Vizita.si
Vizita zdravniki

POPovi zdravniki

žolčni kamni in prehrana

Jože Lavrinec
11. 07. 2003 15.01
0

Pred časom so zdravniki ugotovili, da imam žolčni kamen velik cca. 2 cm. Naročena sem bila na operacijo v Novem mestu, vendar operacije niso izvedli, ker imam bolano hrbtenico /hernija/ in se mi pri l...

Vprašanje
Pred časom so zdravniki ugotovili, da imam žolčni kamen velik cca. 2 cm. Naročena sem bila na operacijo v Novem mestu, vendar operacije niso izvedli, ker imam bolano hrbtenico /hernija/ in se mi pri ležanju na hrbtu močno vrti v glavi. Zanima me ali je vrtoglavica lahko tudi posledica kamnov in tudi kakšno prehrano naj sedaj uživam, da bi pred bolečnima od kamnov imela čim dlje mir, saj na operacijo hrbtenice še čakam. Zdravniki pa so mi naročili, da najprej pozdravim hrbtenico, potem pa bom operirana za žolčne kamne. Hvala za odgovor
Odgovor
Spoštovani O povezavi med vašo vrtoglavico in žolčnimi kamni bi težko napisal kaj konkretnega. Vsekakor o tem še nisem slišal, vendar to ni nujno nemogoče. Povsem razumljiva je odločitev zdravnikov da boste morali najprej urediti težave zaradi hrbtenice in šele nato žolčne kamne. Tako bo za vas resnično najbolje in z najmanj problemov. Seveda pa boste zato morali toliko bolj paziti na pravilno prehrano. Namen prehrane je čim manj spodbujati žolčnik za izločanje žolča. Ker pot zapirajo kamni, ki istočasno dražijo žolčevod bi to lahko pomenilo hude težave z bolečinami, bruhanjem, slabostjo... Pri vnetjih žolčnika ali pri žolčnih kamnih je prehrana zelo individualna. Vsak človek drugače reagira na posamezna živila in včasih lahko nekdo mirno zaužije nekaj, kar drugi z enako diagnozo ne sme. Kljub vsemu moramo upoštevati nekaj splošnih napotkov, ki nam pomagajo čim lažje preživeti do končne razrešitve težav. Namen dietne prehrane pri vnetju žolčnika, je kar najmanj spodbujati izločanje žolča. Zato mora hrana vsebovati malo maščob in čim manj težko prebavljivih živil. Ker obolenje poteka v različnih fazah, poskušamo prehrano prilagoditi posamezni fazi. Čajna pavza je predvidena le za kratko obdobje in sicer kot prehrana med akutnim poslabšanjem obolenja. To je za čas za katerega je značilno bruhanje in bolečina. Bolnik lahko uživa le blago sladkane ali nesladkane čaje (šipek, kamilice, meta, melisa) in prepečenec. Ko se bolezensko stanje nekoliko umiri lahko preidete na strogo žolčno dieto: ki je sestavljena iz sluzavih juh (kot so riževa, ovsena, ječmenova…), mehko razkuhanih ovsenih kosmičev v posnetem mleku, iz razmaščenih mesnih ali kostnih juh, omak iz pretlačene zelenjave, pire krompirja, razkuhanih testenin in riža. Jedi morajo biti pripravljene s čim manj maščobe in z le malo sladkorja. Za žejo lahko popijete blago sladkano kompotno tekočino (brez sadja) ali razne blago sladkane čaje, razredčene bistre sadne sokove in dobro prezračeno mineralno vodo. Ko se zdravstveno stanje izboljšuje in boleči napadi prenehajo, lahko dodaste še kuhan krompir v koščkih, dobro kuhano polento iz pšeničnega ali koruznega zdroba, kuhano ali dušeno mlado perutnino brez kože, mlado govedino in dietno pripravljeno zelenjavo. Kruh naj ne bo svež! Hrano pa že lahko malo zabelite z maslom, kislo smetano ali oljem. Nato počasi lahko preidete na trajno varovalno dieto: to je na način prehranjevanja s katerim se želimo izogniti nenadnemu poslabšanju obolenja. Pri sestavi jedilnikov upoštevajte sezname primernih in neželenih jedi, kakršne ste po vsej verjetnosti dobili pri vašem zdravniku. Najvažneje pa je, da se izogibate uživanju rumenjaka, stepene smetane, majonez, vseh mastnih in težko prebavljivih jedi. Kar se tiče uživanja sveže (=presne) zelenjave pa morate preizkusiti sami. Težko je napovedati katero zelenjavo ne prenašate. Vsak bolnik je nekaj posebnega in kar prija enemu, drugemu škodi. Torej boste morala sama ugotoviti kaj smete in lčesa ne smete. Jed za katero niste prepričani lahko poskusite - vendar le v majhni količini. Nato pa opazujete reakcijo svojega telesa. Če boste resnično zaužila samo malo neke sveže zelenjave, tudi če jo ne prenašate še ne bo hudega - občutila boste sicer napihnjenje in nekakšno neprijetnost v trebuhu, kaj hujšega ne bo. Po takšni reakciji problematično živilo črtate z jedilnika. Če reakcije ni, čez dan ali dva lahko poskusite ponovno - z dvojno količino. In kmalu boste vedeli pri čem ste. Seveda pa to testiranje ne pride v poštev za že našteta problematična živila. Skorajšnje ureditev težav s hrbtenico vam želim, da vas bodo lahko odrešili tudi težav z žolčnimi kamni. Srečno
Jože Lavrinec
Preberi še
Jože Lavrinec
UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662