Vizita.si
Zaradi zdravih maščob se ne boste zredili, ampak vam bodo celo pomagale ohranjati zdravo telesno težo. Kljub vsemu pa velja, da morajo maščobe predstavljati 5 do 10 odstotkov uravnotežene prehrane.
Zdravje

5 maščob, zaradi katerih se ne boste zredili

Katja Benčina
04. 08. 2014 08.07
33

Ena od največjih zmot o prehrani je zagotovo ta, da maščobe ustvarjajo podkožno maščevje. Prav zato tudi cveti prodaja manj mastnih izdelkov, kjer je naravna maščoba pogosto zamenjana s sladkorjem. A to ne drži, nekatere maščobe vam bodo celo pomagale pri izgubi odvečnih kilogramov.

Zaradi zdravih maščob se ne boste zredili, ampak vam bodo celo pomagale ohranjati zdravo telesno težo. Kljub vsemu pa velja, da morajo maščobe predstavljati 5 do 10 odstotkov uravnotežene prehrane.
Zaradi zdravih maščob se ne boste zredili, ampak vam bodo celo pomagale ohranjati zdravo telesno težo. Kljub vsemu pa velja, da morajo maščobe predstavljati 5 do 10 odstotkov uravnotežene prehrane.FOTO: iStockphoto
Mnoge maščobe so za vaše zdravje pomembne in celo pomagajo pri hujšanju. Številni vitamini, kot so A, D, E in K, so namreč topni v maščobi, kar pomeni, da jih telo lahko absorbira samo ob prisotnosti maščobe. Če boste s svojega jedilnika izločili vse maščobe, tako ne boste shujšali, ampak prej oslabili svoj organizem, ga podvrgli stradanju in s tem povečali možnosti za prenajedanje, ki pa vodi v debelost.
Oreščki so bogati s hranljivimi snovmi, zdravimi maščobami in beljakovinami.
Oreščki so bogati s hranljivimi snovmi, zdravimi maščobami in beljakovinami. FOTO: iStockphoto

Res je, da se je nekaterim oblikam maščobe dobro izogniti, predvsem transmaščobam, ki jih najdemo v predelani hrani, pekovskih izdelkih (kruh, piškoti, krekerji …), namazih, sladoledu, večini sladkarij, cvrti hrani, margarini ... Te namreč dvigajo nivo slabega LDL holesterola in s tem povečujejo možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni. A ravno obratno lahko rečemo za zdrave nasičene maščobe, ki jih ne bi smeli izločati s svojega jedilnika. Te vas bodo varovale pred srčno-žilnimi boleznimi, vas nasitile in vašemu telesu zagotovile hranljive snovi. Najdete jih v naslednjih živilih.

1. Oreščki

Oreščki so bogati s hranljivimi snovmi, zdravimi maščobami in beljakovinami. So eden najboljših izvorov alfa-lenolenične kisline, ki je vrsta za srce zdrave omega 3-maščobne kisline. Poleg tega so bogati z L-argininom – aminokislino, ki krepi imunski sistem, pomaga pri celjenju ran, izboljšuje funkcijo krvnih žil in pomaga pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni. Oreščki vsebujejo še topne vlaknine in vitamin E. Vlakna pomagajo pri zmanjševanju holesterola in sladkorja v krvi, medtem ko je vitamin E pomemben antioksidant, ki pripomore k pravilnemu delovanju imunskega sistema, zdravi kožo in popravlja DNK. Prav zato ne imejte zadržkov pri uživanju mandljev, orehov in brazilskih oreščkov.

2. Olivno olje

Olivno olje uporabljajte za peko, pečenje in solate. To je odlično olje, ki je bogato z antioksidanti in nenasičenimi maščobnimi kislinami, kot so klorofil, karotenoidi in vitamin E. Še posebej je priporočljivo ekstra deviško olivno olje, ki je odlično za zniževanje krvnega tlaka, uravnavanje telesne teže, preprečevanje raka, sladkorne bolezni, astme, lajša pa tudi simptome artritisa.

Raziskave so pokazale, da bolje absorbiramo hranljive snovi, če poleg druge hrane jemo avokado.
Raziskave so pokazale, da bolje absorbiramo hranljive snovi, če poleg druge hrane jemo avokado.FOTO: iStockphoto

3. Avokado

Avokado je sadje s številnimi prehranskimi koristmi. Je odličen izvor glutatina – antioksidanta, ki čisti telo, zmanjšuje vpliv težkih kovin in se bori proti prostim radikalom v telesu. Glutatin pomaga pri ohranjanju zdravega imunskega sistema in upočasnjuje proces staranja. Avokado je poleg tega bogat še s folno kislino, ki zmanjšuje možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni in možganske kapi. Vsebuje še veliko vitamina E, ščiti pred vrsto različnih bolezni in prispeva k ohranjanju splošnega zdravja telesa. Raziskave so pokazale, da bolje absorbiramo hranljive snovi, če poleg druge hrane jemo avokado. Tako si ga privoščite v solati, kot namaz, v omaki ali juhi.

4. Kokosovo olje

O kokosovem olju potekajo številne razprave in dileme, kjer so nekateri prepričani, da zdrave maščobne kisline v kokosovem olju, kot je lavrinska kislina, delujejo na človeško telo skorajda čudežno in odpravljajo najrazličnejše bolezni, spet drugi pa, da je sestavljeno iz nasičenih maščob, zaradi česar je škodljivo. Obe skrajnosti pa je treba vzeti z nekoliko rezerve. Študije so namreč potrdile, da kokosovo olje pozitivno deluje na stopnjo holesterola v krvi, drugih pozitivnih učinkov na zdravje pa za zdaj niso pokazale. Po drugi strani pa je dobro vedeti tudi, da se nasičene maščobe v kokosovem olju razlikujejo od tistih živalskega izvora in niso tako škodljive. Strokovnjaki tako pravijo, da je kokosovo olje boljša izbira kot na primer maslo ali transmaščobe, a ne tako dobra izbira, kot so rastlinska olja, na primer olivno olje.

Semena tako kot oreščki vsebujejo številne snovi, ki pripomorejo k zdravju našega srca in ožilja.
Semena tako kot oreščki vsebujejo številne snovi, ki pripomorejo k zdravju našega srca in ožilja.FOTO: iStockphoto

5. Semena

Semena tako kot oreščki vsebujejo številne snovi, ki pripomorejo k zdravju našega srca in ožilja. V prehrano tako vključite lanena semena, semena chia, bučna ter sončnična semena itd. Chia semena so bogata z omega 3-maščobnimi kislinami in jih vsebujejo celo več kot laneno seme. Poleg tega vsebujejo veliko antioksidantov, vlaknin, magnezija, fosforja, mangana, bakra, železa in cinka.

Kljub vsemu pa je dobro vedeti, da so zdrave maščobe le del prehrane, ki jo morate zaužiti. Uravnotežena prehrana naj bi namreč vsebovala 50 do 70 odstotkov ogljikovih hidratov, 15 do 20 odstotkov beljakovin in od 5 do 10 odstotkov maščob. Tudi pri drugih skupinah snovi je dobro, da posegate po bolj zdravih izbirah. Tako na primer uživajte zdrave ogljikove hidrate, kot so polnozrnati kruh, žita in testenine, riž, krompir, sadje in zelenjavo in zdrave beljakovine, ki jih telo prejme z uživanjem rib, belega mesa, posnetega mleka, mlečnih izdelkov, stročnic, lupinastih plodov, semen in nadomestkov za mleko.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
GAYPROPAGANDA 04. 08. 2014 21.14
Zakaj posneto mleko, saj ima mleko zelo malo maščob? 3.5%
To je hrana za punčke in zato je 90% tipov napol punčk, puljo si obrvi, se gledajo cele dneve v špeglu..... Dec je maslo, govedino, svinjino, jajca, skratka polnovredna živila, ki skrbijo za pravilno delovanje hormonov.
Misliš na onga Avstrijca, ki jim dela sramoto?
ja
tigricapomlad 04. 08. 2014 21.55
Sam v vednost, ko zboli človek za sladkorno boleznijo mu zdravnik najprej prepove kruh in testenine. Veliko ogljikovih hidratov v prehrani vodi k debelosti in bolezni srca in ožilja, kdor je pa malo razgledan pa ve da je holesterol nateg farmacije, ki služi z zdravili. Preberite si knjigo RESNICE IN LAŽI O HRANI, ali pa članke na We are change -Slovenija
in po tvoje ima potem dec velik pivski vamp, se praska po riti vrta po nosu in tušira enkrat na teden...
Spet en amaterski članek ranga FDV... V naslovu pa še piše: 5 maščob, v članku pa je naštetih 5 živil... joj te fdv-jevci
Točno tako. Se pa ne strinjam glede nivoja: nivo je na stopnji faliraniih FDVjevcev.
infostriker 04. 08. 2014 17.04
In pod Olivno olje je slika od avokada? :)
KONOPLJINO OLJE je čez use našteto!!
res je.
S konopljo ste bolj tečni kot vegani.
Preseneča me, da nikjer niso omenjene v tem prispevku esencialne maščobne kisline omega 3. Nanje nasploh tudi pri prehrani največkrat pozabljamo.
Pri semenih - Chia semena so bogata z omega 3-maščobnimi kislinami in jih vsebujejo celo več kot laneno seme.
nikolesnik: od faliranih FDVjevcev ti malo preveč pričakuješ :D
ja.
NAjboljse omega 3 so v ribah, ker se rastlinske v clovesko telo ne presnavljajo tko kot zivalske..
Po kmečko povedano če je večji Input kot Output se boš redil in seveda obratno Zredil se boš tudi če boš vsak dan pojedel eno karjolo solate, oz. če boš vsak dan jedel samo eno žlico čistih ocvirkov boš hujšal. Tu ni neke hude filozofije. Je pa res da največjo piz... (špeh na trebuhu) delajo ogljikovi hidrati z visokim GI indexom. Ker z zaužito hrano z visokim GI v zelo kratkem času dobiš presežek energije ki se mora nekam "skladiščit" in to so potem obročki okoli trebuha.
To kar praviš je pomembno samo zato ali boš pridobival ali izgubljal na teži. Od tega kakšna je makrohranilna in mikrohranilna sestava tega kar poješ pa se bo poznalo posledično na zdravju in na procentu mišice/špeh. Ni vse v teži, važno je kaj sestavlja to težo (pusto meso al špeh).
Pop tv prosim ne zavajajte ljudi!!!!!!!!!! Transmaščobne kisline se naravno pojavljajo v živilih živalskega izvora (meso, mleko, mlečni izdelki, loj, jajca). Seveda nekaj malega tudi rastline vendar ne HDL). Tega nikjer ne navajate. Navajate pa, da te maščbobe vsebuje kruh, piškoti, krekerji,namazi,sladoled, sladkarije, ocvrta hrana, margarina. HDL (holesterol) vsebuje izključno le hrana živalskega izvora tega pa nikjer ne navajate razen sladoleda in namazov. Vse druge ste napisali samo tist ne kar bi bili treba!
