Vizita.si
Čili
Zdravje

Ne marate pekoče hrane? Morda si boste premislili ...

K.B.
02. 09. 2015 08.07
20

Različne vrste paprike in feferonov, ki jih lahko dodamo jedem, da prinesejo nekoliko bolj pekoč okus, vsebujejo snov, imenovano kapsaicin. Gre za izjemno zdravilno snov, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje.

Čili
ČiliFOTO: Thinkstock

Navadno je tako, da pekoče jedi maramo ali pa ne. Če niste ljubitelj začinjene hrane, se je morda dobro nekoliko potruditi in se skušati privaditi na okus. Znano je namreč, da pekoče začimbe spodbujajo presnovo, pozitivno delujejo na prebavo in so dober način za prepečevanje različnih infekcij. Pomagale naj bi tudi pri izgubi odvečnih kilogramov. Za vse to pa je zaslužna snov kapsaicin – naravni alkaloid, ki daje hrani značilen pekoč okus. Različne vrste paprike in fefeornov vsebujejo večje količine kapsaicina. Največ pa ga vsebuje majhna paprika imenovana habanero, ki raste na polotoku Yukatan v Meksiku. Ta vsebuje stokrat več kapsaicina kot pri nas dobro poznana madžarska paprika.

Čisti kapsaicin je brezbarvna, kristalna in v vodi topna voskasta snov, ki jo lahko dodamo tudi oljem. V tem primeru je odličen pripravek, ki ga lahko nanesemo na kožo in povzroči pekoč občutek na koži in tako pospešuje cirkulacijo krvi v podkožju. S tem pomaga pri blaženju vnetih miših ali ob premagovanju revmatskih bolezni. Hkrati je eden od najbolj poznanih analgetikov širokega spektra.

Temu pa lahko dodamo še eno pozitivno stran kapsaicina. Po podatkih raziskovalcev iz Kitajske, lahko uživanje pekoče paprike podaljša življenje, piše Science Time. ''Do sedaj smo z nekaj različnimi študijami odkrili, da uživanje pekoče hrane deluje pozitivno na naš organizem. A zadnja raziskava, ki je vključevala 490 tisoč anketiranih na Kitajskem v starostini skupini od 39 do 79 let, je pokazala, da imajo tisti, ki enkrat do dvakrat tedensko jedo pekočo hrano, 10-odstotno manjše tveganje za prezgodnjo smrt v primerjavi s tistmi, ki pekočo hrano jedo manj kot enkrat na teden,'' je pojasnil vodja študije profesor na univerzi Harvard Lu Qi.

 

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ma kaj je to prevedeno iz sbskega tiska napiše se Mehika po slovensko....ne Meksiko. nesposobni novinarji
Sestravrešilcu 02. 09. 2015 21.16
Smo ljubitelji čilijev, cela družina, sedaj že cel hrib sosedov, tako da je čilijev poln hrib, eni gojimo te sorte, drugi malo drugačne, vsi pa uživamo v pekoči hrani, ... Soseda že več kot leto uživa moje pekoče omake, pa to nee tobassco varijante, 5x močnejše, prej je non stop uživala tablete za zgago sedaj nima problemov s tem, vsaj tako se ona pohvali. Ocenjevali smo okuse in na lestvici okusov je zmagal čokoladar "habanero", potem jolokia, pa še nekatere,.... Svetujem zmerno vsakodnevno uporabo svežih in raznih omakic.... Sedaj pa hitro en kruhek s čili medom, jp tudi to se da...
mate kakšno punco, do 24 let? se takoj priženim :D
Jaz osebno vedno jem zraven kake jedi pekočo papriko in podobno.Sedaj mi je pa tudi jasno od česa imam spodnjega vedno v zraku in pripravljenosti kar mi prej ni bilo.
++++++++++++
Prava vijagra...
viagra*
Ta-Dih...!
Uredu napisan članek, vse lepo in prov ampak s temle Habanerotom ste mau zgrešil. Že npr. Goat's Weed, ki je pol manjši ma več kapsaicina, da o raznih sortah kot so Trinidad Scorpion, Moruga Scorpion in nenazadnje, z 2,500,000 skovili Carolina Reaper sploh ne govorim :D
zizi Z djskl 02. 09. 2015 14.11
Bravo - tako je - je res je resnica
Kako gre tisti rek v kao "mađarščini" za feferone: "jedešpeče-serešpeče"... (hec)
zerenpece, serenpece...
vsak dan žličko kajenskega popra. neokusno do amena, vendar se mi zdi, da res pozitivno deluje na zdravje
Uporabnik443897 02. 09. 2015 10.13
Skoraj ni obroka da ni zraven vsaj en mali faferonček, na pici pa trje veliki :)
Habanero? Proti Jolokiji, Morugi, Carolina Reaperju itd je Habanero bombonček...
zizi Z djskl 02. 09. 2015 14.14
Tudi to je res, je resnica...ne znajo na
Scovillova lestvica: Habanero chili 100.000 - 350.000 Carolina Reaper 1,600,000- 2,200,000
Fajn jo je jest, ven spravit (sploh semena) je pa živa groza.
Betonar, če ti to predstavlja probleme, potem bolje, da tega ne ješ. Neverjetno, kak folk vse obstaja :)
Betonar? Hahaha. Že celo življenje živim v in z naravo. Ja, in feferone lažje pojem ko pa zaserjem, ker potem hodim na široko iz wc-ja. :D
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106