Zadrževanje vode je pogosta težava, ki povzroča otečene in težke noge, še posebej poleti. Dobra novica je, da lahko to težavo obvladamo z izogibanjem določenim živilom, piše index.hr. Prehrana namreč vpliva na ravnovesje tekočin v telesu, nekatera živila pa lahko povečajo zadrževanje vode in s tem otekline.

Edem je medicinski izraz za otekanje, ki ga povzroči kopičenje tekočine v tkivih. Najpogosteje se pojavi v nogah, gležnjih in stopalih, lahko pa prizadene tudi roke, obraz in celo pljuča, pojasnjuje zdravnica dr. Asimah Hanif.
Poleg zdravstvenih stanj in nekaterih zdravil je lahko vzrok tudi pomanjkanje vadbe ali slaba prekrvavitev. Že samo dolgotrajno sedenje ali stanje, zlasti v vročem vremenu, lahko povzroči otekanje, dodaja. Po mnenju kirurga dr. Terryja Dubrowa so ženske pogosto bolj dovzetne za blage edeme zaradi hormonskih sprememb ali potovanj: To je način, kako vam telo sporoča, da je nekaj v neravnovesju, pravi.

Tuna v konzervi
Zaradi soli, dodane med predelavo, ima lahko tuna v konzervi veliko natrija, kar prispeva k zadrževanju vode.
Paradižnik
Čeprav ima paradižnik veliko vode, vsebuje histamin, ki lahko poveča prepustnost krvnih žil in spodbudi zadrževanje tekočine. Kombinacija z diuretično zelenjavo, kot so kumare, lahko pomaga ublažiti ta učinek.

Prekajeni losos
Tako kot tuna v konzervi ima tudi prekajeni losos veliko natrija. Natrij je največji krivec za zadrževanje vode, pravi dr. Dubrow.

Krekerji
Krekerji pogosto veljajo za dober nadomestek za kruh, vendar kot predelan izdelek lahko vsebujejo veliko soli. Rafinirani ogljikovi hidrati zvišujejo raven inzulina in spodbujajo vnetje, kar lahko poslabša otekanje, opozarja dr. Dubrow.

Zreli siri
Siri, kot sta parmezan in cheddar, vsebujejo veliko soli, ker med zorenjem izgubljajo vlago in sol postane koncentrirana. Za boj proti zadrževanju vode dr. Dubrow priporoča živila, bogata z magnezijem in kalijem – kot so mandlji, temna čokolada, banane in avokado –, ki pomagajo izločiti odvečno vodo. Kumare, zelena, lubenica, listnata zelenjava in polnozrnata žita izboljšajo prekrvavitev, medtem ko jagodičevje, česen, čebula in ingver zmanjšujejo vnetje.

Pitje vode pomaga ledvicam in preprečuje zadrževanje tekočine, dodaja dr. Hanif. Poleg skrbne izbire hrane je pomembna tudi vadba. Ključna je telesna dejavnost. Že lahek sprehod lahko pomaga izločiti odvečno tekočino iz nog, pravi dr. Hanif.
Če večino dneva preživite v sedečem položaju, je priporočljivo, da si noge dvignete, kadarkoli je to mogoče. Predvsem pa je ključnega pomena, da prisluhnete svojemu telesu. V primeru, da oteklina ne popusti ali jo spremlja nepričakovano pridobivanje telesne teže, se je najbolje posvetovati z zdravstvenim strokovnjakom.
Vir: index.hr
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV