Vizita.si
Rjavi riž
Prehrana

Sedem živil, ki se pokvarijo hitreje, kot si mislite

N.R.A.
29. 10. 2025 03.09
0

Vas skrbi, da zavržete preveč hrane? Odkrijte, katera vsakdanja živila se hitro pokvarijo in kako jim podaljšati obstojnost. Od rjavega riža do paradižnikove omake, naučite se učinkovitih strategij za shranjevanje, da boste ohranili svežino in zmanjšali odpadke.

1. Rjavi riž ne zdrži večno

Medtem ko lahko beli riž zdrži skoraj v nedogled, se lahko rjavi riž pokvari že po šestih mesecih zaradi naravnih olj v otrobih, piše krenizdravo. Če radi delate zaloge, je dobro, da datum nakupa označite z markerjem ali nalepko, da boste vedeli, kdaj je čas za dopolnitev.

Se lahko zaradi pogrevanja riža zastrupite?
Preberi še
Se lahko zaradi pogrevanja riža zastrupite?

2. Narezano meso zdrži le nekaj dni

Če kupujete purana, šunko ali drugo narezano meso, ne pozabite, da ga morate pojesti v treh do petih dneh po odprtju embalaže. Bakterija Listeria monocytogenes lahko preživi in se razmnožuje v hladilniku, zato ni priporočljivo tvegati.

Delikatesa
DelikatesaFOTO: Shutterstock

3. Narezane gobe se pokvarijo dvakrat hitreje

Čeprav je priročno, imajo predhodno narezane gobe krajši rok trajanja, ker so njihove površine izpostavljene zraku, kar pospeši rast bakterij. Cele gobe v hladilniku lahko zdržijo do šest dni, najbolje pa jih je narezati tik pred pripravo jedi.

Jesen prinaša več kot le barve – gobe kot vir vitamina D
Preberi še
Jesen prinaša več kot le barve – gobe kot vir vitamina D

4. Humus se pokvari v enem tednu po odprtju

Ne glede na to, ali je kupljen v trgovini ali doma narejen, je treba humus porabiti v enem tednu po odprtju. Čeprav lahko v zaprti embalaži zdrži do tri mesece, čas, ko ga enkrat odprete, beži.

Humus
HumusFOTO: iStock

5. Koruza v storžu zdrži le dan ali dva

V nasprotju z bučo ali peso, ki lahko zdržita več tednov, je treba svežo koruzo pojesti čim prej – idealno v 48 urah. Shranjujte jo v storžu, da ostane dlje sveža.

Vse prednosti uživanja koruze
Preberi še
Vse prednosti uživanja koruze

6. Kuhana žita imajo kratek rok trajanja

Kvinoja, ječmen in oves lahko zdržijo mesece, če so surovi in shranjeni na hladnem, ko pa so kuhani, se njihov rok trajanja skrajša na tri do štiri dni. Da jih dlje ohranite, jih zamrznite v porcijah za prihodnje obroke.

7 zdravstvenih koristi paradižnika
Preberi še
7 zdravstvenih koristi paradižnika

7. Paradižnikova omaka se po odprtju hitro pokvari

Zaprti kozarci lahko zdržijo več kot eno leto, ko pa jih odprete, je treba omako porabiti v treh do petih dneh. Visoka kislost pomaga, ko je zaprta, toda takoj ko odprete pokrov – odprete vrata tudi bakterijam.

Šokantna resnica o slanini: Je res tako škodljiva kot cigareta?
Preberi še
Šokantna resnica o slanini: Je res tako škodljiva kot cigareta?

Kako ohraniti hrano dlje časa?

Najpreprostejši ukrep? Znižajte temperaturo vašega hladilnika. Priporočena temperatura znaša 4 C ali manj – ta namreč zmanjšuje možnost razmnoževanja bakterij. Poleg tega redno preverjajte vsebino hladilnika in shrambe – s skromnim tedenskim pregledom boste lahko pravočasno porabili vso kupljeno hrano.

Vir: krenizdravo

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1331