Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

žolčni kamni in prehrana

Jože Lavrinec
25. 12. 2002 15.14
0

Imam dokazane ledvične in po novem (kakšen mesec dokazane z UZ) tudi žolčne kamne. Na gastroskopiji pa zdravnik ugotavlja, da mi neka zapora ne dela dobro in zato občasno ponoči pride kislina v požira...

Vprašanje
Imam dokazane ledvične in po novem (kakšen mesec dokazane z UZ) tudi žolčne kamne. Na gastroskopiji pa zdravnik ugotavlja, da mi neka zapora ne dela dobro in zato občasno ponoči pride kislina v požiralnik. Občasno (dokaj redko) jemljem ULTOP, po potrebi pa RUPURUT. Nekoč sem že jemal ORTANOL, RANITAL, sedaj pa že več let ne. Imel sem bolečine v spodnjem delu pod trebuhom, kar je zdravnik pozdravil z Nolicinom, specialist (Rogaška) pa kasneje ugotavljal, da povišana temperatura (38.8), sedimentacija 27 in CRP 86 nista bila zaradi žolčnih kamnov ampak verjetno zaradi nečesa, kar se je dogajalo okoli mehurja ali blizu (sem zelo lačno zapisal). Zadeva se umirja, po novem pa zelo pazim na prehrano. Dr. Dražigost Pokorn (ZDRAVSTVENO VARSTVO - Zdrava prehrana in dietni jedilniki, 1997) odsvetuje vse kar je zelo mastno in dovoljuje riž, testenine, nemastno, kuhano... Kam sodi sarma. Večina je kuhano zelje, kuhan riž, pusta mleta govedina - kuhana in približno enak delež tudi kuhanega mletega svinjskega mesa. Res je vse kuhano v nekakšni mešanici vode in olja. Kaj torej s sarmo. Se je moram odpovedati ali lahko prizkušam tolerantnost žolča in okolice. Vmes pa se je pojavilo vprašanje, ali med nemastno sodijo maščobe živalskega izvora ali pa je treba dati maščobam rastlinskega izvora enako težo pri dieti. Lep pozdrav in prijetnih naslednjih sto let, kasneje pa bomo še videli!
Odgovor
Iz vašega pisma povzemam, da imate kar več težav, na katere morate biti pozorni. Pravilna prehrana ima za vas kar precejšen pomen: umirjanje in preprečevanje težav zaradi žolčnih kamnov, ter umirjanje in preprečevanje zgage. Sarma?!? Sarma dejansko sodi med težko prebavljive jedi, ki kaj lahko sprožijo akutni napad žolčnika, pa tudi zgago lahko poveča. Kislo zelje, pa mastno meso in še nekaj dodane maščobe --- vse to so stvari, ki lahko sprovocirajo eno ali drugo. Kaj vam ostane? Ali se sarmi odpoveste, ali pa tvegate in ugotovite kako bo vaše telo reagiralo. Zanimivo je, da je prehrana pri žolčnih kamnih zelo individualna - splošni predpis temelji na nekoliko bolj univerzalnih načelih. Toda osnovna načela so samo okvir - ki pa ga lahko prilagajamo za vsakogar posebej. Kako ugotovimo kaj lahko prenesemo, in kaj ne? preprosto, le tvegati je potrebno! Primernost neke jedi preverimo, da jo zaužijemo bolj malo - jo poskusimo ( nekaj žlic). Če se čez čas pojavijo težave si to zapomnimo in ker je zaužita količina problematične hrane manjša, so tudi težave znosne. Seveda pa to preizkušamo šele v tisti zadnji fazi, ko se akutni napad že umiri in počasi prehaja v umirjeno fazo. Pri dieti smo pozorni na skupno maščobo! Veliko premalo je zmanjšati količino maščobe živalskega porekla. Maščoba, še prav posebej spenjena (smetana, majoneza, rumenjak) in precvrta, je tista, ki kaj hitro lahko sproži povečano tvorbo žolča (=večje težave) pa tudi zgaga je po mastni hrani večja in pogostejša.
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602