Vizita.si
Če se bomo prepričali, da smo občutljivi na gluten, bomo imeli simptome občutljivosti, je ugotovil raziskovalec Peter Gibson.
Zdravje

Ste res med tistimi, ki se morajo odreči glutenu?

L. E.
05. 02. 2018 11.22
11

Imate, potem ko zaužijete gluten, simptome, kot so napihnjenost, vetrovi, bolečine, slabost? Raziskovalec Peter Gibson, ki je leta 2011 odkril občutljivost na gluten, je nato s svojo raziskavo nadaljeval in ugotovil, da ne obstaja.

Če se bomo prepričali, da smo občutljivi na gluten, bomo imeli simptome občutljivosti, je ugotovil raziskovalec Peter Gibson.
Če se bomo prepričali, da smo občutljivi na gluten, bomo imeli simptome občutljivosti, je ugotovil raziskovalec Peter Gibson.FOTO: iStock
Če imate celiakijo, ki je avtoimunska bolezen, glutena res ne smete uživati. Takrat ta močno škoduje črevesju. Pri tako imenovani občutljivosti na gluten (beljakovino, ki je v nekaterih žitih, denimo pšenici, piri, ržu, ječmenu, kamutu ...) pa ne gre za to, da bi ta poškodoval črevesje.

Raziskovalec, ki je odkril občutljivost na gluten, nato ugotovil, da ta ne obstaja

Leta 2011 je Peter Gibson, profesor gastroenterologije na avstralski univerzi Monash, objavil, da je v svoji študiji glutena ugotovil, da so lahko nanj občutljivi ljudje, ki nimajo celiakije. A to ni bil konec njegovega raziskovanja. Gibson je menil, da prva študija ni bila dovolj podrobna in obsežna, zato je z njo nadaljeval in opravil še študijo, v kateri je sodelovalo 37 ljudi, ki so menili, da so občutljivi na gluten.

Gibson je z nadaljevanjem raziskovanja ugotovil, da občutljivost na gluten ne obstaja. Kdor se prepriča, da je občutljiv, bo imel te simptome.

Razdelil jih je v tri skupine. Ena je jedla malo glutena, druga veliko glutena, tretja nič glutena (to je bila placebo skupina). Nihče ni vedel, v kateri skupini je. In na koncu so imeli simptome občutljivosti na gluten (bolečine, slabost, napihnjenost, vetrovi) tudi tisti, ki so bili v placebo skupini. Gibson je z nadaljevanjem raziskovanja ugotovil, da občutljivost na gluten ne obstaja. Kdor se prepriča, da je občutljiv, bo imel te simptome. "V nasprotju s prvo študijo, nismo našli specifičnega odziva na gluten," je zapisal.

To je pokazatelj, da je treba vlagati v dolgoročne študije, ki se ne zadovoljijo s prvim zaključkom. Sicer pa je občutljivost na gluten v tem času postala ogromna industrija. Na univerzi v Chicagu so ugotovili, da naj bi imel 1 odstotek Američanov celiakijo, kar 18 odstotkov pa naj bi jih kupovalo hrano brez glutena.

Kaj so pokazale še druge raziskave glutena?

Ameriški raziskovalci so 30 let spremljali več kot 100 tisoč ljudi in ugotovili, da dieta brez glutena ni bila povezana z bolj zdravim srcem. Niso še odkrili, ali je to neposredno povezano z živili brez glutena ali pa s tem, da polnozrnata žita, ki vsebujejo gluten, varujejo srce.

Študija univerze v Torontu je poleg tega pokazala, da je gluten koristen, ker zmanjša ravni trigliceridov v krvi. To so slabe maščobe, ki večajo tveganje za bolezni srca.

Dobro se je odreči procesirani hrani, ne pa tudi polnozrnatim žitom, ki vsebujejo gluten.
Dobro se je odreči procesirani hrani, ne pa tudi polnozrnatim žitom, ki vsebujejo gluten. FOTO: iStock

Še ena večja ameriška študija je pokazala, da je manjši vnos glutena povezan z večjim tveganjem za diabetes tipa dva. Raziskovalci so ugotovili, da so imeli tisti, ki so se izogibali glutenu ter so razvili diabetes tipa dva, manjši vnos vlaknin, zato so se vprašali, ali je to razlog.

Polnozrnata žita (tudi tista, ki vsebujejo gluten) so bogata s koristnimi hranili, kot so vlaknine, vitamini in minerali. Izdelki brez glutena pa so lahko nezdrava procesirana hrana, ki lahko povzroči hitro povečanje ravni krvnega sladkorja, kar sčasoma vodi v pojav diabetesa tipa dva.

Se pa celiakija lahko pojavi v odrasli dobi

Čeprav se celiakija po navadi pokaže v otroštvu, se lahko pojavi tudi v odrasli dobi. V tem primeru je odstranitev glutena iz prehrane nujna.

"Pri odraslih so splošna bolezenska znamenja podobna kot pri otrocih. Bolniki imajo drisko, blato je obilno, penasto, mastno in ima značilen vonj. Bolnikom je slabo, napenja jih, bruhajo, hujšajo, so neprestano utrujeni, razdražljivi in nerazpoloženi," je zapisal za Slovensko društvo za celiakijo Dejan Urlep, dr. med., spec. internist.

