Vprašanje
Pozdravljeni!
Na policah v trgovinah sem zasledila pasterizirano in nehomogenizirano mleko. Zadnje čase veliko piše o škodljivosti homogeniziranega mleka. Tem informacijam ne dajem dosti pozornosti zanima pa me kako je z izkoristljivostjo kalcija v obeh primerih?
Zanima me ali je absorbcija kalcija iz homogeniziranega mleka kaj manjša/slabša kot iz nehomogeniziranega?
Hvala za odgovor.
Odgovor
Pri homogeniziranju se spremeni struktura mlečne maščobe - le ta se "razdrobi" v zelo majhne maščobne kapljice, ki se razporedijo po celotnem volumnu mleka.
Kalcij s tem postopkom nima ničesar skupnega- v mleku ostaja povsem nespremenjen. Njegova biološka sprejemljivost ni odvisna od homogenizacije.
Srečno
Preberi še
Jože Lavrinec
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV