Vizita.si
Mleko in mlečni izdelki predstavljajo najbogatejši naravni vir kalcija, poleg tega pa se kalcij iz živil živalskega izvora veliko lažje absorbira v telo kakor kalcij iz živil rastlinskega izvora.

Zdravje

Previdno z vitaminom D in kalcijem!

Nataša Jurca
07. 01. 2012 07.43
8

Čeprav so prehranska dopolnila načeloma nenevarna, je treba z njimi, tako kot z zdravili, ravnati pravilno. Kalcij in vitamin D tako lahko, v prevelikih količinah, močno škodita zdravju srca.

Mleko in mlečni izdelki predstavljajo najbogatejši naravni vir kalcija, poleg tega pa se kalcij iz živil živalskega izvora veliko lažje absorbira v telo kakor kalcij iz živil rastlinskega izvora.
Mleko in mlečni izdelki predstavljajo najbogatejši naravni vir kalcija, poleg tega pa se kalcij iz živil živalskega izvora veliko lažje absorbira v telo kakor kalcij iz živil rastlinskega izvora. FOTO: iStockphoto
Vitamin D je za organizem izjemno koristen. Ščitil naj bi pred razvojem rakavih obolenj, preprečeval sezonsko depresijo, poleg tega pa je ključnega pomena za številne procese, ki se odvijajo v telesu. Ker vitamin D izboljšuje prehajanje kalcije iz prebavil v kri in iz krvnega obtoka v kosti, je velikokrat dodan kalcijevim prehranskim dopolnilom, ki jih številne ženske jemljejo za krepitev svojih kosti, še posebej po menopavzi, zaradi zaščite pred rakom dojke in osteoporozo. A vendar so raziskave pokazale, da le ni vse zlato, kar se sveti. Pretiravanje s kalcijem in vitaminom D namreč lahko ogrozi zdravje vašega srca.

Višek vitamina D – veliko tveganje

Čeprav lahko pomanjkanje vitamina D v krvi povzroči neenakomeren srčni utrip, so raziskave, ki so jih opravili v medicinskem centru Intermountain Medical Center, pokazale, da višek tega vitamina lahko povzroči atrijsko fibrilacijo, nevarno nepravilnost, ki povečuje tveganje za kap, odpoved srca, infarkt in demenco.

ženska pije mleko
ženska pije mleko FOTO: iStockphoto

Tudi kalcij ni tako nedolžen

Nedavne raziskave pa so pokazale tudi povezavo med kalcijevimi prehranskimi dopolnili in povečanim tveganjem za srčni infarkt. Strokovnjaki so namreč ugotovili, da so ženske, ki so jemale kalcij, da bi okrepile svoje kosti in preprečile osteoporozo, pogosteje utrpele srčni infarkt, ne glede na to, ali so poleg kalcija jemale še vitamin D ali ne, saj kalcij pospešuje otrditev arterij. Tega učinka niso opazili pri ženskah, ki so kalcij uživale s prehrano, temveč samo pri tistih, ki so jemale prehranska dopolnila.

Poleg tega lahko prevelike količine kalcija in vitamina D pripeljejo do hiperkalcimije. Simptomi vključujejo zaprtje, slabost, bruhanje, anoreksijo, bolečine v trebuhu, povečano količina urina in posledično kronično dehidracijo, izbruhnejo pa lahko tudi ledvični kamni in motnje v delovanju možganov, ki povzročijo zmedenost, čustvene motnje, halucinacije in na koncu komo.

Kalcij pa se odlaga tudi v žilne stene, srčno mišico in podkožje, kar vodi v poškodbe ledvic, arterosklerozo, možgansko kap, srčni infarkt in kožno srbečico.

Kako uživati kalcij in vitamin D ter obvarovati srce?

Minerale, vitamine in druge hranilne snovi je v telo vsekakor bolj zdravo vnesti z običajno hrano kakor s prehranskimi dopolnili, četudi slednja predstavljajo enostavnejšo varianto. Kalcij tako najdete predvsem v mleku in mlečnih izdelkih, poleg tega pa tudi v mineralni vodi, ribah, mesu, špinači, brokoliju, ohrovtu, soji, suhih slivah in korenčku. Najbolje se v telo absorbira kalcij, ki ga v telo vnesemo z živili živalskega izvora. Vitamin D nastaja v koži pod vplivom delovanja sončnih žarkov, dobimo pa ga lahko tudi z določeno prehrano – kvasom, ribjim oljem, sardinami, lososom, tuno in jajčnim rumenjakom ter mlekom in mlečnimi izdelki.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602