Vizita.si
Idealna hrana za srce: 100 gramov lososa in kot priloga špinača, ki prav tako vsebuje veliko beljakovin.
Zdravje

Neverjetna resnica o lososu, mleku in govejem zrezku

L.E.
28. 08. 2015 16.21
28

Če vsak dan užijete ali 100 gramov lososa ali 75 gramov govedine ali pol litra mleka, boste za zdravje svojega srca in ožilja storili toliko, kot če bi prenehali kaditi ali uživati preveč alkohola oziroma soli.

Idealna hrana za srce: 100 gramov lososa in kot priloga špinača, ki prav tako vsebuje veliko beljakovin.
Idealna hrana za srce: 100 gramov lososa in kot priloga špinača, ki prav tako vsebuje veliko beljakovin.FOTO: Thinkstock
"Še sami smo bili presenečeni, da ima uživanje beljakovin takšen vpliv na zdravje srca in ožilja kot uživanje soli, gibanje, kajenje, alkohol," pravi dr. Amy Jennigs z medicinske fakultete Univerze v vzhodni Angliji.

Stročnice pripomorejo k znižanju previsokega krvnega tlaka.
Stročnice pripomorejo k znižanju previsokega krvnega tlaka. FOTO: iStockphoto
Tudi stročnice, špinača in brokoli

Britanski znanstveniki so spremljali 2000 žensk in ugotovili, da se lahko proti nastanku kardiovaskularnih bolezni zelo učinkovito borimo, če vsak dan uživamo meso, ribe, mleko in mlečne izdelke pa tudi stročnice in določeno zelenjavo, ki vsebuje beljakovine: recimo špinačo in brokoli. "Če v svojo prehrano na dan vključimo dovolj takšne hrane, je to zelo enostaven način, da se zaščitimo. V študiji smo videli pri ženskah, ki so na dan užile po 100 gramov lososa ali 75 gramov govedine ali pol litra mleka zmanjšanje previsokega krvnega tlaka in večjo prožnost arterij, kot jo opazimo pri tistih, ki prenehajo kaditi in prekomerno piti, ki začnejo več telovaditi ali zmanjšajo količine soli." Zmanjšanje previsokega krvnega tlaka in večja prožnost arterij močno zmanjšata tveganje, da pride do infarkta ali kapi. Prehrana z več mesa, rib, mleka in stročnic pa bolezni srca in ožilja tako preprečuje kot pomaga, če se z njimi že spopadamo, še dodaja dr. Jennigs.

Koliko beljakovin je treba na dan zaužiti za zdravo srce in ožilje? Ali pol litra mleka ali 100 gramov lososa ali 75 gramov govedine.
Koliko beljakovin je treba na dan zaužiti za zdravo srce in ožilje? Ali pol litra mleka ali 100 gramov lososa ali 75 gramov govedine.FOTO: Thinkstock

Rastlinske in živalske beljakovine imajo drugačen učinek

Zanimivo je, da na naše zdravje rastlinske in živalske beljakovine vplivajo drugače. Kot pojasnjuje zdravnica, so v rastlinski hrani, kamor uvrščamo tudi stročnice, večje količine določenih aminokislin, v živalski pa drugih. Medtem ko prve bolj pomagajo pri zniževanju tlaka, so druge bolj učinkovite pri vzpostavljanju prožnejših arterij. Tako blagodejno pa aminokisline (kot gradniki beljakovin) na sploh učinkujejo zato, ker so ključne za nemoteno delovanje vseh celic, tkiv in mišic v našem telesu. Študija je bila objavljena v zborniku Journal of Nutrition. Naj dodamo, da so bile najbolj zdrave ženske, ki so uživale največ beljakovin.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Simon Marini 30. 08. 2015 16.28
To je pa ena študija po moji meri. Ker jih je ogromno in si med sabo nasprotujejo. Ampak jih ne jemljem resno, ker sem se odločil v hrani uživati ne glede na stopnjo zdravosti. Zavestno tvegam vse slabosti in bolezni, ker sem se pač tako odločil. Ljudje pa se naj pokoljejo s svojimi zdravimi nasveti, moja religija je pač hedonizem. Tako kot kadilci vedo, da je kajenje nezdravo, tako jaz vem, da je nažiranje nezdravo. Pa to vseeno počnemo. Kdor želi doživeti veliko starost, se z zdravo prehrano pač mora ukvarjati, nekim pa velika starost ne pomeni dosti. Je fajn, če je, če pa ne pa pač ne.
Kaj ti hasne visoka starost, če se pa nisi naužil sladkosti življenja.... Itak pa rano umirajo prav tako tisti-"zdravo živeči" in sterilni ljudje....;)
Odvisno kdo. Nobeden razen 90% evropejcev ne sme piti mleka, ker nimajo te evolucijske prednosti, da lahko kot starejši prebavljajo mleko. Tako recimo na primer kitajce ob zaužitju mleka grozno boli trebuh oz. ima resne prebavne motnje. Na primer evropejci ne smemo pojesti toliko OH kot kitajci - tu so pač oni v evolucijski prednosti.
To naše predelano mleko res ni najboljše za nikogar. Raje se poslužujmo jogurtov, kislega mleka in podobnih fermentiranih produktov. Te so veliko bolj zdravi in prijazni našemu telesu.
Če tole ni plačana študija s strani proizvajalcev mesa, pol ne vem kaj je. Telo porabi za metabolizem mleka vec kalcija, kot ga ta prinasa v telo, negativna bilanca. good luck zenske. Kravje mleko je koristno za adolescente pogojno, potlej pa absolutno ne vec. O drugih vrstah mleka, kdaj drugic. Beljakovin pa lahko enako ali več dobite iz dolocenih vrst rastlin v telo. Ta prodajniska fama, da je samo v mesu dovolj beljakovin je najvecja prodana komercialna laza v zadnjih 100 letih. Nic nima proti mesojedcem. to je osebna odlocitev. samo ne prodajajte buč in ne zavajajte. Sploh pa avtorica člnaka napiše le meso. Slovenec si pa prevede v salame in ostale suhomesne izdelke, ki so glavni krivec za srčno žilne bolezni, raka na črevesju in še kaj. Da o produkciji mesa in bolanih reklamah za perutnino ne govorimo. Vsak se odloča zase, samo ne lažite.
to velja za homogenizirano mleko iz trgovine... domače mleko je pa zelo hranljivo... seveda ga je treba uživat zmerno :) je le precej kalorično... lovit beljakovine iz rastlin, da dobim tako kombinacijo aminokislin, kot so že v mesu, pa se mi ne zdi smiselno... seveda se da rastline skombinirat, da dobiš tudi pravo kombinacijo beljakovin, sam bo zraven še tok OH-jev, da si na konc napihnjen k balon... vsaj js... sama se dejansko najbolj počutim, ko jem pretežno pusto meso in zelenjavo... v rastlinah težko najdeš relativno čisti vir prave kombinacije aminokislin... oz. sama ga ne poznam... pa moram še dodat, da se mi zdi precej dvolično od vas veganov, da imate o mesu vedno in izključno same slabe stvari za povedat, čeprav je pusto meso zelo koristno za telo... vsejedci črpamo hranila iz vseh virov, kar je dejansko še najbolj zdravo, sploh če imaš domače vire hrane na voljo... način priprave in izvor hrane je tisti, ki hrani da ali vzame kvaliteto...
Ok, razbijanje mitov. Najprej, hvala, ampak nisem vegan, poznam pa sportnike vegane z vrhunskimi rezultati. Prvi mit, vrhunski sportniki so lahko vegani ali mesojedci. drugi mit, pri odlocanju prehrane ne odlocate vi, ampak bakterije in mikrobiologija v vasem prebavnem traktu. In potem znalci čez noč prešaltajo iz mesojedstva na veganstvo. Telo izstradate, ker ni ustreznih mikroorganizmov. Prehod je lahko le zvezen, drugace je to ogromen šok za telo. Mit 3, brez mesa in mleka telo ne more zdravo ziveti. odgovor najdete pri mit 2. Telo se vedno prilagodi glede na prehransko okolje. Stvar druzbene odgovornosti pa je, koliko hrane bomo metali stran in koliko okolja bomo unicili za kilo mesa. Vprasanje? je en mali slovenec dolzan in ali sploh ima vpliv? To je osebno stvar in odlocitev. Vsak ve pri sebi. sam imam 86kg cistih misic, musclup 30 naenkrat pri neredni vadbi. brez zrezka. Nikogar ne napada, razen laži v tem članku.če verjames ali ne, ko sem na kosilu v restavraciji me bi dostikrat kak dedec s polnim kroznikom zrezkov rad raztrgal, ampak kaj ko sem cez rame 2x njega. ;) Imejte se radi. Samo se en podatek, Če bi samo vse povrsine, ki gredo trenutno za biodizel namenili prehrani, ne bi bilo lakote in zaloge bi bile polne, ter cene polovicne na tono. je pa res, da se z lakoto omejuje rast svetovnega prebivalstva. papa.
Pa porostite za slovenštino. pač malo šale mora bit. In če ti diši zrezek privosci si ga vendar. zivi se samo enkrat. sam sem nasel bolj intezivne okuse brez žnjih.
Se strinjam,če energijo kuriš moraš jo od nekod tudi dobit,meso in mleko je zakon
six, saj se v glavne strinjam s teboj, le razlike med homogeniziranim in nehomogeniziranim mlekom ne vidim. Homogenizacija je čisto mehanski postopek razbijanja večjih kapljic mlečne maščobe in na kemično sestavo mleka ne vpliva niti malo, niti dosti, ampak nič.
@štrekeljc: Na mleku naredijo UHT postopek, ki je visoko termična obdelava in spremeni molekularno sestavo mleka (in to ne v dobro smer seveda).
Ženskam priporočam najbolj čisto beljakovino, ki jo lahko proizvede moški, še posebej avtorici tega članka, da ne bo pisala neumnosti...
naši novinarji na 24ur že sto let, niso napisali članka ... to je od nekod vzeto in prevedeno, virov pa tako ne objavljajo - mogli bi pa.
"Študija je bila objavljena v zborniku Journal of Nutrition."
@lobata: super napisano, se strinjam! Osebno sem se že dalj časa odpovedal mesu, ribam (torej morski hrani), mlečnim izdelkom in lahko le rečem, da mi je telo neverjetno hvaležno: nobenih bolezni več, odlično splošno počutje, odlična telesna teža, manj utrujenosti in več energije. Skratka polnovredna rastlinska prehrana je zakon! ;)
User1140604 30. 08. 2015 12.25
A si sploh razumel kaj pise v clanku? Glede na tvoj komentar svetujem, da ga preberes se enkrat!
V članku manjka podatek o težkih kovinah v lososu.
teb pa manjka podatek o telesu škodljivih količinah težkih kovin... in da se že tako majhno vsebnost zmanjša z odstranitvijo kože... res ne vem zakaj niso obmorski prebivalci že vsi pocrkal :) ker po tvoji logiki... :D
Jaz nič več ne vem. Ali ni mleko ful škodljivo. V lososu so že velikokrat našli črve, vse je onesnaženo. To ne bo držalo, da je to tako zdravo. Razen EKO zelenjava. Tudi MESO NI ZDRAVO, ker je živina pitana z rasnimi hormoni. Povejte že enkrat resnico.
Divji losos je svetlorožnat, tale na sliki je pa gojen, to se vidi po barvi mesa- v hrano dajejejo barvilo, da je bolj privlačen na oko, da hitreje raste pa dodajo malo hormonov, da so naša srčeca še bolj rdeča in velika
Človek je od vedno bil in vedno bo mesojed. Problem je v načinu kako se hrani živali in kako se jih ubija za hrano. Sam sem eden tistih, ki meso, zelenjavo in sadje jem redno. Meso je na mizi 2x dnevno. Pa nisem bil pri zdravniku že 15 let. Odkar sem spremenil sistem priprave jedi in se spravil gibat se počutim odlično. Sodelavec na primer je pa bil cca 30 let pri hare krišnah. Ki jedo izključno samo sadje in zelenjavo, pa je bil na bolniški vsaj 2x letno. Lani so mu pa odkrili raka na črevesju. Moja bivša punca je bila vegetarijanka in se je borila z trebušno bakterijo. Ko sem jo prepričal, da začne jest meso (ki smo ga pripravljali s posebnimi recepti) se ji je stanje popravilo. Drugače je pa vse stvar počutja. Ješ to kar ti najbolj paše. Želim vama zdravo in srečno življenje. :) lp
Ej, mesojedec. Žal ne bo držalo. Kitajska študija (študija študij) te demantira. Tvoj harekrišna prijatelj je verjetno zbolel zaradi čustvenih in mentalnih blokad in depresivnih stanj. Ja tudi tako se zboleva za rakom. Ali pa ker se je izpostavljal nezdravim okoljem. Za porizovdnjo 50g govejega mesa, gre 5 kg žitaric, 7 l vode in 50m2 deževnega gozda. 45% vseh toplogrednih plinov na svetu izhaja iz proizvodnje mesa. Torej tudi če se vsi vozimo z električnimi vozili že jutri je to samo 15% vseh izpustov. ne prepričujem te. :) Vsi veliki umi, ki jih poznaš so v večini bili vegetarjanci že 100 in več let nazaj. Ampak če ti diši čevapčič, kaj naj naredim. uzivaj ga. kitajsko študijo si pa le preberi, da ne bos neumnosti kvasil. Mimogrede potrdila jo je svetovna zdravstvena organizacija leta 2008.
Zgleda nisi prebral kaj sem napisal. ponavljam: Problem je v načinu kako se hrani živali in kako se jih ubija za hrano. Vsaj 1/3 proizvedenega mesa se vrže stran. Če ne več. Kar se tiče sodelavca. Verjemi, da tako mirnega, ravnodušnega in odpornega človeka na psihične pritiske danes skoraj ne poznam. Sicer sem eden tistih, ki sem proti prekomernemu pokolu živali za potrebe človeških razvajenih riti. Kar se pa tiče velikih ljudi.. Buda, Gandhi, Tolstoy, Plato, Shaw, Da Vinci, Voltaire, Kafka in Tesla so bili vegetarijanci. Newton in Einstein nista bila nikoli vegetarijanca. Zadnja 3 leta svojega življenja naj bi jedla malo manj mesa, ker sta sledila dieti. Zdaj pa poglejva kdo vse NI bil.. Darwin? Martin Luther King? Napoleon? Maria Antonietta? William Shakespeare? Abraham Lincoln? George Washington? Mozart? Beethoven? Marx? Kraljica Elizabeta 1? Galilei? Aristotel? Van Gogh? Kennedy? Freud? Kepler? Faraday? Thomson? Jenner? Dalton? Jung? Hubble? Franklin? Hawking? In eden največjih znanstvenikov današnjega časa: Jacque Fresco. Poglej si posnetek: Jacque Fresco - Talking About "Vegetarianism". Na koncu NI POMEMBNO a si vegetarijanec ali ne. Pomembno je kakšen človek si in kaj nosiš v sebi. genij.. ;)
Popravljam te, vsaj polovica hrane se zavrže, zaradi hladilnikov in zakonodaje za trgovine, distributerje in gostinske lokale. Na smetiščih konča ne samo rahlo ovenela ampak povsem uporabna hrna brez pretecenega roka. O sodelavcu ne bova, ker ne ti ne jaz ne veva resnicnih vzrokov. Je pa zivljenje jin jang. To, da kazes navz
Vse je treba jesti- to je ključ do zdravja. Vsaka zelenjeva je tu z namenom. In vsaka ima posebne sestavine, ki so pomembne. Že če samo česna ne uživamo redno v solati, je to lahko usodno za zdravje..... Meso je treba jesti, a v pravih količinah.Če pojemo obrok cca 350g, naj ne bo 200g samo meso....
mir, še ne pomeni, da si v ravnovesju. Tvoji poguglani rezultati so v svojih casih pojedli toliko malo mesa, da bi jih v danasnjem prenaziranju lahko opredelili skoraj kot vegetarijance. Ko sva ze pri zdravju. Recni in morski zivelj + zelenjava naj bi bila zmagovalna dieta. No, tudi to ne vec danes. plastika, cezij, plutonij. na svetu zivi vsaj 2mrd ljudi, ki se niso videli zrezka v zivljenju. pa dozivijo 100 brez problema. Na ekstremnem severu in jugu valjda ne bodo jedli mahovja, ampak meso. Clovek je vsejeda zival. So pa dokazali, da dolocene kombinacije, ki so pri nas zelo tradicionalne, zelo skodujejo zdravju. Tudi zato smo precej pri vrhu pri raku. Mix 2 svetov, ki ne gresta skupaj. Sploh pa druzbena odgovornost ni v revoluciji ampak v mikro korakih. en zrezek manj na teden in 2 vrecki manj na teden. Genij. ;) Kot si najbrz prebral, ti pa mesa nisem oporekal, ker je to osebna odlocitev. Kitajska študija pa je neomajna. Vsaj zaenkrat. In tudi porizvodnja mesa se ne bo spremenila, dokler tega ne bo zahteval potrošnik. Želim pa obema velika zdravja.
Kar se študij tiče - kitajci so drugačna vrsta živali od evropejcev. Oni imajo popolnoma drugačen metabolizem kot evropejci, ravno tako smo evropejci popolnoma drugačna vrsta živali kot so eskimi ali afričani. Tako da študija ki velja za kitajce, ne velja za evropejce, niti ne velja za afričane... Mislim da bi se morali ljudje sami po sebi odločati kaj nam bolj ustreza da jemo in kaj ne. Še posebej zaradi globalnega miksanja ras, ker se zmešajo vse evolucijske prednosti in slabosti. Poslušati svoje telo, kaj nam govori. Če naredimo kosilo za vso družino, mora biti vse - meso, solata, kruh/testenine - potem pa vsak poje več tistega, kar njihovemu telesu bolj paše. To recimo vidim sama pri mojih sinovih, katerima še niso z opranimi možgani kaj morata jesti in kaj ne. Ponudim jima vse, eden po večini je bolj OH, drugi bolj meso - oba pa rada jesta solato včasih več včasih manj. Ljudje smo izgubili stik s samimi sabo - otroci so tipični dokaz.
Kruh in testenine bi mocno odsvetoval, posebno če je prisotna samo bela moka. O poslusanju telesa pa sem ze zgoraj napisal. Če boste sinu 30 dni dajali druga zivila, bo telo, glej ga zlomka nova zvila sprejel za svoja. Če se že gremo produktivno debato. Sinovom ponudite predvsem doma kuhano, svezo in nepredelano hrano. Ze itak bo za malco v soli zavil 3x na teden do bureka in kebaba. Dajte mu zdravo ravnotezje.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1106