Vizita.si
Kivi
Zdravje

Gastroenterolog pojasnil, zakaj ne bi smeli lupiti kivija

N.R.A.
25. 09. 2025 03.51
0

Kivi se upravičeno pogosto označuje kot "super sadje", saj je izjemen vir vitaminov, mineralov in vlaknin. Večina uživalcev pred zaužitjem odstrani njegovo značilno kosmato lupino, vendarle pa je pomembno vedeti, da s tem odvržejo tudi nekatere najpomembnejše hranilne snovi, ki jih sadež ponuja.

Uživanje kivija z lupino lahko skoraj podvoji vnos vlaknin in poveča vnos hranil, ki prispevajo k boljši prebavi, boljšemu spanju in zdravju črevesja, piše index.hr

Zmanjša možnost za razvoj raka na črevesju, pomaga pri hujašanju in preprečuje težave s srcem
Preberi še
Zmanjša možnost za razvoj raka na črevesju, pomaga pri hujašanju in preprečuje težave s srcem

Gastroenterolog dr. Joseph Salhab poudarja, da uživanje kivija z lupino znatno poveča njegovo hranilno vrednost. Lupina je bogata z vitaminom C, vitaminom E, folatom, magnezijem in vitaminom B6. Kivi z lupino vsebuje veliko več vlaknin kot kivi brez lupine. Vlaknine pomagajo pri prebavi in preprečujejo zaprtje. Lupina kivija vsebuje tudi antioksidante, ki krepijo imunost in zmanjšujejo vnetja. Vitamin C, vitamin E in folati izboljšujejo zdravje kože, las in oči. Dr. Salhab opozarja: Ko olupite kivi, na deski za rezanje pustite dragocena hranila.

Kivi
KiviFOTO: Thinkstock

Kivi je prepoznan kot naravni pripomoček pri obvladovanju nespečnosti, saj pozitivno vpliva na sintezo melatonina, hormona, ključnega za regulacijo cirkadianih ritmov. Svetujemo uživanje enega do dveh kivijev približno dve uri pred odhodom v posteljo. Ta navada lahko pripomore k lažjemu in bolj kakovostnemu spanju, kar potrjujejo tudi izkušnje posameznikov, ki redno vključujejo kivi v svoj večerni jedilnik, kot navaja dr. Salhab. V luči navedenega kivi predstavlja naravno in učinkovito alternativo komercialnim pripravkom za podporo spanju.

Katero vrsto sadja lahko jemo pred spanjem?
Preberi še
Katero vrsto sadja lahko jemo pred spanjem?

Poleg pozitivnih učinkov na prebavo lahko uživanje lupine kivija znatno prispeva k zmanjšanju tveganja za razvoj raka debelega črevesa. Dr. Salhab poudarja, da redno uživanje tega sadja blagodejno vpliva na zmanjšanje oksidativnih poškodb DNK in spodbuja naravno peristaltiko črevesja. Vsebovane vlaknine v lupini, ki jih koristne črevesne bakterije razgradijo, ustvarjajo kratkoverižne maščobne kisline. Te so ključne za ohranjanje optimalnega zdravja debelega črevesa, pomagajo pri zmanjševanju vnetnih procesov in lahko nudijo učinkovito zaščito pred rakavimi obolenji.

Gastroenterolog priporoča pet vrst sadja, ki pozitivno vpliva na delovanje prebavnega sistema
Preberi še
Gastroenterolog priporoča pet vrst sadja, ki pozitivno vpliva na delovanje prebavnega sistema

Uživanje kivija, tudi če vas moti njegova dlakavost, je enostavno. Pustite ga, da popolnoma dozori – lupina bo tako mehkejša. Lahko pa izberete zlati kivi, ki ima gladko lupino. Za lažje uživanje kivi narežite na tanke rezine in ga dodajte v smutije ali jogurte. Sadje vedno operite pred uživanjem.

Vir: index.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1251