hdl so high density lipoproteins in so lipoproteini ki po krvi nosijo holesterol.. proizvajajo jih jetra.. uglavnem nimas pojma o cem govoris
User1035192 22. 03. 2013 21.17
Haha legenda, transmaščobne kisline v živilih živalskega izvora.=) Legenda nimaš kaj. Sami strokovanjaki.
1. Transmaščobne kisline nastanejo po toplotni obdelavi nenasičenih (toplotno nestabilnih) MK, torej rastlinskih maščob. 2. Davno so raziskave pokazale, da se živalski holesterol ne nalaga na žile človeka.
Iskreno povedano, govorit o hrani, ki redi brez poznanja kako določene snovi vplivajo na naše telo je absurd. Metabolizem je tisti na katerega bi se morali osredotočiti. Katere maščobe so na metabolizem benigne, katere ga spodbujajo, katere zavirajo. Lahko poješ veliko količino OH in boš vseeno suh zaradi hitrega metabolizma. Debeli so ljudje zaradi tega, ker jedo hrano, ki zavira metabolizem, delajo tisto kar zavira metabolizem in potem pojedo nekaj malega več od bazalnega metabolizma in se shrani.
"Kljub vsemu pa je dobro vedeti, da so zdrave maščobe le del prehrane, ki jo morate zaužiti. Uravnotežena prehrana naj bi namreč vsebovala 50 do 70 odstotkov ogljikovih hidratov, 15 do 20 odstotkov beljakovin in od 5 do 10 odstotkov maščob. Tudi pri drugih skupinah snovi je dobro, da posegate po bolj zdravih izbirah. Tako na primer uživajte zdrave ogljikove hidrate, kot so polnozrnati kruh, žita in testenine, riž, krompir, sadje in zelenjavo in zdrave beljakovine, ki jih telo prejme z uživanjem rib, belega mesa, posnetega mleka, mlečnih izdelkov, stročnic, lupinastih plodov, semen in nadomestkov za mleko" to je največja bedarija ever, EVER! ni čudno da je na svetu toliko debelih, če pa usi mislijo da morjo zravn zrezka pojest še eno tono praženga krompirja. Ogljikovih hidratov bi moralo biti na jedilniku veliko veliko manj. Sploh pa ne kruha, krompirja, testenin. To so kalorična bomba. Žal mi je da takšno prehrambeno piramido še vedno vsiljujejo, ko pa je zdravo za gotovo da v telo vnesemo veliko preveč OH in premalo zelenjave oz beljakovin. Sicer pa vse v mejah normale pa bo vredu. Tudi z zdravimi maščobami lahko pretiravamo!
DopeLama
Lahko pretiravamo samo vsebujejo naravno varovalo, ko jih poješ dosti se ti zagabi in ne moreš jesti več.
Jaz živim od ogljikovihj hidratov in imam probleme, ker se ne morem zredit. S tvojo teorijo nekaj ne štima..
imaš pač odličen metabolizem =) simply as that ;)
kakšna bedarija. Od vsake maščobe se bomo zredili če jo bomo zaužili preveč...res pa je da recimo čips veliko bolj škoduje kot pa recimo nepraženi in neslajeni arašidi.
od vsakega makronutrienta se bomo zredili, če bomo v suficitu s kCal.
"Olivno olje uporabljajte za peko, pečenje" <= NIKAR upoštevati tega nasveta! Da ohranimo kvaliteto HLADNO stiskanega in nerafiniranega olja, ga ne smemo segrevati, zato ga dodajamo jedem na koncu, ko so že pripravljene. Živil, ki vsebujejo nenasičene maščobne kisline, ne smemo segrevati, ker so zelo občutljiva na temperaturo in pri segrevanju prihaja do tvorjenja škodljivih snovi. Če ga segrevamo, dobimo toksične produkte, kot so trans maščobne kisline, ki povzročajo v telesu številne bolezni. Recimo na otokih v Dalmaciji, olivno olje samo polijejo na že dokončano jed. Zelenjavo npr. delajo dušeno z vodo pred serviranjem na mizo pa jo polijejo z začimbami in olivnim oljem. Ribe pečejo na žaru, plošči ali v pekaču z malo belega olja. Ko so pečene pa jih še malo poškropijo z olivnim oljem. Enako počnejo v mnogih drgih mediteranskih deželah. Visoko temperaturo pa npr. prenese kokosovo olje.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080