Številni posamezniki se zavzemajo za bolj zdrav način prehranjevanja in izbiro kakovostnejših živil, vendar lahko določene vsakodnevne odločitve ovirajo ta prizadevanja, piše index.hr. Nutricionisti so za portal Fox News Digital pojasnili, katera živila in pijače bolj verjetno negativno vplivajo na zdravje, kot se sicer domneva. Med temi posebej izstopajo pogosti prigrizki in napitki. Strokovnjaki svetujejo, naj bomo bolj pozorni na to, kaj vnašamo v svoje telo. Tukaj je pet prehranjevalnih navad, ki lahko škodujejo našemu zdravju.

1. Zamrznjeni že pripravljeni obroki
Zamrznjeni obroki so hitri in enostavni, a prinašajo tveganja. Dietetičarka Alma Simmons izpostavlja, da ti obroki vsebujejo veliko soli, kar zvišuje krvni tlak, povzroča zadrževanje vode in obremenjuje ledvice. Vsebujejo tudi nezdrave maščobe, konzervanse in dodatke, povezane s srčnimi boleznimi in vnetji. Tudi plastična embalaža je problem, saj se pri segrevanju lahko sproščajo kemikalije. Julia Zumpano s klinike Cleveland dodaja, da so ti obroki siromašni s hranili in jih je treba dopolnjevati s hrano, bogato z vitamini in minerali.

2. Dietne gazirane pijače
Čeprav ne vsebujejo sladkorja, niso neškodljive. Simmons opozarja, da lahko umetna sladila, kot je aspartam, porušijo ravnovesje črevesne mikrobiote in vplivajo na občutljivost na insulin. Poleg tega lahko zaradi svoje kislosti še vedno poškodujejo zobno sklenino in povzročijo karies. Zumpano dodaja, da lahko dietne gazirane pijače spodbujajo hrepenenje po sladkem in motijo nadzor apetita, lahko pa tudi zvišajo trigliceride in krvni sladkor.

3. Čips
Slan, masten in poln kalorij pomeni, da je čips slaba kombinacija za vsakodnevno uživanje. Dietetičarka Lauren Manaker pravi, da lahko redno uživanje čipsa zviša krvni tlak, oteži nadzor apetita in povzroči prenajedanje. Poleg tega ne zagotavlja dolgotrajne energije. Priporoča, da čips uporabljate le občasno, za bolj zdravo alternativo pa predlaga kokice, pripravljene na zraku, ali praženo čičeriko.

4. Sladkane kavne pijače
Kava z veliko sladkorja lahko vsebuje več sladkorja kot sladica. Manaker opozarja, da lahko vsakodnevno uživanje povzroči skok krvnega sladkorja, ki mu sledi padec energije, a tudi večje tveganje za povečanje telesne teže in insulinsko rezistenco. Boljša izbira je, da se navadite na nesladkano kavo, sladke različice pa prihranite za posebne priložnosti.

5. Alkohol
Povedano strokovno, že zmerne dnevne količine alkohola lahko dolgoročno negativno vplivajo na vaše zdravje. Specialist Manaker pojasnjuje, da alkohol obremenjuje jetra, moti naravni cikel spanja in povečuje tveganje za razvoj hipertenzije ter določenih vrst malignih obolenj. Priporoča omejitev uživanja alkohola na le nekaj dni v tednu, pri čemer je nujno poskrbeti za zadosten vnos tekočine, ali pa razmislite o alternativi v obliki brezalkoholnih pijač.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV