Vizita.si
Jamie Oliver je na svojih potovanjih odkril, da imajo ljudje v bolj zdravih kulturah obilnejše zajtrke in bolj skromne večerje.
Zdravje

14 najbolj zdravih živil, na katera prisega Jamie Oliver

K.B.
22. 09. 2015 11.58
15

Priljubljeni kuhar Jamie Oliver, ki se je zavzemal za bolj zdravo šolsko prehrano v Britaniji, s svojimi novimi okusnimi recepti skuša ljudi prepričati o tem, da je tudi zdrava prehrana lahko okusna. Tako je pripravil seznam 14 najbolj zdravih živil, ki izboljšajo okus jedi in hkrati varujejo zdravje.

Jamie Oliver je na svojih potovanjih odkril, da imajo ljudje v bolj zdravih kulturah obilnejše zajtrke in bolj skromne večerje.
Jamie Oliver je na svojih potovanjih odkril, da imajo ljudje v bolj zdravih kulturah obilnejše zajtrke in bolj skromne večerje. FOTO: Facebook
Jamie Oliver je prepotoval že ves svet in si ogledal številne kulture in njihove prehranjevalne navade. Vse od Grčije, Japonske, Kostarike in še bi lahko naštevali. Na svojih potovanjih je opazil številne razlike v prehranjevanju, ki so vplivale na to, da so bili ljudje v določenih kulturah bolj zdravi kot v drugih. Odkril je, da imajo ljudje v bolj zdravih kulturah obilnejše zajtrke in bolj skromne večerje. ''Ko sem potoval po svetu, sem videl, da so najdlje živeli ljudje in imeli najbolj produktivno življenje, tam, kjer so jedli obilen zajtrk,'' je povedal v eni izmed svojih kuharskih oddaj. V najbolj zdravih kulturah pa so jedli tudi živila iz njegovega seznama, ki ga je sestavil za bolj zdravo prehranjevanje.

Tu je 14 najbolj zdravih živil, na katere prisega Jamie Oliver

1. Jajca: odličen vir beljakovin, vitaminov D, A, B12, folne kisline in joda.
2. Kozje mleko (feta sir): veliko kalcija, beljakovin in vitamina D
3. Ribe: omega 3-maščobne kisline
4. Sladek krompir: vitamin A, B5 in B6
5. Zelena zelenjava in zelišča: magnezij in folna kislina
6. Tofu: osem esencialnih aminokislin, železo in kalcij
7. Oreščki: baker, folna kislina in magnezij
8. Črni fižol: vlaknine, kalij, železo, folna kislina in magnezij
9. Sveže sadje: različni vitamini
10. Morske alge: železo in vitamin B12
11. Polnozrnati riž: vlaknine, magnezij in fosfor
12. Česen: vitamin C in B6, mangan, selen in drugi antioksidanti
13. Kozice (rakci): magnezij, cink in selen. Prav tako veliko vitamina B12
14. Čili: vitamin C in A, antioksidanti

Opazil je tudi, da so bili bolj zdravi tam, kjer so jedli omejeno količino mesa. Denimo na Kostariki, kjer je običajno, da ljudje živijo do 100. leta življenja, jedo večinoma zelenjavne jedi, malo maščob in malo kalorij (majhni obroki). Tako svetovno znani kuhar svetuje, da na teden zaužijemo največ dve ali tri porcije mesa, večino kalorij pa naj pojemo v prvem delu dneva. Podobno jedo tudi na grškem otoku Ikaria, kjer ljudje živijo v povprečju 10 let dlje kot drugje v Evropi ali severni Ameriki in je stopnja raka in bolezni srca občutno nižja. ''Trik ni v goji jagodah in zelenih napitkih, ampak v kuhanju z glavo in pripravi preprostih jedi. Uporabljajo skromne sestavine in iz njih ustvarijo preproste, a bolj okusne jedi, kot sem jih kdaj koli jedel,'' še doda Jamie. Med živili, ki jih uporabljajo, so tudi živila z zgornjega seznama, zato jih nikar ne pozabite dodati v svoj jedilnik.

Njegove ugotovitve je podprl tudi priznani dietetik Sioned Quirke: ''Naše zdravje je neposredno povezano s tem, kaj vnašamo v svoje telo. Zato je zdrava prehrana ključna za dolgo življenje, še bolj pomembno pa za kakovost našega življenja. Manjša količina zaužitega mesa je dobra izbira, ker ima meso veliko več nasičenih maščob kot drugi viri beljakovin. Obilni zajtrki pa prav tako, saj nas večina vso energijo potroši preko dneva. Zato jo moramo v telo vnesti že zjutraj in ne pred spanjem, ko se telo pripravlja na počitek.''
 

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Dokler vse cvre na olivnem olju je zame amater. Ko hladno stiskano olivno olje na katerega on prisega segrejemo se nenasičene maščobne kisline spremenijo v nasičene in to je kancerogeno. Tako da, buzz of! To se zgodi pri vsakem hladno stiskanem olju.
Drugače pa imajo hladno stiskana olja največ nenasičenih maščobnih kislin in če bi malo brali in samo kot ovce verjeli kar vam rečejo na televiziji bi bilo veliko bolje za vas in ljudi okoli vas ;) Največ nenasičenih maščobnih kislin ima konopljino olje poleg tega je vir aminokislin in 8 pomembnih esencialnih kislin. ampak ja, tega vam na TV ne bodo povedali. Ubogi narod! Kje so borovnice na tem super seznamu?
Buče, grozdje, brusnice, marelice in njihove pečke? Kje je špinača, čebula, česen? Tofu je zdrav? Pa da ne bi bil kje... Soja in pšenica sta najbolj gensko zmanipulirani rastlini na svetu. Pa da ne bi o tem koliko težkih kovin imajo morski sadeži in podobni heci in to samo zato ker smo mi tako odgovorni do našega okolja. Pa daj nehajte že enkrat sledit vsemu kar vam j* mediji servirajo na krožnik!!!
+++++++++++++++++++++
Saj je skoraj vse naštel.
Le kje je našu Costa Rico - povpr.življenka doba je 78 let, kar je pol leta več, ko v Slo, ki je šele na 62 . mestu.Bolj logično bi blo, če bi omenu hrano Japonske /83 let/ al pa Italije / 82 l/, če že govori o vplivu hrane na dolžino življenja..
Jaz pa prisegam na šnicle in pir.
Ti kar prisegaj in nahrani svojo veliko trebušno "mišico".
zelje, repa in krompir..........
Če hočete kuhati po principu Jamie-a, delajte vse isto kot do sedaj z razliko, da packate po kuhinji ko svinja, vsaki jedi dodajte skozi prste cejočo limono in 2dl olivnega olja :))))))))
Malo za hec... sej Jamie je car :)
iwilliwillhacku 22. 09. 2015 15.23
pozabil si na čili... zadnjič ga je dal celo v pire krompir... =) povsod da na koncu čili =D
na cele šope zelišč si pozabil :-D
Ma vse...važno samo da se packa po celi kuhinji :D
spottedorchid 22. 09. 2015 12.27
''Trik ni v goji jagodah in zelenih napitkih, ampak v kuhanju z glavo in pripravi preprostih jedi'' Za te besede bi moral dobit medaljo :)
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106