"Pri odraslih pogosto srečamo bolnike s povsem neznačilnimi bolezenskimi znamenji. Lahko so le slabokrvni, imajo bolečine v kosteh ali neznačilne težave s strani prebavnega sistema, kot so občasne driske, napenjanja in bolečine v trebuhu," še doda.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Ta članek ni vreden branja. Še kako res si lahko občutljiv na določeno hrano. Različni smo si. Jaz lahko brez problema jem oreščke, nekdo pa lahko pade v šok. Jaz pa ne toleriram glutena, se mi poslabša razpoloženje, napihnjena sem, bolijo sklepi in še in še bi lahko naštevala kaj vse se mi popravi, ko grem na brezglutensko dieto...
Tole z " alergijo na glluten" me zelo zabava.Namrec koliko ljudi je padlo na trgovske finte....Zalosti me samo to, da je trgovska propaganda mocnejsa od znanja nas, ki delamo v zdravstvu...Ljudje nwprimerno bolj zaupajo internetu in trgovinam, kot pa nekomu, ki jim poskusa podati mnenja stroke...Kakorkoli- vsak se odloca sam.Bodo pa vsaj trgovci.veseli zasluzka....
Manj papcat, pupcat, več športat, seksat pa bo izginil tisti neestetski izrastek na trebuhu !!!
Ni mi jasno kako lahko lahko odkriješ nekaj kar ne obstaja, lahko pa si izmisliš ali drugače razložiš, kar pa je v medicini in psihologiji oz. psihiatriji pogostejše kot si mislimo. Denimo, zelo znan primer, toliko bojda vemo o virusih, pa medicini v resnici še vedno ni jasno kaj to sploh so, pravi samostojni virusi, kot biološka enocelična bitka ali zgolj določene beljakovine, ki tako vedejo. Pri bakterijah enako, ni jasno ali gre za bakterijske bolezni, katerih povzročitelji so bakterije iz zunanjega sveta (glede na telo), ali gre za določen odziv bakterij (ki so sicer normalen del črevesne mikroflore, v normalnem stanju neškodljive in sodelujejo pri prebavi) na določene snovi, ki jih človek nepremišljeno vnaša vase. To pomeni ta bakterija ni prišla nujno od zunaj, temveč je od znotraj. Posledično tudi tako za 'viruse' kot bakterije mnoga zdravila ne morejo delovati. Še več, s čim nas torej cepijo, če virusi kot taki, ne obstajajo. Diagnostike, razlage, tolmačenja ipd. v medicini in psihologiji oz. psihiatriji so vprašljive, ker za vsem stoji farmacija in ne znanost kot taka. Kam pa se Big Farmacy nagiba in usmerja pa tako vemo. Mnoga druga področja človekovega udejstvovanja so podobna, veliko ugibanja, malo znanosti, ta prave mislim, ne neke prikrojene nečemu oz. ki rezultate prikrojeva nekim smernicam, ki so jih določili na vrhu piramide.
Zmeden članek, ki temelji na raziskavi 40 ljudi. 40!! Hrana, ki jo prodajajo kot "brezglutensko" večinoma ni zdrava, zato ker temelji na velikih količinah škroba in kemikalij, je zelo industrijska. Če pa tisti s težavami namesto industrijske brezglutenske hrane uporabljajo riž, ajdo, proso. oves in druge brezglutenske žitarice, teh težav ne bodo imeli. Torej, potrebno je zdravo prehranjevanje, kar ne pomeni, da mora hrana vsebovati gluten.
extradeluxe 10. 02. 2018 08.36
Škoda da človek Peter toliko let dela in financ posveča raziskavi iz katere ni izsledkov vrednih počenega groša. Ko bo ta stric sredi belega dne morda postal občutljiv na gluten mu bo hitro začel delat placebo efekt u glavi. To ni nobeno psihološko prepričanje. To je trganje črevesja, izhajanje krvi ob veliku potrebi in še marsikaj na kratko. Če je pa dal ljudi brez težav v preiskus in dokazoval da jih gluten ni motil je brezveze.
extradeluxe 10. 02. 2018 08.36
Škoda da človek Peter toliko let dela in financ posveča raziskavi iz katere ni izsledkov vrednih počenega groša. Ko bo ta stric sredi belega dne morda postal občutljiv na gluten mu bo hitro začel delat placebo efekt u glavi. To ni nobeno psihološko prepričanje. To je trganje črevesja, izhajanje krvi ob veliku potrebi in še marsikaj na kratko. Če je pa dal ljudi brez težav v preiskus in dokazoval da jih gluten ni motil je brezveze.
spiritualite100 05. 02. 2018 15.49
financiranje in naložbe Pozdravljeni, jaz sem g. Tetičković Marjan, poslovnež iz Slovenije, a prebivam v Franciji. Strinjam se, da vam pomagam v znesku od 5000 € do 10.000.000 € s stopnjo 3% letno in s trajanjem od 1 do 30 let E-pošta: reseaufinance510@gmail.com E-pošta: tmarjan24@gmail.com Whatsapp: +38651390291 Tetičković Marjan
Kako lahko admini dovolite te reklamne objave pod vsakim prispevkom,če pa človek kaj napiše kar se vam ne zdi prav pa ga takoj brišete in ta oglas je nadležen in po moje tudi nategunski.
Ker je zihr sam admin to napisal...
Moje komentatje admin ze apriori zbrise.Ok.Ampak.tole, kar predstavlja zavajanje ljudi, z namenom, da se jih oskoduje, je pa vredno objav?!?! Sramota!
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106