali kakšen dodaten kilogram, ki ga boste z aktivnim življenjskim slogom zlahka spet izgubili, a čisto mogoče je tudi, da gre za povsem drugačno težavo.

Prebava 27. 02. 2025 04.53

Kako se znebiti bolečine v trebuhu?

Bolečina v želodcu je skoraj vsem zelo poznana zadeva. Včasih do nje pride zaradi slabe hrane, prehitrega hranjenja ali uživanja napačnih živil. Seveda pa obstajajo tudi določena stanja in bolezni, na kar nakazujejo predvsem ponavljajoče se težave v trebuhu.

Simptomi in bolezni 25. 02. 2025 04.58

Dieta pri gastroezofagealni refluksni bolezni: živila, ki pomagajo pri refluksu kisline

Nič nenavadnega ni, če se občasno pojavi refluks kisline (zgaga), vendar nekateri ljudje trpijo zaradi pekočega občutka, napihnjenosti in riganja skoraj vsakič, ko jedo. Približno 20 % prebivalstva ima gastroezofagealno refluksno bolezen (GERB), kronično stanje refluksa kisline, ki ga diagnosticira zdravnik.

Zdravje 04. 02. 2025 04.20

Bi nam lahko zelenjava pomagala preprečevati demenco?

Pojeste dovolj zelenjave (in sadja)? Koliko zelenjave dnevno pravzaprav potrebujemo? Poglejmo si natančno količino zelenjave, ki bi jo bojda morali zaužiti vsak dan, da bi preprečili demenco.

Prehrana 23. 01. 2025 04.27

Živila, ki lahko povzročajo napihnjenost

Napihnjenost je pogosta težava, ki jo doživlja veliko ljudi. Pojavi se kot občutek napihnjenega trebuha, občutek teže in nelagodja, ki je pogosto posledica prebavnih težav. Ključni dejavnik za napihnjenost je praviloma nepravilno prebavljanje določenih živil, ki vsebujejo hranila, kot so vlaknine, sladkorji ali kompleksne beljakovine.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1251