Vizita.si
Proizvajalci v nekaterih izdelkih namesto moke in olja uporabljajo veliko cenejšo celulozo.
Zdravje

Najhujše laži prehranske industrije

K.B.
26. 09. 2013 08.10
19

S prihodom gigantskih supermarketov se je močno spremenila tudi naša vsakdanja prehrana. Če smo nekoč še kupovali od bližnjega pridelovalca hrane, danes nakupujemo hrano v velikih trgovinskih centrih, kjer pa pravzaprav ne vemo vedno, kaj kupimo. Veste, čemu se je dobro izogibati?

Res vemo, kaj vnašamo v usta?
Res vemo, kaj vnašamo v usta?FOTO: Profimedia
Ko je govora o hrani, je resnica ta, da pogosto ne vemo, kaj uživamo. Z globalizacijo je danes v enem proizvodu lahko veliko različnih živil iz vsega sveta. V zavoju oreščkov na primer najdete rozine iz Južne Afrike, arašide iz Argentine, lešnike iz Gruzije, mandlje iz ZDA in indijske oreščke iz Indije. V poplavi izdelkov iz vsega sveta pa je seveda vse težje nadzorovati kvaliteto le-teh oziroma je nadzor pogosto slabši. Če k temu priključimo še dejstvo, da so apetiti po dobičku prehranske industrije včasih tako veliki, da so pripravljeni poiskati luknjo v sistemu, da bi s cenejšimi sestavinami zagotovili enak okus živil, pa lahko z gotovostjo rečemo, da pogosto ne vemo, kaj vnašamo v usta. Tako je dobro poznati nekatere 'nevarnosti', ki se jim lahko izognemo.
Predelano meso prepojeno z amonijakom je podjetje Beef Product Inc. leta 2008 dobavljalo podjetju McDonalds, Burger Kingu in celo programu za šolsko prehrano v ZDA.
Predelano meso prepojeno z amonijakom je podjetje Beef Product Inc. leta 2008 dobavljalo podjetju McDonalds, Burger Kingu in celo programu za šolsko prehrano v ZDA. FOTO: Profimedia

1. Skrivna sestavina: les

Ste vedeli, da se v številnih živilih uporablja celuloza? Kot piše The Wall Street Journal, je ta vse bolj priljubljena, saj jo proizvajalci hrane uporabljajo za zgostitev, stabiliziranje hrane in predvsem za to, da z njo nadomestijo veliko dražjo moko in olje. Celuloza je namreč 30 odstotkov cenejša od moke in olja in ni strupena, zato ameriška administracija za hrano in zdravila nima interesa (FDA), da bi omejila njeno uporabo ali določila največje količine celuloze, ki se lahko uporablja.

Celuloza se nahaja v skoraj vsakem izdelku, izjema ni niti ekološka hrana. Konec koncev je bila celuloza pred tem les in jo lahko razumemo kot organsko sestavino. Težava pa je predvsem v tem, da je za razliko od običajne hrane za človeka neprebavljiva in brez hranljive vrednosti. Če živilo vsebuje veliko celuloze, je prehranska vrednost tega živila skoraj nična. ''Celuloza daje hrani 'več vode, zraka, kremni občutek v ustih' in za to potrebujemo le majhno količino,'' je za The Wall Street Journal povedal Niels Thestrup, podpredsednik podjetja Danisco AS, ki ustvarja sestavine in encime za živila in druge proizvode.

Celulozo najpogosteje uporabljajo v omakah, sladoledih, zmrznjenih jogurtih in živilih z nizko vsebnostjo maščob, ki imajo še vedno kremno teksturo. Najpogosteje se uporablja celuloza v prahu, če pogledate deklaracijo, pa jo prepoznate pod različnimi imeni, kot so celulozni gel in celulozna guma, najdete jo tudi pod imenom carboxymethyl cellulose, microcrystalline cellulose ali MCC.

2. 'Naravni' pomarančni sok

Čeprav mnogi trdijo, da je pomarančni sok eden izmed najbolj zdravih napitkov, ki jih lahko kupite v trgovini, je resnica drugačna. Številni pomarančni sokovi so pakirani v embalaži, na kateri piše 100 odstotno naravno, brez koncentrata ali dodanega sladkorja. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj imajo ti naravni sokovi pogosto podoben okus kot koncentrati pomarančnega soka.

Alissa Hamilton, avtorica knjige Stisnjeno: Česa ne veste o pomarančnem soku (Squeezed: What You Don't Know About Orange Juice), ki jo je leta 2009 izdala Yale Univerza, trdi, da je edini naravni proces pri izdelavi 'naravnega' pomarančnega soka, prvi proizvodni proces, kjer pričnejo s stiskanjem pomaranče. Za tem sok prelijejo v velike posode in iz njega iztisnejo molekule zraka (deaeratacija), kar omogoča, da se pridobljena tekočina ne pokvari kar leto dni. A hkrati na ta način soku odstranijo tudi kemikalije, ki dajejo soku okus. Da pomarančni sok ne bi bil brez okusa, mu dodajajo kemikalije za izboljšanje okusa, ki jih proizvajajo podjetja, ki izdelujejo parfume. Dodani okusi pa niso označeni na deklaraciji, saj tehnično izvirajo iz izvlečka pomaranče. A kot trdi Alissa Hamilton, so ti okusi vse prej kot naravni.

Tako so v naravnih pomarančnih sokovih, ki so namenjeni severnoameriškem trgu odkrili visoke vrednosti etil butirata, v sokovih proizvedenih za mehiški in brazilski trg pa terpene spojine.

Proizvajalci v nekaterih izdelkih namesto moke in olja uporabljajo veliko cenejšo celulozo.
Proizvajalci v nekaterih izdelkih namesto moke in olja uporabljajo veliko cenejšo celulozo. FOTO: iStockphoto

3. Hamburger z amonijakom

V vsaki restavraciji, kjer ponujajo hamburgerje, vas bodo skušali prepričati, da so njihovi hamburgerji narejeni iz popolnoma naravnega mesa. Razen redkih primerov, kjer je prisotna bakterija E.coli, je to meso čisto, celo preveč čisto in tu nastane problem. Pri čiščenju mesa so iznašli proces, pri katerem uporabljajo amonijak, močno sestavino, ki jo uporabljamo tudi za čiščenje štedilnika ali za gorivo. Kemikalija namreč učinkovito uničuje bakterijo E. Coli in salmonelo. pri procesu gre meso skozi cevi kontaminirane z amoniakom. Proces je izumilo ameriško podjetje Beef Products Inc., ki je na ta način razvil sistem, kako izkoristiti najcenejše dele mesa.

Leta 2009 je The New York Times poročal, da so se leta 2003 otroci, ki so hamburgerje prejemali za šolsko malico, pritoževali, da ti 'smrdijo' po amonijaku, zaradi česar se je podjetje kasneje odločilo, da uporabijo manj razredčeno verzijo amoniaka. Kasneje pa so celo ugotovili, da sistem le ni tako učinkovit pri preprečevanju okužb z nevarnimi bakterijami, zaradi škandala junija leta 2011, ko so v Nemčiji izbruh bakterije E. Coli povezali z uvoženimi izdelki podjetja Beef Product Inc., pa so njihovo delovanje vzeli pod drobnogled. Leta 2012 so podjetje zaprli. Kljub vsemu pa je zaskrbljujoč podatek, da je bilo prav to podjetje leta 2008 glavni dobavitelj predelanega mesa za McDonalds, Burger King in celo za šolsko prehrano v ZDA.

Neresnice o zdravi prehrani

Oreščki, ki zmanjšujejo tveganje za bolezni srca in ožilja, jogurti, ki izboljšajo prebavo in vas ščitijo pred boleznimi, otroška hrana, ki otroke ščiti pred atopijskim dermatitisom – taki in podobni proizvodi pogosto polnijo police v naših trgovinah in pogosto se jim je težko upreti. Če uživamo jogurt, zakaj ne bi torej izbrali tistega, ki je bolj 'zdrav'.

A takšni in drugačni 'čudežni' proizvodi so običajno le posledica dobrega marketinga, k sreči pa so pred kratkim takšne oznake pri nas omejili.
 

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
User1093987 30. 09. 2013 18.07
Pridruži se slovenski skupnosti in nam pomagaj v vojni proti Italiji! http://j.mp/15olyfV
Darjo Kalem 25. 09. 2013 18.44
3d tiskalniki so že, kmalu pridejo novi modeli kateri bojo ustvarili določene vrste hrane. Čez nekaj let boš pa moral bit bogataš če boš hotel imeti domače meso.
In kje so "najhujše laži". Jasno, da prehrambena industrija hoče dobiček, svoje proizvode cenovno prilagajajo ljudem, ki nimajo denarja, da bi kupovali kvalitetno hrano. Če pa mislite, da naši pošteni domači proizvajalci prodajajo "damače in zdravo" se pa spomnite na tistega Zasavca, ki je 27x prekoračil dovoljeno koncentracijo škropiva za svoje hruške. Vse gori naštete zvijače so mačji kašelj proti tistim "lepim slovenskim hruškam, ki so jih bili vaši malčki tako veseli."
moje skromno mnenje 25. 09. 2013 15.45
Jao, celulozo predstavljate kot nekaj slabega? Ja, res je, za nas nima nobene hranilne vrednosti, ampak če bi poslušali v osnovni šoli, bi slišali, da uživanje celuloze (v zmernih količinah, seveda) izboljšuje naš metabolizem. In vsak, ki je povprečno inteligenten in je kdaj poskusil doma narejen sok iz pomaranč, ve, da tisto, kar nam prodajajo v trgovini, še zdaleč ni naravno, ni treba napisati celega članka o tem, da nas "izobrazite". Pišite raje o gensko spremenjeni hrani, ki jo skušajo sedaj prodajati tudi v Evropi!
Itak, celuloza je vsekakor neškodljiv nadomestek pa še prebavo spodbuja. Tega nikakor ne moremo trditi za gensko predelano moko in rafinirana olja, ki škodujeta vsem in ne samo tistim, ki imajo že zdravniško potrjeno celiakijo.
Mi je bilo čudno, zakaj se mi ni Hoferjev naravni pomarančni sok ni skisal, čeprav je bil več dni odprt zunaj hladilnika...banda!
Uporabnik443897 25. 09. 2013 15.44
Jaz kupim sadeže, olupim in stisnem in upam da je bolj zdravo kot v TETRAPAKU ???
batom@pinkponk.com 25. 09. 2013 14.45
butast članek, nič dejstev, sam flanc
Vsak dan spijem 1l domačega mleka in sem čil in zdrav.
se vid po sliki...
Potem travojedi ne bodo večno živeli???
GSO pa je seveda zdrav in ne potrebuje mesta v članku.
vprašanje je, kaj mešajo v te umetne napitke kot je herbalife,nupo,enemon,....
nočeš vedet:D
Uporabnik1046796 25. 09. 2013 12.32
to se ve ze najmanj 5 let, sploh pa v clanku nic konkretnega...,js bi temu rekel "mesanje dreka"!
Ovce, pejte h kmetom po hrano
TI PA ŽREŠ SAMO ZDRAVO HRAN0? kMET TI JO ŠPRICA Z KEMIKALIJAMI...OVCA SI TUDI TI, NE MISLIT DA SI KAJ VEČ,ISTI D.R.E..K SI...
Skratka veliko kemije (barva, vonj, okus, otip, vključno z občutkom v ustih) in malo naravnega. Ste kdaj imeli priložnost videti sliko skladišča kakšnega obrata za 'izdelavo' hrane ali pijač, sokov denimo, ...videti je kot skladišče kemijske industrije in ne industrije za predelavo zelenjave in sadja. Take slike so sicer redke, tudi na spletu, ...ampak jaz sem videl eno, in nikoli je ne bom pozabil, tudi zaradi opisa pod njo, mislim da je bila slika del enega meila davno tega že.
zakaj ne poveš katero si videl radi bi vedeli da se izognemo takšni pijači ali hrani
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080