Vizita.si
Srednje velik krompir vsebuje 110 kalorij ali 460 kJ energije. Vsebuje pa več kalija kot banana (620 mg), poleg tega zagotavlja skoraj polovico dnevne potrebe po vitaminu C (45 odstotkov). Ne vsebuje maščobe, natrija ali holesterola.
Dieta

Se boste zaradi krompirja zredili?

K.B.
16. 10. 2014 09.15
35

Čeprav je krompir v številnih trenutno priljubljenih dietah, ki prisegajo na nizek vnos ogljikovih hidratov, prepovedan, pa zadnje raziskave kažejo, da lahko povsem normalno izgubite odvečno telesno težo, četudi jeste to priljubljeno jed.

Srednje velik krompir vsebuje 110 kalorij ali 460 kJ energije. Vsebuje pa več kalija kot banana (620 mg), poleg tega zagotavlja skoraj polovico dnevne potrebe po vitaminu C (45 odstotkov). Ne vsebuje maščobe, natrija ali holesterola.
Srednje velik krompir vsebuje 110 kalorij ali 460 kJ energije. Vsebuje pa več kalija kot banana (620 mg), poleg tega zagotavlja skoraj polovico dnevne potrebe po vitaminu C (45 odstotkov). Ne vsebuje maščobe, natrija ali holesterola.FOTO: iStockphoto
Ameriški znanstveniki so z zadnjo raziskavo zaključili, da ni nikakršnih dokazov, ki bi potrdili, da se zaradi uživanja krompirja redite. Zanimala jih je vloga krompirja pri hujšanju – ko posamezniki želijo izgubiti odvečne kilograme z vnosom manj kalorij ali z uživanjem živil z nizkim glikemčnim indeksom. Krompir namreč velja za živilo z visokim glikemičnim indeksom (GI), zaradi česar se mu mnogi izogibajo. A kot se je izkazalo, je lahko krompir – če je pripravljen na zdrav način – tudi del prehrane, s katero lahko shujšate.
Če je krompir pripravljen na zdrav način, je lahko tudi del prehrane, s katero lahko izgubite odvečne kilograme.
Če je krompir pripravljen na zdrav način, je lahko tudi del prehrane, s katero lahko izgubite odvečne kilograme. FOTO: iStockphoto

V študiji je namreč sodelovalo 90 moških in žensk s prekomerno telesno težo. Razdelili so jih v tri skupine, kjer je prva skupina zmanjšala število vnesenih kalorij in jedla živila z visokim glikemičnim indeksom (GI). Druga skupina je zmanjšala količino kalorij in jedla živila z nizkim GI. Tretja skupina je jedla, karkoli so želeli – ne glede na kalorije ali GI.

Vse tri skupine so v svoj jedilnik vključile krompir in jedli so od pet do sedem porcij krompirja na teden. Ob koncu 12 tedenske raziskave, so strokovnjaki odkrili, da so posamezniki v vseh treh skupinah izgubili odvečne kilograme in da med njimi ni bilo večjih razlik. Zanimivo je bilo, da je celo kontrolna skupina zmanjšala količino zaužitih kalorij in shujšala, čeprav niso dobili posebnih navodil za hujšanje.

Vodja raziskave dr. Britt Burton-Freeman iz Inštituta tehnologije v Illinoisu je povedala: ''Nekateri ljudje so podvomili o vlogi krompirja pri hujšanju, saj je dobro znano, da sodi med živila z visokim glikemičnim indeksom. A rezultati študije so potrdili, kar profesionalci in nutricisti trdijo že leta: 'Ne gre za to, da iz prehrane izločimo določeno vrsto živil, ampak preprosto za to, da zaužijemo manj kalorij.' Če je krompir pripravljen na zdrav način, ne obstajajo dokazi, da prispeva k povečanju telesne teže. Še več, videli smo, da je lahko tudi del prehrane, s katero lahko izgubimo odvečne kilograme.''

Njena kolegica dr. Tissa Kappagoda iz University of California, ki je prav tako sodelovala v raziskavi, pa je dodala: ''Dejstvo, da so vse skupine – tudi kontrolna skupina – izgubile težo, je zanimiv podatek, ki je dobra podlaga za nadaljnje razsikave.''

Zakaj je krompir boljša izbira, kot si morda mislite?

- Srednje velik krompir vsebuje 110 kalorij ali 460 kJ energije.
- Vsebuje več kalija kot banana (620 mg).
- Zagotavlja skoraj polovico dnevne potrebe po vitaminu C (45 odstotkov).
- Ne vsebuje maščob, natrija ali holesterola.

 

Sicer pa morda ni presenetljivo, da je raziskavo financirala ameriška organizacija The United States Potato Board, ki predstavlja več kot 2500 pridelovalcev krompirja. A je bila kljub vsemu objavljena v ugledni medicinski reviji Journal of the American College of Nutrition.


 

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Dajte prosim nekateri komentatorji ne zavajat ljudi z nekim polznanjem. Krompir v svojem surovem stanju niti slučajno ne spada v isto kategorijo kot so beli riž, testenine, večina kruha iz moke itd. kjer so sestavni deli teh monosaharidi ali disaharidi, torej strukture sestavljene z manj kot tremi molekulami monosaharida. kar pomeni, da ker so zelo enostavni za prebavo, jih telo zelo učikovito pretvarja v glukozo, presežek, ki ga je ponavadi precej več kot ga telo tisti trenutek dejansko potrebuje pa v maščobo. Če se vrnemo h krompirju, pa ta zraven vlaknin vsebuje veliko škroba. Škrob je pa sestavljen ogljikov hidrat, torej z vsaj 3 molekulami monosaharida ali več in zraven vlaknin predstavlja hranilo, katero našemu telesu predstavlja precej bolj zahtevno nalogo za prebavo, kar je v bistvu dobra stvar, saj to pomeni počasnejše dvigovanje krvnega sladkorja. Seveda kot vsepovsod če z krompirjem ne pretiravamo oziroma ga ne pripravljamo na načine, ki pa so škodljivi, kot je pečenje, dodajajnje ojačevalcev okusa itd. Torej ko govorimo o OH, ne moremo dajati kar vse v isti koš kot to radi počnete nekateri komentatorji, ki očitno zelo površno obdelujete prečitane informacije. Sestavljeni OH(v obliki glukoze) so celo zelo pomembni in ključno hranilo našemu telesu, našim mišicam, možganom. Izogibati se je potrebno samo enostavnim OH in ne pretiravati z sestavljenimi, sploh tistimi ki imaj o nekaj manj vlaknin in potem ne boste imeli nobenih problemov z težo, seveda če ste tudi drugače dovolj aktivni(brez tega ni nobene dobre diete). Tudi ni nobene dobre diete, če se pripravite do tega da telo strada. Torej vsaka dieta z stradanjem je že v začetku obsojena na propada, saj proti kemiji ne boste zmagali. S tem ko stradate, telo pripravite do tega, da vsak zaužit obrok telo proba skladiščit za "hude" čase. Torej ravno tako kot če preveč jeste, se bo dogajalo podobno če premalo jeste. V prvem primeru bo telo skladiščilo maščobo zaradi preobilja, v drugem pa zaradi pomanjkanja, preživetja. Torej je bistvo dobre diete zraven aktivnosti neko ravnotežje v količini in sestavi vnešenih obrokov. seveda pa mora vsak posameznik ugotoviti, kaj za njega predstavlja neko ravnotežje, ki ne samo da je od posameznika do posameznika lahko različno, pač pa se močno spreminja skozi leta. Kar je povsem logično.
krompir pa res ne redi, neprimerno bolj redijo makaroni ali pa riž
men je pred 20leti rekel en bodibojler, manj maščob in manj soli. in mislim da je to za hujšanje najbolša stvar. Jaz sem jedel nekaj časa samo krompir in testenine večinoma brez polivk, ker ni bilo €. se pravi po mnenju nekaterih sem jedel samo cuker, ampak vsak dan so kile padale
govorimo o vplivu hrane na telo, pa kako se hujša:D
men je pred 20leti rekel en bodibojler, manj maščob in manj soli. in mislim da je to za hujšanje najbolša stvar. Jaz sem jedel nekaj časa samo krompir in testenine večinoma brez polivk, ker ni bilo €. se pravi po mnenju nekaterih sem jedel samo cuker, ampak vsak dan so kile padale
Bruhalnica24 19. 10. 2014 11.27
Ne ga srat nooooooo, v kaj se spremeni krompirjeva brozga v presnovi, če ne v cuker ????????
Naše telo ne ve kaj bi direktno z cukrom, zna pa ga izjemno učinkovito spremeniti v glukozo in višek v maščobo, tako da ne ga srat z neznanjem no :)
s kakšnim neznanjem? da je sladkorja preveč pomeni, da si pojedel preveč. če nisi pa se porabi za energijo in za zapolnitev glikogenskih rezerv. če je ob sladkorju v hrani še maščoba, gre ta najprej v maščobno zalogo (del esenicalnih se porabi, ostalo pa v paketke), zato imamo v maščobnih zalogah ljudje, ki jemo različno hrano (rastlinsko, živalsko) različno maščobno kislinsko sestavo. šele, ko je višek maščob že vpakiran v maščobne zaloge pride na vrsto liponeogeneza iz glukoze. pa to ni toliko važno, kot je važno strahotno neznanje, ki veje iz tvojega komentarja in strahotna aroganca v lastni ignoranci. krompir nikoli ni in nikole ne bo redil, če ga pojemo samega skuhanega ali pečenega. restan, polit s sladkimi in mastnimi polivkami ali ocvrt - tukaj pa je velika, velika količina kalorij iz maščob. maščobe pa te bodo zredile, ker bo kalorij preveč in, ker je energetski metabolizem povezan in ni nekaj kar bi religiozna nevednost delila na ogljikove hidrate, maščobe ali proteine (ja, tudi slednji gredo pri višku v glukozo in maščobe - zato pa so vele zrezki med povzročitelji diabetesa). glejte že enkrat celostno - in pustite neskončno zdrav krompir že enkrat pri miru (70 kCal na 100 gramov - pa a niti osnovno šolska matematika ne pomaga). več kot dve kili krompirja na dan pa boste hujšali, kot zmešani.
Že dolgo se ve, da je odvisnost od OH in sladkorja ta, ki se jo je najtežje znebit.
niti slučajno - vsaka potentna droga (kanabis, heroin, alkohol,.) so dosti slabše. niti slučajno to kar vi trdite ni odvisnost od sladkorja - je odvisnost od sladkih ali sladko-slanih maščobarij (torte, čips, keksi, krofi,..večina celo v taki kombinaciji, da je sladkor manjši del kalorij, večina pa maščobe). od sladkorja pa se ljudje še težje odrečejo siru (najbolj učinkovit pri vzbujanju nagrajevalnega sistema ugodja od vse hrane) in čipsu. malo, malo je ljudi, ki so odvisni od sladkorja na žlico. res malo. sladke maščobarije.. to pa ja.
dejstvo je, da se vsi OH-ji spremenijo v cuker, kar obremeni telo, trebušno slinavko(zato tudi toliko sladkorne bolezni), in da v normalnem stanju imamo 5-9 g cukra v telesu... pol pa si izračunajte koliko ga je ko pojete obrok. Pa še to telo za normalno delovanje ne rabi OH-jev(celotno tole je sestavljeno iz maščob in beljakovin)!
tale minus bi prosil za razlago? folk je ful pameten okol prehrane, pa sploh neve
jest ti še nisem dal minusa, bi pa prosil info, iz katere knjige ali internetnih strani si povlekel tole, kar si zgoraj napisal! Potem pa lahko kaj nadaljujeva iz biokemije!
kako se telo odziva na določeno hrano(oh, maščobe, bel...) je super in podrobno opisan v knjigi Moč prehrane v športu(imaš celoten opis formul, tak da ti zelo priporočam glede na biokemijo). Kar se tiče delovanja trebušne slinavke in koliko je gramov je sladkorja v krvi(ponavadi ti rečejo cuker imaš 5 in je ok, po pomeni, da imaš 5 g cukra v krvi) pa še nisem zasledil linka ali knjige, ki bi imele drugo tezo... V ledeni dobi dlih nevem kje smo nabrali cuker
plasticman priporočam: Nora Gedgaudas - Primal Body Primal Mind Beyond the Paleodiet.
Odhajam spat, skušal bom bit kratek in karseda prijazen, debato lahko nadaljujem jutri popoldne. Torej, cenjeni gospod @vecpani, skušal si nas nekako prepričat, da so OH več ali manj škodljivi za telo in da jih ne potrebujemo, zarad "cukra" (rajši piši glukoza), ki naj bi bil uničujoč. Močno upam, da kot ogljikove hidrate ne enačiš industrijskega sladkorja, bele rafinirane moke in polnovrednih rastlinskih škrobnatih živil. Rafinirana hrana je hudo osiromašena predelana hrana in noben resen prehranski strokovnjak tega ne priporoča! To je tako, kot bi zrezku odstranil na primer železo, vitamine B skupine, esencialne aminokisline in še kaj, potem bi pa izjavil, da je meso ničvredna hrana! Drugič, težko je v nekaj stavkih opisati biokemične procese v telesu, ampak naj te opomnim, da je glavna hrana za možgane in celice GLUKOZA. Tretjič, vsa največja zdravniškain prehranska združenja na svetu (razen "low-carb" iluzionistov) so si edina: najbolj idealna prehrana iz zdravstvenega IN okoljskega vidika za modernega človeka je bazirana na polnovredni (ne rafinirani) rastlinski prehrani z majhnim vnosom živalskih proizvodov, lahko tudi brez vsakršnih živalskih proizvodov, vendar mora biti skrbno načrtovana in nadzorovana (pozornost predvsem na vitaminu B12), kar pa v bistvu velja za vsak tip diete! Četrtič, knjige Moč prehrane v športu ne poznam, bom si takoj v ponedeljek v knjižnici, če jo imajo, ogledal najprej njegove vire, ki jih je uporabil v knjigi. Vrhunski športniki precej eksperimentirajo s svojimi dietami, to je specifična struktura ljudi, dajmo za začetek ostat pri splošni populaciji. Hudiča, propagirajo tudi raznorazna umetna prehranska dopolnila, potem pa govorijo o "prvinski" hrani za človeka, halo?! Sem pa našel na YouTube-u predstavitev njegove knjige na Fakulteti za šport. Zanimivo, pri 13:40 je povedal sledeče: "Ogljikovi hidrati so glavno gradivo pri športni prehrani" Je v knjigi povedal kaj drugače kot govori v živo? Sem upal, da boš navedel kako "breakthrough" klinično študijo. iz katere se bom lahko kaj novega naučil. Prosim, nadaljuj debato z mano jutri, ampak samo, če si prepričan, da veš, kaj govoriš in ne samo tratiš mojega dragocenega časa!
možgani optimalno delujejo na ketonih(toliko koliko rabi glukoze, si jo telo zna samo narediti) To da je OH optimalno gorivo za možgane je laž(že dejstvo, da je večina možgan sestavljena iz maščob in holesterola). Pri prebavi OH-jev prihaja do velike oksidacije v telesu(dela se veliko prostih radikalov), če pa pojemo veliko količino nasičenih maščob, pa je oksidacija skoraj nićelna. Prebava oh ali maščob ni ista. Ne mešat optimalne športne prehrane z optimalno zdravo prehrano za človeka! Drugače imaš študij od doktorja
Dr. Eric C. Westman
Dominic D Agostino
Glede na to, da telo ne rabi za normalno delovanje oh zakaj bi jih potem jedli???
Najprej si mi priporočal knjigo Moč prehrane v športu, kjer naj bi našel informacije o škodljivosti in odvečnosti ogljikovih hidratov, čeprav jih vsa prehranska in medicinska znanost (razen low-carb/paleo/ketonskih "strokovnjakov") smatra kot najpomembnejše makrohranilo in opozarja na verjetne posledice njihovega črtanja z jedilnika. Potem sem videl, da se avtor tvoje knjige prav tako zaveda njihove pomembnosti, razen če nisi na kaki strani knjige prebral, da navadna raja, za razliko od športnikov, le-teh ne potrebuje in da njim ogljikovi hidrati škodijo, dvomim.Ampak saj so paleo/low carb propagandisti v veliki meri tudi doktorji-športniki ali rekreativci, prav športnikom tudi priporočajo, naj probajo s to dieto (Mark Sisson, Peter Attia, Mathieu Lalonde,...). Zdaj si prešaltal na svetovno znane low-carb propagandiste, katerih teorija je pač, da telo lahko z odtujitvijo OH-ov pripeljemo v stanje ketoze, ko možgani kot gorivo uporabljajo ketone namesto glukoze. Srečno pri poskusu spreminjanja vsejedega homo sapiensa v mesojedca! Žal so časi prehranjevanja v stilu jamskega človeka preteklost, ki nima nobene veze z iskanjem optimalne prehrane sodobnega človeka, poljedelec je prevladal, tako pač je zgodovinsko dejstvo! Predvsem se je ta ketonska dieta začela pojavljati kot kao učinkovito sredstvo za hujšanje, ko je telo namesto OH-ov porabljalo svoje zaloge maščobe kot gorivo. Pač razumem, si padel v njihove roke in zdaj te nihče ne more prepričat, da tem ljudem ni za zaupat. Čudno, da mi glede cukra nisi priporočal Roberta Lustiga. Sledilci Atkinsa ("pojejte nasičene maščobe kolikor vam srce poželi"), kot je Westman, in grupiranje okoli Weston A. Price fundacije (ki pomaga kmetom pri promoviranju mesa, jajc in mleka z manjših, prosto-rejskih kmetij), opravljanje površnih in zavajajočih kliničnih študij ni moje vodilo, ti pa temu sledi naprej in upam, da ti bo zdravje dolgoročno služilo kot mora. Meni po 14 letih polnovredne rastlinske prehrane s ca. 65-70 % OH-ov služi odlično, dopuščam pa možnost, da bo kak posameznik lahko 50 let briljiral na ketonski dieti. Kristjani bi rekli: Bog naj jim stoji ob strani! Potreboval ga bojo!
"možgani optimalno delujejo na ketonih":dragi vecpani, zelo očitno se ne spoznaš na delovanje človeškega organizma in nisi iz zdravstva.čisto enostano ti povem: ko začnejo možgani za delovanje uporabljati ketone namesto glukoze ( kar se zgodi, če za nekaj časa človek POVSEM izpusti OH iz prehrane), ima tak človek iz ust tipičen zadah PO ACETONU.je tebi to normalno??? v bistvu je takšen človek zastrupljen.in razmišlja temu primerno.sicer pa takšno stanje ketoze ne more biti dolgo, organizem ne prenese.lej, zaradi mene jej KAR HOČEŠ, DELAJ POSKUSE NA SEBI, SAJ SI SAM ODGOVOREN ZASE.tole v bistvu pišem za vse ostale, ki to berejo
Vse strokovnjak 16. 10. 2014 12.51
Krompir je koncentriran škrob, to pa pomeni da je to bomba sladkorja. Kot bi pojedel četrt sklede čistega cukra in to prinaša trebušno debelost. Krompir je bil ustvarjen kot poceni živilo, ki zasiti in zamasti revno prebivalstvo - rajo. Krompir nikoli ni bil izvorna hrana človeka, zato tudi telo ni prilagojeno na krompir. Prav tako na žita.
Si za tole neumnost bral kake paleo blogerje? Lorena Cordaina? Gary-ja Taubsa? Atkinsa? Zato so bili Irci v 19. stoletju sami debeluhi, pa ja, da ne govorimo o civilizacijah srednje in južna Amerike, ki jih brez krompirja in koruze nikol ne bi bilo! Izvorna hrana človeka? Človek izvira iz prednika, ki je jedel sadje, oreščke, semena in gomolje. V eni fazi razvoja je začel jesti meso, najbrž zarad hudega pomanjkanja rastlinske hrane, to nam je pomagal preživet! Da pa je meso izključna izvorna hrana človeka je pa neumnost, ki jo širijo samo paleo faileo propagandisti in plačanci mesne industrije! Krompir in žita bi morala po ca. 15.000 letih uživanja izbrisat človeško raso, če so tako škodljiva za nas! Sam pojem najbrž tolk krompirja kot ga ti še nisi videl, pa sem vitek! Ne enačit belega rafiniranega industrijskega sladkorja in krompirja, če hočeš, da te ljudje resno jemljejo!
T6očno tako , sama sem zrastla ob krompirju in fižolu.Meso smo jedli enkrat na teden ampak jaz ne ,ker ga enostavno nisem marala ,razen kakšne polpete ali pohanega piščanca,pa še to bi najraje samo drobtine pojedla ,meso pa pustila.Zdrava sem bila in suha ,ko prekla.Na stara leta jem pa vse tudi meso sem pa debela
zakaj so se pa nam v zadnjih 10 000 letih potem možgani pomanjšali
Neandertalec je imel rahlo večje možgane kot homo sapiens, in kje je zdaj? Mal bo treba resnično evolucijsko teorijo prebrat!
krompir pa res ne redi, makaroni ali riž neprimerno bolj! od kdaj krompir redi?!? od vseh OH živil ima ravno krompir v sebi veliko vode! 3kuhani krompirji in zraven meso-če poješ samo to za kosilo, boš zelo kmalu lačen.seveda pa se človek lahko zredi tudi zaradi krompirja-če bi ga jedel v nenormalnih količinah in npr ocvrtega in samo to, od jutra do večera.mene vprašajte, krompir je moja hrana, sem pa med suhimi!
Buškomat očitno ne veniti kaj so to enostavni in sestavljeni sladkorji
Edini zdrav način, ki je še dopustljiv, s strani upoštevanja GI indeksa je kuhan krompir z lupino. Point ni v kalorijah ampak dejansko v GI-ju in vlakninah... tako, da so zgoraj napisane neumnosti, ki so jih dognali pred desetletji, ko še ni bilo tolikšnega porasta uporabe sladkorja, bele moke in predelanih živil...do sedaj je bilo dosti raziskav dokazanih, da je point v pravilni izbiri živil in uravnavanja zvišanja sladkorja v krvi, kjer poteka proces izločanja določene količine inzulina in na podlagi tega se redimo ali ne ...kot je nekdo že omenil pomembno je kako se določeno živilo razgradi v telesu...
"poleg tega zagotavlja skoraj polovico dnevne potrebe po vitaminu C ".....če ga poješ surovega seveda - pri kuhanju pa se večina tega vitamina uniči. Zato je vaša "ugotovitev" neumnost in škodljivo zavajanje....Tudi sicer je krompir v bistvu škrob, ki ga telo predela v sladkor, torej ne pretiravajte z njim.
kakšen recep priprave korumpirja na zdrav način bi sodil k članku, bi se lahko bolj potrudili
sanjaj draga moja, to je vse samo kopiranje iz drugih strani. za recepte bi že morali kakšnega pravega zdravnika vprašat.
Sigurno ,da ne tenstan na ocvirkih
cvrenje (pomfri) odpade, pečenje v pečici lahko z zelo malo maščobe, če maš možnost dobit neoporečnega, ga peci skupaj s kožo, zame je prvak kuhan, zadnjih 5-8 minut dodam goro blitve, mal česna, žličko olivca in - uživaj! Pire je tud neoporečen, sam dodam še kuhano korenje, kolerabo, mal ovsene smetane (je.bi ga, sem vegan).
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080