Vizita.si
Zamaščena jetra
Prebava

Imate zamaščena jetra? Ta živila lahko pomagajo ublažiti simptome

N.R.A.
27. 09. 2025 03.41
0

Zamaščena jetra nastanejo, ko se v jetrih nabere preveč maščobe. To lahko poškoduje jetra in povzroči resne zdravstvene težave. Vendar pa lahko z zdravo prehrano, ki vključuje določeno zelenjavo, zmanjšamo maščobo v jetrih in vsaj nekoliko izboljšamo njihovo delovanje.

Zelenjava vsebuje veliko vitaminov in vlaknin, ki so dobri za jetra, piše index.hr. Tukaj je 5 vrst zelenjave, ki lahko ob sicer predpisani terapiji zdravnika pomagajo zmanjšati znake zamaščenih jeter v treh mesecih. Pomembno je jesti zdravo, redno telovaditi in manj jesti sladkorja ter olja.

Zamaščena jetra: zgodnji simptomi zamaščenosti jeter
Preberi še
Zamaščena jetra: zgodnji simptomi zamaščenosti jeter

Špinača

Špinača vsebuje antioksidante ter vitamina E in C, ki varujejo jetra pred poškodbami in vnetji. Vlaknine v špinači pomagajo telesu absorbirati manj maščob in izboljšajo prebavo. Vsakodnevno uživanje špinače zmanjša nabiranje maščob v jetrih in izboljša jetrne encime. Rastlinske sestavine špinače izboljšajo tudi občutljivost na inzulin, kar pomaga nadzorovati sladkor v krvi in zmanjšati shranjevanje maščob. Zato je špinača odlična izbira za zdrava jetra.

Špinača
ŠpinačaFOTO: Thinkstock
Špinača: 7 razlogov, zakaj bi jo morali jesti vsak dan
Preberi še
Špinača: 7 razlogov, zakaj bi jo morali jesti vsak dan

Brokoli

Brokoli vsebuje spojine, ki jetrom pomagajo razstrupljati telo in zmanjšujejo nalaganje maščob. Zaradi njega imamo manj oksidativnega stresa in vnetja, kar zmanjšuje tveganje za bolezen zamaščenih jeter. Uživanje brokolija ščiti pred okužbami, izboljšuje prebavo in skrbi za zdrava jetra. Poleg tega spodbuja naravno razstrupljanje telesa in vzpostavlja zdravo črevesje, kar pomaga pri uravnavanju telesne teže.

Brokoli
BrokoliFOTO: iStock

Brstični ohrovt

Ta majhna križnica je bogata z vlakninami, antioksidanti in vitamini, ki podpirajo razstrupljevalne funkcije jeter. Vsebuje naravno spojino indol, ki ščiti jetra pred vnetjem in preprečuje kopičenje maščob. Vključitev brstičnega ohrovta v prehrano zmanjša shranjevanje maščob, stabilizira jetrne encime in ščiti celice pred oksidativnimi poškodbami. To zmanjša tveganje za razvoj in napredovanje zamaščenosti jeter.

To so najbolj hranljive zelenjadnice
Preberi še
To so najbolj hranljive zelenjadnice

Korenje

Korenje je odličen vir beta-karotena. Telo ga spremeni v vitamin A, ki pomaga obnoviti jetra in upočasni bolezni. Korenje vsebuje veliko vlaknin, ki uravnavajo sladkor in maščobe v krvi. Protivnetne snovi v korenju zmanjšujejo vnetje jeter. Študije kažejo, da korenje izboljša delovanje jeter, zmanjša kopičenje maščob in tako pomaga jetrom pri obnovi in ohranjanju zdrave presnove.

Vir: index.hr

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1251