Lakota je signal telesa, da potrebuje energijo. Včasih ta signal ne deluje pravilno, piše index.hr. Če izgubite apetit, je lahko kriv stres ali pa so v ozadju morebitne resnejše bolezni. Včasih je to le začasno, včasih pa znak, da je potreben obisk zdravnika.

Stres
V obdobjih povečanega stresa se naše telo odziva, kot da je soočeno z neposredno grožnjo. S tem namenom prične izločati adrenalin, ki vpliva na pospešitev srčnega utripa, medtem ko istočasno prihaja do upočasnitve prebavnih procesov. Ta fiziološka odziva začasno zmanjša občutek lakote. V primeru, da stresno obdobje traja dlje, opazimo porast ravni kortizola. Ta hormon je znan po svoji sposobnosti povečevanja želje po hitri in visokokalorični hrani, kar posledično lahko povzroči nepredvidljivo spremembo apetita.

Prehlad in gripa
V primeru prehlada ali gripe imunski sistem sprošča telesu prijazne snovi, ki se sicer borijo proti okužbi, a hkrati povzročajo občutke utrujenosti, brezvoljnosti in zmanjšanega apetita. Kljub naravni nagnjenosti k zmanjšanemu vnosu hrane med boleznijo, lahko lahke in hranljive jedi, kot je denimo piščančja juha, bistveno pripomorejo k hitrejšemu okrevanju organizma.

Nosečnost
Nosečniška slabost in bruhanje, ki sta še posebej izrazita v prvem trimesečju nosečnosti, lahko bistveno vplivata na vaš apetit. Kljub povečanim potrebam telesa po energiji med tem obdobjem, se mnoge nosečnice zaradi nelagodja izogibajo uživanju zadostne količine hrane. Svetujemo vam, da posegate po manjših obrokih lahko prebavljive hrane, kot so na primer krekerji ali banane, ki lahko pripomorejo k omilitvi teh simptomov.

Trebušna gripa
Med zdravljenjem virusnih in bakterijskih okužb prebavnega sistema, znanih kot gastroenteritis, je pogosto prisotna slabost, driska in bolečine, ki naravno zmanjšajo apetit. Po umiritvi simptomov je priporočljivo postopno uvajanje enostavnih in lahko prebavljivih živil, kot so kuhan krompir, toast ali riž.

Prebavne motnje
Simptomi, ki se pojavljajo pri stanjih, kot so sindrom razdražljivega črevesja, kolitis ali Crohnova bolezen, lahko vnos hrane povežejo z občutki nelagodja. Boleče občutje, napihnjenost ali slabost, ki se pojavijo po zaužitem obroku, pogosto privedejo do zmanjšanega apetita. Z ustrezno diagnozo in prilagojeno prehrano je možno stanje izboljšati.

Sladkorna bolezen
Nenadzorovana sladkorna bolezen lahko povzroči poškodbe živcev, ki nadzirajo želodec. To stanje, znano kot gastropareza, se kaže z upočasnjeno prebavo, slabostjo, napihnjenostjo ter zmanjšanim apetitom. Terapija običajno obsega dietne prilagoditve in, če je potrebno, farmakološko zdravljenje.

Hipotiroidizem
Hipotiroza, ki jo spremlja zmanjšana aktivnost ščitnične žleze, lahko privede do upočasnitve metabolnih procesov v telesu. Posledično se lahko posamezniki srečujejo z zmanjšanim občutkom lakote, ob hkratnem povečanju telesne teže zaradi znižane porabe energije. Z uvedbo hormonske nadomestne terapije se praviloma vzpostavi naravno ravnovesje metabolizma.

Depresija
Depresija lahko povzroči popolno izgubo zanimanja za prehranjevanje. Posamezniki pogosto ne začutijo želje po pripravi hrane, prav tako pa izgine občutek lakote. V primeru, da izgubo apetita spremljajo slabo razpoloženje, apatija ali nespečnost, je nujno poiskati strokovno medicinsko pomoč.

Pretres možganov
Po pretresih možganov se pogosto pojavijo neželeni simptomi, kot so slabost, glavobol in omotica, občasno pa se lahko pojavi tudi zmanjšanje vohalne zaznave. Navedeni simptomi lahko privedejo do zmanjšanega apetita. V takšnih primerih je ključnega pomena, da oseba poišče zdravniško pomoč ter si zagotovi potreben počitek za omogočanje okrevanja telesa.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV