Ingver, plemenita azijska korenina, ki se pogosto nahaja v naših kuhinjah, je cenjena zaradi svojih blagodejnih učinkov že več kot 2500 let, piše index.hr. Tradicionalno se uporablja za lajšanje slabosti, vnetnih procesov in simptomov prehlada. Sodobne znanstvene raziskave nadalje potrjujejo njegov potencial pri zaščiti srčno-žilnega sistema, zniževanju ravni holesterola ter celo pri preventivi pred demenco in nekaterimi oblikami raka.

Ingver lahko pomaga znižati holesterol. Po raziskavi iz leta 2022 ingver zmanjšuje "slab" holesterol (LDL) in trigliceride ter povečuje "dober" holesterol (HDL). Pomaga lahko tudi pri zniževanju krvnega tlaka. Tudi manjši odmerki ingverja so bili učinkoviti. Raziskava iz leta 2004 je potrdila, da ingver znižuje maščobe v krvi. To je pomembno, ker visoke ravni holesterola povečujejo tveganje za srčni infarkt in možgansko kap.

Ingver je še posebej koristen za ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2. Nekaj gramov ingverja na dan lahko izboljša raven holesterola in sladkorja v krvi. Menijo, da ingver izboljša občutljivost na inzulin in pomaga celicam pri sprejemanju sladkorja. Spojine v ingverju lahko zaščitijo možgane pred boleznimi, kot sta Alzheimerjeva in Parkinsonova bolezen. Antioksidanti iz ingverja lahko upočasnijo procese, ki vodijo do demence.

Ingver lahko pomaga tudi pri preprečevanju raka. Majhna študija je pokazala manjše spremembe v črevesni sluznici pri ljudeh, ki so jemali ingver. Prvi znaki kažejo, da bi ingver lahko pozitivno vplival tudi na spolno zdravje. Študije na živalih so pokazale, da ingver lahko poveča testosteron in izboljša prekrvavitev, še piše index.hr.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV