Vizita.si
Dieta brez glutena ni zadnji hit med dietami. Celiakaši in posamezniki občutljivi na gluten imajo resne težave in se zato morajo držati diete, ki jim je predpisana.
Zdravje

Kako škodljiv je gluten v resnici?

K.B.
24. 04. 2014 08.10
18

Pšenica, ječemen in rž, ki vsebujejo gluten, so še vedno ena najpogostejših oblik prehrane v številnih državah. Zakaj je torej na policah trgovinskih centrov eden najbolj priljubljenih napisov na izdelkih ''brez glutena''? Kako škodljiv je gluten v resnici?

Dieta brez glutena ni zadnji hit med dietami. Celiakaši in posamezniki občutljivi na gluten imajo resne težave in se zato morajo držati diete, ki jim je predpisana.
Dieta brez glutena ni zadnji hit med dietami. Celiakaši in posamezniki občutljivi na gluten imajo resne težave in se zato morajo držati diete, ki jim je predpisana.FOTO: Profimedia
Gluten je rastlinska beljakovina, ki jo vsebujejo številne žitarice, med njimi tudi pšenica, rž, pira, ječmen, kamut, oves … Gluten vsebuje dve družini beljakovin: glutenine in gliadine. To sta snovi, ki naredita testo pice prožno, ki dajeta kruhu spužvasto teksturo in sta uporabljeni za zgostitev juh in omak.
Gluten je rastlinska beljakovina, ki jo vsebujejo številne žitarice, med njimi tudi pšenica, rž, pira, ječmen, kamut, oves …
Gluten je rastlinska beljakovina, ki jo vsebujejo številne žitarice, med njimi tudi pšenica, rž, pira, ječmen, kamut, oves … FOTO: Profimedia

V čem je torej težava?

Strokovnjaki ocenjujejo, da približno eden na 133 ljudi trpi za boleznijo, imenovano celiakija, pri kateri so posamezniki izjemno občutljivi na gluten. Po zaužitju dobijo močan odziv telesa, ki se kaže s hudimi prebavnimi težavami, pomanjkanjem nekaterih pomembnih prehranskih snovi v telesu, ki lahko na dolgi rok povzročijo poškodbo tankega črevesa. Če stanja ne zdravimo, lahko privede do raka prebavil ali drugih zapletov, kot sta neplodnost in osteoporoza.

V zadnjih letih pa je postalo vse bolj jasno, da obstaja še ena težava z glutenom: vse večja občutljivost na gluten tudi pri ljudeh, ki ne trpijo za celiakijo. Občutljivost lahko vodi do podobnih simptomov, kot jih izkušajo celiakaši. Pojavijo se krči v trebuhu, diareja, napihnjenost, a v nasprotju s celiakijo ti simptomi ne poškodujejo prebavil. Dolga leta te zdravtsvene težave niso bile prepoznane s strani strokovnjakov, a sedaj je jasno, da z njimi spopada vsak četrti zahodnjak.

Zakaj je prizadetih vse več ljudi?

Obstaja več razlogov, tisti najbolj očiten pa je prekomerna izpostavljenost glutenu v zadnjem stoletju. Gluten je odlično vezivo in je zato izjemno priljubljen v živilski industriji, še posebej pri izdelavi predelanih živil. Poleg tega ga najdemo tudi v številnih 'nežitnih' izdelkih, vključno s predelanim mesom, mlečnimi izdelki, namazi in celo v kozmetičnih izdelkih. Ker se je prehranjevanje s predelano hrano močno povečalo, danes zaužijemo več glutena kot kdaj koli.

Gluten je odlično vezivo in je zato izjemno priljubljen v živilski industriji, še posebej pri izdelavi predelanih živil.
Gluten je odlično vezivo in je zato izjemno priljubljen v živilski industriji, še posebej pri izdelavi predelanih živil.FOTO: Profimedia

Drugi razlog za to, da se z občutljivostjo na gluten spopada vse več ljudi, pa je tudi, da pšenica ni več to, kar je bila. S pomočjo genskega inžiniringa smo žito pšenice spremenili do mere, da je precej druugačen od tradicionalne oblike žita, ki jo je danes že težko dobiti. Nove oblike žita naš imunski sitem ne sprejematako dobro, zato smo vse bolj nagnjeni k vnetnemu odzivu imunskega sistema.

Ne gre za novodobno dieto

Dieta brez glutena ni zadnji hit med dietami. Celiakaši in posamezniki občutljivi na gluten imajo resne težave in se zato morajo držati diete, ki jim je predpisana. Da bi se brez posveta z zdravnikom preprosto odločili za dieto brez glutena in iz svoje prehrane izločili vse izdelke, ki vsebujejo gluten, pa je nespametno. Na ta način lahko namreč izjemno zmanjšate nabor živil, ki jih uživate, saj mnoga živila vsebujejo gluten, med njimi tudi omake, juhe, solatni prelivi in še bi lahko naštevali. Prav zato se lahko zgodi, da v telo ne vnesete pomembnih vitaminov, mineralov in vlaknin, ki jih potrebujete. Poleg tega številni izdelki brez glutena vsebujejo več maščob in sladkorja, da bi nadomestili gluten v hrani in izboljšali njen okus. Tako lahko na koncu v svoje telo vnesete več kalorij kot sicer in je zato dieta na tak način neuspešna.

Da bi preprečili negativne učinke glutena, je tako najbolje, da se naučite poslušati svoje telo. Opazujte, katera živila imajo na vas slab vpliv in če sumite, da je med njimi gluten, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.
Da bi preprečili negativne učinke glutena, je tako najbolje, da se naučite poslušati svoje telo. Opazujte, katera živila imajo na vas slab vpliv in če sumite, da je med njimi gluten, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom.FOTO: Profimedia

Da bi preprečili negativne učinke glutena, je tako najbolje, da se naučite poslušati svoje telo. Opazujte, katera živila imajo na vas slab vpliv, in če sumite, da je med njimi gluten, se o tem pogovorite s svojim zdravnikom, ki vas lahko napoti na test, ki razkriva, ali trpite za celiakijo ali ste občutljivi na gluten. Pomembno je, da odkrijete pravi vzrok vaših težav in ob njih ravnate pravilno. Vsekakor pa v vseh primerih velja, da se čim bolj izogibajte predelani hrani, če želite vedeti, kaj vsak dan vnašate v svoje telo.
 

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
z našo prehrano je use narobe ne sam gluten k je in da ga ne ješ...
mam astmo 27 let sem poslušal, da je kriv hišni prah... na koncu neham jest gluten in čokolado in kr naenkrat ni več dušenja in nahoda... Ko sam narediš raziskavo kaj je gluten... :(
Če koga kj zanima zakaj ma kakršnokoli alergijo nej na google napiše ((mercury celiac)) in težava bo rešena škoda pa da zobozdravniki ne vejo da se zastruplajo...
Jaz pa enih 6 srebrnih plomb in nobene celiakije... Dajte svoje zarote kje drugje prodajat, človek ne more več naredit koraka, ne da bi se spotaknil ob kakega ultra-pametnega teoretika zarote. Res, ob tolikšnem strupljenju je strašno čudno, da živimo dlje, kot kdajkoli prej...
ja, ja, kakšne "zarote" ... nekateri kadijo pa ne dobijo raka na pljučih, drugi pa ne kadijo in ga imajo. To še ne pomeni, da kajenje ni škodljivo.
PIKIJAKOB potem si dobil celiakijo s krvjo med nosečnostjo
Ja, kiboko, najdi mi eno verodostojno znanstveno študijo, ki potrjuje, da celiakijo povzročajo amalgamske zobne plombe.... Ni vsaka trditev znanstvena. Eni se morate tega še naučit.
Pšenica ni naša naravna hrana....mogoče so izjema le prežvekovalci v parlamentu...
jedupančpil 24. 04. 2014 20.55
hehe ja
Sodobna pšenica je gensko spremenjena in ima mnogo novih lastnosti za katere nam ni nihče povedal, kot na primer, da vsebuje nov protein imenovan gliadin, ki je opiat. To ni gluten. Ta stvar se veže na receptorje opiatov v možganih in pri večini ljudi spodbudi apetit, kar povzroči, da pojemo 440 kalorij več na dan, 365 dni v letu.
Ta 46 centimetrov visoka rastlina je bila ustvarjena preko genetskega raziskovanja v 60-ih in 70-ih.
User1087580 24. 04. 2014 15.11
gluten je v omakah in sojinih omakah. vsakdan neki novga zveš
jedupančpil 24. 04. 2014 20.55
povsod..pa v salamah ipd....
toliko o našem zdravstvu... štiri leta se že mučim okoli zdravnikov razadi reakcije glutena, pa ni posluha...
hvala enako! Poslali so me na alergološke teste in ker niso ničesar odkrili se je zadeva za njih zaključila. Žal bo moralo preteči še kar nekaj vode, da se zadeva spremenijo in, da bo za to težavo več posluha. Tudi mediji lahko k temu prispevajo.
jaz sem hodila okoli dohtarjev kaki 2 leti, prišla nikamor in odnehala. zdaj glutena preprosto ne jem, problem rešen.
Damjan Turši? 24. 04. 2014 18.27
jp pa v industrijsko sušenih figah je tudi. da "popije" vlago iz fig če so premalo sušene
Neža Veber 24. 04. 2014 19.28
Haven76,noben zdravnik ti pri alergiji na gluten ne more pomagati,ker tukaj pomaga samo strogo brezglutenska hrana,za katero pa moraš poskrbeti sam in se je tudi držati.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1049