Chia semena predstavljajo izjemno cenjeno živilo v okviru sodobnih trendov zdrave prehrane, piše index.hr. Odlikuje jih bogata vsebnost omega-3 maščobnih kislin, ki blagodejno vplivajo na možgansko funkcijo, ter vlaknin, ki so ključnega pomena za optimalno prebavo.

Prav tako so pomemben vir beljakovin, ki podpirajo proces rasti mišične mase. V kulinariki se pogosto uporabljajo kot dodatek jogurtom, smutijem in drugim sladicam, njihovo koristnost pa redno poudarjajo tudi priznani strokovnjaki s področja fitnesa na družbenih omrežjih.

Nevarnost se skriva v napačni pripravi
Vendar pa ključna napaka, ki jo mnogi posamezniki delajo, je uživanje suhih semen chia. Ta semena namreč premorejo izjemno sposobnost vpijanja tekočine, saj lahko absorbirajo do 12-kratnik lastne teže. Ob zaužitju v suhem stanju in ob stiku s tekočino v požiralniku se transformirajo v gosto, želatinasto snov.

To potrjuje klinični primer, objavljen v publikaciji American Journal of Gastroenterology leta 2014, ko se je pri moškem v požiralniku zataknila tovrstna želatinasta masa semen chia, kar je terjalo nujno medicinsko posredovanje. Zdravnica, ki je oskrbela omenjenega pacienta, dr. Rebecca Rawl, je substanco opisala kot maso s konsistenco, ki je bila "podobna plastelinu". "Priljubljenost chia semen narašča in mislim, da se bo to dogajalo pogosteje," je takrat opozorila dr. Rawl.

Da bi se izognili potencialni nevarnosti zadušitve ali blokade prebavnega sistema, je ključnega pomena pravilna priprava semen. Priporočljivo je, da chia semena pred zaužitjem vsaj 10 do 15 minut, idealno čez noč, namočite v vodi, mleku ali soku. To jim bo omogočilo, da nabreknejo, preden dosežejo prebavni trakt. Priporočljivo je tudi začeti z majhno začetno količino, eno do dve žlici na dan (približno 14 gramov), da se omogoči postopna adaptacija prebavnega sistema.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV