Glede na podatke Harvard School of Public Health, zeleni grah vsebuje spojine, ki so znane kot antinutrienti, med katerimi najdemo lektine in fitinsko kislino, piše index.hr. V večjih količinah lahko ti antinutrienti zmanjšajo absorpcijo hranil in povzročijo prebavne motnje. Zaradi navedenega je ključnega pomena, da grah uživamo zmerno in ga ustrezno pripravimo pred zaužitjem.

Napihnjenost in prebavne motnje
Veliko zelenega graha lahko povzroči napihnjenost. To je zato, ker grah vsebuje veliko vlaknin in nekaterih ogljikovih hidratov, ki jih telo težje prebavi. Če pojeste preveč graha naenkrat, se lahko počutite napihnjeni in imate pline. Da bi se temu izognili, grah jejte postopoma in ne preveč naenkrat. Tako se bo vaš želodec lažje privadil.

Zmanjšana absorpcija železa, kalcija in cinka
Zeleni grah vsebuje fito spojine, ki lahko nekoliko omejijo absorpcijo nekaterih pomembnih mineralov iz prehrane, kot so železo, kalcij in cink. Te snovi se v prebavnem traktu lahko vežejo na minerale in tako zmanjšajo njihovo razpoložljivost za absorpcijo. K sreči toplotna obdelava znatno zmanjša količino teh fito spojin. Nadaljnje zmanjšanje njihovega vpliva je mogoče doseči z namakanjem in temeljitim kuhanjem graha. Vendar pa bi lahko vsakodnevno uživanje večjih količin graha v dolgoročnem obdobju potenciralo vpliv na vaš prehranski status.

Obremenitev ledvic pri občutljivih posameznikih
Grah predstavlja bogat vir rastlinskih beljakovin. Vendar pa je treba poudariti, da lahko zvišan vnos beljakovin v prehrani predstavlja določen izziv za delovanje ledvic, še posebej pri posameznikih, ki se že soočajo z obolenjem ledvic. Povečana potreba po presnovi beljakovin namreč narekuje dodatno obremenitev ledvic, kar lahko v določenih primerih pripomore k zapletom. Poleg tega je treba opozoriti, da lahko pretirano uživanje graha, kot tudi drugih živil z visoko vsebnostjo beljakovin, potencialno zviša raven sečne kisline v organizmu, kar se v specifičnih okoliščinah lahko kaže kot bolečine v sklepih.

Zmernost je ključnega pomena
Zeleni grah je zdrava zelenjava in zmerno uživanje je odlično za zdravje. Jejte ga v različnih oblikah in poskrbite za pravo pripravo (namakanje in kuhanje), da bo vaša prehrana raznolika in zdrava. Nikar pa ne pretiravajte, kot to velja tudi za druge stvari.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV