Vizita.si
Ljudje, ki jedo maslo ali smetano, niso podvzženi večjemu tveganju za prezgodnjo smrt, je pokazala zadnja raziskava objavljena v ugledni medicinski reviji British Medical Journal.
Zdravje

32 let so nas učili napačno ...

K.B.
12. 08. 2015 15.17
94

Ljudje, ki jedo maslo ali smetano, niso podvrženi večjemu tveganju za prezgodnjo smrt, je pokazala zadnja raziskava, objavljena v ugledni medicinski reviji British Medical Journal. S tem so znova potrdili dvom v smernice prehranskih strokovnjakov, ki so veljale zadnjih 32 let.

Ljudje, ki jedo maslo ali smetano, niso podvzženi večjemu tveganju za prezgodnjo smrt, je pokazala zadnja raziskava objavljena v ugledni medicinski reviji British Medical Journal.
Ljudje, ki jedo maslo ali smetano, niso podvzženi večjemu tveganju za prezgodnjo smrt, je pokazala zadnja raziskava objavljena v ugledni medicinski reviji British Medical Journal. FOTO: Thinkstock

Ljudje, ki jedo veliko masla in smetane, prezgodnji smrti niso podvrženi nič bolj kot preostali. Tako je pokazala raziskava objavljena v reviji British Medical Journal. Strokovnjaki so pregledali zdravstvene kartoteke na tisoče pacientov in odkrili, da ni nikakršne statistične povezave med uživanjem nasičenih maščob in povečanim tveganjem za razvoj bolezni srca in ožilja, kapi ali sladkorne bolezni tipa 2. Raziskava je znova pod vprašaj postavila 32 let stara priporočila prehranskih strokovnjakov, naj se izogibamo nasičenim maščobam v maslu, polnomastnem mleku in drugih mlečnih izdelkih ter mesninah.

Vse od leta 1983 smernice nutricistov svetujejo, naj zmanjšamo vnos maščob na 30 odstotkov vse zaužite energije, nasičenih maščob pa na 10 odstotkov zaužite energije. Hkrati pa naj povečamo količino zaužitih ogljikovih hidratov. A vse več zadnjih raziskav kaže, da nasičene maščobe niso tako slabe, kot smo mislili.

Strokovnjaki iz Univerze McMaster University v mestu Hamilton v Kanadi so pregledali 12 velikih študij, ki so vključevale vsaka med 90.000 in 340.000 pacientov. Nato pa izračunali povezavo med nasičenimi maščobami in različnimi zdravstvenimi težavami. Nikakršne povezave niso uspeli dokazati med nasičenimi maščobami in koronarno srčno boleznijo, boleznimi srca in ožilja, ishemično kapjo ali sladkorno boleznijo tipa 2. Povezave ni bilo niti med splošnim tveganjem za prezgodnjo smrt.

Vse večja skupina znanstvenikov tako vse bolj glasno opozarja na to, da bi morali smernice, ki so bile podane leta 1983, spremeniti. ''Sedaj je čas, da britanska vlada končno ustavi ta nenadzorovani eksperiment, ki se širi po vsem svetu in ima morda negativne posledice v smislu epidemije debelosti in ustvarjanja nezdravih narodov, ki imajo napačno predstavo o zdravem prehranjevanju,'' je za britanski Mail Online povedal profesor Iain Broom iz Robert Gordon univerze.

A obstajajo tudi nasprotniki, ki jih zadnja opozorila strokovnjakov niso prepričala. Med njimi je tudi profesor Tom Sanders iz londonske univerze King’s College: ''Bilo bi nespametno omenjena odkritja interpretirati tako, da je sedaj kar v redu jesti veliko mastnega mesa, stepene smetane in na kupe masla. Stopnja smrti zaradi srčno-žilnih bolezni je v Britaniji vse od leta 1997 padla za 55 odstotkov, čeprav je debelost narasla.''

Več o podobnih raziskavah si lahko preberete v članku Kot kaže, malo le ni tako slaba izbira.

KOMENTARJI (94)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
rezime komentarjev je, da slovenci očitno živimo trend prehrane z velikim deležem maščobe. da smo dobro informirani in, da selektivno uporabljamo informacije za dobre novice, da radi trmarimo in smo agresivni do drugačnih mnenj, da kritično branje znanstvene periodike zavržemo z eno samo puhlico, kot je razni strokovnjaki, kaj pa oni vedo, zdrava pamet pravi svinjina in podobno. Pri tem radi klatimo neumnosti, ki se jih očitno slabo zavedamo: primer model z nickom crazy but true je nekajkrat tolkel s polinasičenimi maščobnimi kislinami (poli nenasičene že, polinasičene pa ne, ne obstajajo?). model Gr. Go. je tako močno padel pod teorije zarote, da je sadje izenačil s kremšnitami in tako zanikal obstoj nekaj sto tisoč v osnovi fruktarijancev na planetu, ki živijo popolnoma normalno zdravo življenje do svoje pozne smrti in spo ob tem popolnoma zdravi, skoraj vsi se bojimo ogljikovih hidratov in smo pripravljeni vase metati maščobe na račun kruha opz. slednjega kriviti za debelost in ne maščobe ter salam in cukra, ki ga damo nanj. Sydney-ska meta analiza podatkov, ki sega bolj nazaj, kot le tri desetletja je pokazala, da so tisti, ki so jedli samo 20% kalorij iz maščob in nekje toliko iz proteiov, ostalo pa kompleksne ogljikove hidrate imeli najdaljšo življensko dobo in so bili najbolj zdravi. potem so tukaj še neumnosti o tvorbi trans maščob samo iz rastlinskih olj, čeprav jih mikroorganizmi v prebavilih prežvekovalcev v veliki količini tvorijo iz hrane, ki jo živali pojedo, tvorijo pa jih denimo tudi mikroorganizmi v našem, človeškem prebavilu,..no, posledično je maslo lahko hudo polno transmaščobnih kislin,..tako da je vsega pomalo, in da, iammo grešnega kozla - ogljikove hidrate. Ki so ravno tako kot ostala makrohranila pomeben del zdrave prehrane.
seveda maslo vsebuje transmaščobne kisline ,ampak v drugačni obliki kakor so transmaščobe v margarini ali take ki nastanejo pri toplotni obdelavi. V maslu pa se trans maščobne kisline pojavljajo predvsem v obliki konjugirane linolne kisline, ki ima ugodne vplive na zdravje, saj je med drugim pomembna hrana mišičnih celic, pomagala pa naj bi tudi pri premagovanju srčno-žilnih bolezni in vzdrževanju zdrave telesne teže.
poudarek je na naj bi - ni nobene zanesljive študije, ki bi resnično ovrgla (potrjuje znanost itak nikoli ne, vedno samo z določeno gotovosjo ovrže) domnevo, da maslo lahko jemo neomejeno ali, da živalske nasičene maščobe nimajo vpliva na srčno-žilne bolezni,. nutricionistične študije vse po vrsti trpijo še za neponovljivostjo, neupoštevanju tudi do polovice neželenih rezultatov, neuporabo validiranih analiznih postopkov brez uporabe certificiranih referenčnih materialov,
Dejstvo je samo eno - maščobe te nasitijo, OH te ne, poleg tega ti še zaradi njih poskakuje krvni sladkor. Zato si kmalu lačen in to gre zelo lepo na roke prehrambeni OH industriji! Tisti, ki se prehranjujejo samo z oreščki, pa živijo najdlje - torej 0 OH, dosti maščob in beljakovin. Pa ne za računalnikom ampak na soncu.
ali lahko to religiozno trditev podkrepiš z nekaj peer-reviewed znanstvenimi članki? ali visokoproteinska dieta ne izzove norega nihanja krvnega sladkorja ? a nisi vedel, da so proteini še bolj potentni pri dvigu nivoja inzulina kot ogljikovi hidrati in, da se slednji energetsko zelo nepreferenčćno pretvarjajo v maščobe. porabijo se za energijo, in gredo v glukoneogenezo (energetsko relativna potratna zadeva) potem, ko so v maščobi nakopičene že vsi viški maščob in proteinov v hrani. tja, pač tako je. zato so ljudje na kruhu in krompirju tako suhi. piškoti ala mars pa bounty itd. niso ogljikovi hidrati, so koncentrat maščob, proteinov in ogljikovih hidratov.
če bo kdo to še bral:
Vsako pretiravanje je škodljivo, pa naj bo v slabem ali dobrem. Raznovstna prehrana, brez "plastičnih in kemičnih dodatkov" je dobra popotnica za boljšo kvaliteto življenja. ..... ...... ..... Masla nismo nikoli pregnali iz našega jedilnika ali celo zamenjali z umetnim zvarkom margarine. Slepo slediti nekih "znanstvenim" smernicam prehranjevanja je smešno. ....... ........... .......... Kakor se je danes izkazalo, da je permisivna vzgoja otrok čisto zgrešena. In, da sta kis ter soda bikarbona čistili, ki varujeta nas in naravo pred škodljivimi vplivi. Zdrava kmečka pamet še velja.
VSI BOMO ZA NEČEM UMRLI ALI JE RAK PO SPLOŠNI DEFINICIJI MEICINE KI GA NE OBVLADA ALI PA SRČNA IN MOŽGANSKA KAP KI JE TOČNO DEFINIRANA!!IN TO JE TO ALI PA STAROST KI TE NARAVNO POBERE!
VSI BOMO ZA NEČEM UMRLI ALI JE RAK PO SPLOŠNI DEFINICIJI MEICINE KI GA NE OBVLADA ALI PA SRČNA IN MOŽGANSKA KAP KI JE TOČNO DEFINIRANA!!IN TO JE TO ALI PA STAROST KI TE NARAVNO POBERE!
Kakorkoli že, vsak ve zase kaj bo jedel. Veliko je raznih raziskav in študij. Eni verjamete enim študijam drugi pa drugim. Eni so za vege varianto, drugi pa za meseka in zdravo maščobo. Jst sem glihkar pojedel fajn lep goveji zrezek, gor sem si dal kos masla, čezenj pa tri jajčka na oko. Nato pa sem ruknil še dve žlici kokosovega olja in tri kapsule omega 3. Lahko noč
nak, ravno to je to: danes je na planetu 9 milijard ljudi (8 preštetih in ena neprešteta), vsak dan v Eu pribeži nekaj tispč do nekaj deset tisoč ljudi (nihče ne ve) in, za razliko od svete preproščine političnih zarot, gre za produkte ponorele propagande razplčojevanja, ki so jim vremenske spremembe zaradi človekovih dejavnosti odvzele možnost bivanja na kraju rojstva. dieta, ki si jo ti opisal je možna samo izbrancem in eliti in več dolgo ne bo šlo na naćin konzumiranja v industrijsko meso zapakirane farmacije (antibiotiki in rastni hormoni ter mineralni suplementi v mesu in loju goveda) in kemije v prehranskih suplementih (zakaj za božjo voljo pa si rabil še omega 3 iz krila, ki ga polovimo toliko, da smo izvršili genocid še na zadnjem področju, kjer ga na planetu nad divjim življenjem nismo - na antarktiki,..gre namreč za temelj ekosistemov tam?). Maslo in govedina že davno nimata več sestave maščobnih kislin, kot je bila takrat, ko se je govedo paslo (daleč več omega 6 in večja trans pretvorba v organizmu,..ja, trans maščobne kisline delamo tudi sami v svojem organizmu,.. glej ga zlomka pa se nametavajmo z zdravimi maščobami?). Torej, na kratko, če povzamem najuglednejšo znanstveno revijo Nature (2014) tvoja dieta je povezana z nevzdržnim prehranskim tipom, ki najbolj uničuje okolje na planetu, holokavstom nad klavnimi živalmi, potencialno dosti velčjimi zdravstvenimi težavami v prihodnje (tvorba trans maščob v organizmu iz pretiravanja z maščobami, debelostjo, večjim tveganjem za večino tipa raka, inzulinsko rezistenco zaradi ničnega vnosa ogljikovih hidratov in enormne koncentracije hitrega dviga inzulina, ki ga povzročijo proteini - ja, bolj kot namizni sladkor - da ne bom dolg, ogromne obremenitve zdravstvenega sistema povezanega z zdravljenjem težav, ki jih iščeš z daleč večjo verjetnostjo, kot tisti na drugem spektru prehranskega tipa, t.j. vegani. zdravstvenega sistema, ki ga plačuje družba, itd. itd. Danes je vse povezano s kolektivom. Nič več ni individualno in vsaka izbira ima posledice za življenje v okolici.
Komentiraj
To so res skrajnosti, sicer pa si verjetno SMB takega zrezka ne privošči vsak dan. Jaz si ga enkrat na 14 dni. Od mesa največkrat ribe in pršut, panceta, ocvirki, ne šparam se pri zelenjavi, ki je redno na krožniku, blokoli, brstični ohrovt, špinača, paprika od sadja pa najraje kokos in avokado. Od hidratov kuhan krompir ali pa največkrat 2 x na teden štručka s pršutom, testenin in riža ne jem. Sirov skoraj ne jem samo včasih košček parmezana. Začimb ogromno, najraje kurkumo najmanj eno veliko žlico na dan, origano, baziliko, peteršilj. Rastlinskih olj pri kuhi ne uporabljam, tudi kokosovega ne, samo mast in maslo. Tudi z maslom ne pretiravam tam ene 50 dkg na dan, jajca pa najraje z ocvirki na oko ali kot omleto z slanino. Za zajtrk 5 x tedensko skodelica čez noč namočenih mešanih semen in orešćkov z suhimi brusnicami, borovnicami in žlico kakava v prahu. Od pijač najraje cikorijo in roibos čaj, alkohola ne pijem. Sladkorja in medu skoraj ne uporabljam. Od prehranskih dodatkov pri vsakem obroku 5 tabletk clorele, 3 spiruline, ki ji poplaknem z vodo v kateri je žlica klorofila in čajna žlička trosov reiši gobe. Obvezno vsak dan 400 mg magnezija in 3 brazilske orehe. Vse to je zelo nastino in jem dvakrat na dan, razen ko sem cel dan na kolesu. Zadnjič sem bil pri zdravniku pred 3 leti zaradi poškodbe. Tam do 150 km mi s kolesom ni problem naredit, kdaj me je kak krč primu se ne spomnim več. Star 51 let, 71 kg, pritisk 120-80. Res pa je da to ni ravno poceni, oreščki in prehranski dodatki znajo bit kar dragi.
to pa je..disciplina. podobnih let, nekoliko nižji pritisk, nič prehranskih dodatkov in doma pečen kruh z goro krompirja in zelenjave povrh. maslo pa je polno transmaščobbnih kislin, tako da res ni potrebe po religiji o bolj ali manjši škodljivosti. vsebuuje do 5% (redko pa celo do 10%) trans maščobnih kislin od celotnih maščob.
seveda vsebuje transmaščobne kisline ,ampak v drugačni obliki kakor so transmaščobe v margarini ali take ki nastanejo pri toplotni obdelavi. V maslu pa se trans maščobne kisline pojavljajo predvsem v obliki konjugirane linolne kisline, ki ima ugodne vplive na zdravje, saj je med drugim pomembna hrana mišičnih celic, pomagala pa naj bi tudi pri premagovanju srčno-žilnih bolezni in vzdrževanju zdrave telesne teže.
Dandanes brez maščob ne gre! Maščobe so ena izmed najcenejših surovin za pridelavo in izdelavo hrane in izdelkov. Vse to so omenjene hiše plačale da njim priredijo rezultate v prid!
User1215678 16. 08. 2015 20.19
govori človek ki ima doma v kuhinji obešeno 60+ let staro prehransko piramido.
prehranske piramide se nikoli nihče ni držal - tisti, ki se je se je boljše izognil modernim boleznim (srčno-žilne tećave, kapi, demence). drugače pa izbrani nadimek pove vse.
Veliko teh raziskav je financiranih s strani mlečne ali mesne industrije, na žalost. Potem pa pridejo ven take "raziskave".
točno, zato pa je gledano obdobje samo dobrih 30 let nazaj in ne v obdobje, ki je edino merodajno za primerjavo. obdobje druge svetovne vojne, ki je v Skandinaviji, kjer takrat ni bilo masla in mesa, odlično dokumentirano in kaže na noro izboljšanje zdravstvenega stanja prebivalstva, ki je omejilo takrat že pretirano prehranjevanje z živili živalskega izvora in se prehranjevalo s tistim, kar so prej jedle živali za zakol. pa takrat še daleč ni bilo tako ekstremno kot je sedaj.
Margarina je narejena iz rastlinskih olj, v bistvu se vsa rastlinska olja v telesu spremenijo v transmaščobe. Vsa ta olja z olivnim vred so precenjena in so s prekomerno uporabo sladkorja glavni vzrok porasta bolezni srca in ožilja. Včasih se je delalo vse na masti in maslu.
olivno olje je v redu. Vsebuje omega 9 maščobne kisline, ki so zdrave za telo, medtem ko rastlinska olja vsebujejo omega 6 maščobne kisline, ki pa povzročajo vnetne procese po telesu, če jih je preveč.
vse rastlinske maščobe se spremenijo v trans konfiguracijo. bog se nas usmili,..
Bog pomagaj tistim, ki posegajo po cenenih rafiniranih rastlinskih oljih, ki so na policah supermarketov. Nič ni narobe z olji, ki jih nerafinirane in nesegrevane zaužijemo z oreščki in semeni. Olivno olje pa so včasih itak uporabljali kvečjemu za konzerviranje samega uživali in z njim kuhali niso, predvsem pa so ga uporabljali kot mazilo in so se na debelo mazali z njim.
Za sladkor se pa tudi ve, da so ga dokler ni bilo rafiniranega zaužili po pol kg na leto, pa še to ni bil sladkor ampak med. Toliko se ga danes zaužije na teden s slaščicami, da ne govorimo o sladkanih pijačah.
Olivno olje je super za surovo uporabo,ne sme se ga pa segrevat. Za pečenje in segrevanje se uporablja samo kokosova mast ,ker ne spremeni svoje strukture in seveda svinjska mast.
Najboljše prehranjevanje je, da ješ vse po malo, izogibaš pa se sladkim pijačam, alkoholu, cigaretam in kavi. Pa čim več pridelati doma na vrtu, sadovnjaku in vinogradu in čim manj zahajati v markete po čips, smoki, pripravljene jedi.......
zakaj bi se naj pa kavi izogibal? znanstveno je dokazano, da ima v zmernih količinah (in to pomeni brez težav 3 skodelice esspressa na dan) dosti, dosti več za zdravje ugodnih učinkov, kot škodljivih (ti pa so večinoma vezani na prevelike doze, kot vse drugo).
Našvasan_zob 15. 08. 2015 17.32
Kokr vem so kavo nazadnje šteli med antioksidante.. Ne vem zakaj bi se izogibu kavi...
Poglejte si film FED UP pa vam bo vse jasno, kaj delajo američani s predelano hrano.
a je že? Sem samo triler gledal in je dobro rečeno kako se prehrambneni industriji je..e za ljudi, važn je denar. Važno da se naredi taka hrana,ki bo fajn ljudi naredila odvisne (polno cukra). In tako dobimo dva lobija ,ki fajn služita prehrambnena industrija in posledično farmacija.
ni samo polno cukra - dejstvo je, da se ponovno kaže na samo eno komponento - zasvoji kombinajcija kemikalij (kemikalij!!! med njimi denimo e472 iz svinjske masti) cukra maščob in soli. šele sedaj zmaga. samo cuker je premalo!!! halo, pa dajtze ljudje uporavbiti okras na glavi. ni grešnega kozla!
Moja mama nam tudi pred 30 leti ni pustila jesti margarine, ker je vedla iz česa je. Eni pa pač nimajo kritične presoje in verjamejo raje "strokovnjakom".
Upam, da poznaš razliko med maslom in margarino.
JOSEPH HAYDN 13. 08. 2015 23.29
Najbolj strupene je margarina
diplomiranci in doktoriranci so v službi farmacevtov. tudi dojenje so hoteli nadomestiti z raznimi mlekci v prahu in? rezultat generacije kilavih mulcev, danes pa vski pametni zopet kokodakajo o pomembnosti dojenja. tepčki z doktorati v žepih,. po vsem svetu je isto
crazy but true 14. 08. 2015 11.43
Sej je zelo preprosto. Mediji prestrašijo "potrošnike", da bodo njihovi otroci umrli, če bodo pili materino mleko, tako da jim lahko prodajo potem ene praške.. Da pa se fotri ne bi "vmešavali" v to "kupovanje zdrave hrano" pa financirajo še feminizem..
South Park?
Zapomnte si , domača zelenjava, sadje, perutnina prosto rejena, domače govedo, maslo na rženi kruh, masli pri jajcih, maslo pri pečenju zelenjave, oreščki., ribe...itd je zakon imaš moč si fit in dobiš vse kar telo potrebije. ne pa diete z to juhico, pa paradižnikova, pa ločevalna blalalla zraven pa pregrešitev s sladkorjem mislim, pa kaj vi mislite? Strup je samo sladkor in nič drugega.
Sladkor in mararina sa umena izdelka, zato sta škodljiva.
Prosimte, kaj je to mararina?
MaMbUnDoNaGuMbE 13. 08. 2015 21.26
Najboljša je tista zelenjava k jo pujs predela,pol pa jest njega .... njami ;))
Alojz Železnik 1 14. 08. 2015 06.38
Strup je bel: sladkor, bela moka, sol Seveda pa to ne vzeti za absolutno resnico, strup je nezmernost.
crazy but true 14. 08. 2015 11.40
sol ni problematična, če seveda nimaš problemov z ledvicam..
osnovna šola 13. 08. 2015 15.50
Prehranski strokovnjaki so demantirali druge prehranske strokovnjake?? Danes je strokovnjak že vsak, ki si kupi neko "privat" univerzo. Vsak človek je sam sebi najboljši zdravnik, saj vsak zase ve, kaj mu ustreza in kaj ne.
ne rabiš kupit univerze. dovolj je, da prodajaš prehranska dopolnila kot tržni marketing, pa si ala "strokovnjak".
crazy but true 14. 08. 2015 11.16
Korporacije plačajo "strokovnjake" da "dokažejo" kako je njihov izdelek "najbolj zdrav za otroke". Mediji pa potem to objavljajo.
dol je ponovno neverjetno število enosmernih in manipulativnih trditev iz teorij zarote. nobena zarota pri združenih narodih ne omejuje nič, nobena inštitucija kjerkoli na planetu ni zaposlila vegane (ti so najbolj osovražena skupina ljudi na planetu),.. ihn podobni, prav neverjetni nesmisli G. Go. ja, ki dobivajo pohvale. resnica je ravno obratna. maslo danes pa je popolnoma drugačne maščobnokislinske sestave kot včasih in je, ponovno, dokazano lahko vzrok modernih bolezni. to potrjuej zgodovina, ko masla ni bilo v prehrani.
crazy but true 14. 08. 2015 11.21
Predlagam ti da ješ veliko fruktoze, polinasičenih maščob, nič mesa in tako naprej.. Karkoli hočeš verjeti, verjami.. Samo, daj vsaj ostalim mir, da bodo lahko normalno jedl in bili zdravi..
kaj pa te je tako vznemirilo? drugaćno mnenje? nepopulizem. spravilo te je v dvom? saj ni nič takega napisano. fruktoza v prehrani ni nobeden bav-bav. je v sadju in zelenjavi,..pa kaj
Fora je le v kločini hrane. Ko gledaš koliko hrane ljudje dnevno zaužijejo, je katastrofa. In pa seveda restavracije tekmujajo kako veliko porcijo bo katera imela, notri pa se ljudje nažirajo kot svi... In potem ugotavljajo katera hrana je škodljiva. Dragi ljudje, kodljiva je vsa hrana, v količinah kot jih pojeste.
danes to res drži.
dama s kameljami 13. 08. 2015 15.59
ma... dragi moji učenjaki, ne morem biti vsi suhi, nekateri radi jemo drugi pa radi lepo izgledajo.....
Ni res, s pravilno čisto prehrano lahko ješ praktično neomejeno.
crazy but true 14. 08. 2015 11.22
Važno je kaj daš vase, ne samo koliko.
jej kar hoces kadar hoces
Človek je vsejed, zato je treba jesti vse.
človek je vsejed, ion lahko izbria med načini prehrane. zato se je in se tako nenormalno plodi.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1310