Občutek napihnjenosti, kronične utrujenosti ali nenehne lakote, tudi po obroku, lahko kaže na pomanjkanje enega pomembnega hranila: vlaknin, piše index.hr. Pomanjkanje vlaknin se lahko kaže na različne načine, od upočasnjene prebave do težav s kožo. Spodaj je osem znakov, ki lahko kažejo, da vašemu telesu primanjkuje vlaknin, in nasveti, kako to preprosto odpraviti.

Pogost občutek napihnjenosti
Črevesne bakterije so za svoje pravilno delovanje odvisne od vlaknin. Če jih ne zaužijemo dovolj, se prebava upočasni, občutek napihnjenosti pa postane pogostejši. Prehrana, bogata z mastno in slano hrano, brez prehranske podpore za zdravje črevesja, še dodatno upočasni razgradnjo hrane.

Občutek lakote tudi po obroku
Če ste po obilnem obroku še vedno lačni, je možno, da obrok ni vseboval dovolj vlaknin. Živila, bogata z vlakninami, se prebavljajo počasneje, zahtevajo več žvečenja in tako dajejo telesu več časa, da signalizira sitost. Vlaknine absorbirajo tudi vodo in povečajo volumen v želodcu, kar dodatno prispeva k občutku sitosti in zmanjšuje potrebo po prenajedanju.

Neprijeten zadah iz ust
Počasnejša prebava, ki jo povzroča pomanjkanje vlaknin, lahko povzroči daljše zadrževanje hrane v prebavnem sistemu. To spodbuja fermentacijo in sproščanje neprijetnih vonjav, kar lahko povzroči slab zadah. Možni so tudi drugi prebavni vzroki, kot je refluks kisline.

Težave z zaprtjem
Eden najpogostejših kazalnikov prebavnih težav je zaprtje. Vlaknine absorbirajo vodo in tako zmehčajo blato, kar olajša njegovo izločanje. Da pa bi vlaknine imele polni učinek, je treba hkrati zaužiti dovolj tekočine.
Čeprav lahko vlaknine pomagajo pri pogostejšem odvajanju blata, nimajo enakega učinka na vse simptome zaprtja, kot sta bolečina ali trdo blato. Njihova učinkovitost je odvisna od vzroka, ki je lahko povezan z življenjskim slogom, zdravili ali določenimi boleznimi.

Občutek izčrpanosti in utrujenosti
Pomanjkanje vlaknin v prehrani pogosto povzroči nenadne skoke krvnega sladkorja, zlasti pri uživanju rafiniranih ogljikovih hidratov, predelane hrane in pekovskih izdelkov. Po začetnem porastu sladkorja energija hitro pade, kar povzroči občutek izčrpanosti. Vlaknine pa upočasnijo absorpcijo glukoze in tako ohranjajo stabilnejšo raven energije čez dan.

Koža, nagnjena k aknam
Zdravje kože je tesno povezano z zdravjem črevesja. Ko črevesne bakterije dobijo dovolj vlaknin, pomagajo v boju proti vnetjem in uravnavajo hormone, kar sta dva ključna dejavnika pri razvoju aken. Uravnotežena prehrana, bogata z vlakninami, lahko pozitivno vpliva tudi na čistost kože.

Suha in razdražena koža
Nizka raven vlaknin v prehrani je povezana s slabšo hidracijo. Vlaknine igrajo pomembno vlogo pri zadrževanju vlage v telesu. Če imate težave s kožo, kot so ekcem ali druge oblike vnetij, je možno, da vaša prehrana ne vsebuje dovolj vlaknin. Vendar je pomembno omeniti, da vlaknine ne povzročajo neposredno teh težav, lahko pa ublažijo obstoječe simptome.

Oteženo hujšanje
Prehrana z nizko vsebnostjo vlaknin pogosto vodi do občutka lakote in potrebe po pogostejših obrokih, kar lahko oteži hujšanje. Tudi visok vnos ogljikovih hidratov namesto vlaknin lahko zviša raven sladkorja v krvi in spodbudi shranjevanje maščob.
Vir: index.hr






















Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV