Vizita.si
Zeleni čaj vsebuje tanin ali polifenol katehin, ki velja za pomemben antioksidant.
Zdravje

S prehrano se zavarujte pred rakom

Katja Benčina
21. 03. 2012 09.46
10

Vodilni britanski medicinski znanstvenik dr. Richard Doll je prepričan, da je večina vrst raka posledica zunanjih vplivov, kot so nepravilna prehrana, onesnažena voda in zrak. Da bi te vplive ublažili, moramo po njegovem mnenju uživati živila, ki nas ščitijo pred rakom.

Zeleni čaj vsebuje tanin ali polifenol katehin, ki velja za pomemben antioksidant.
Zeleni čaj vsebuje tanin ali polifenol katehin, ki velja za pomemben antioksidant. FOTO: iStockphoto
Celice, ki v telesu mutirajo in začnejo uničevati zdrave celice, so najpogosteje posledica nezdravega načina življenja, stresa in dednosti. Na dednost velikega vpliva nimamo, vsekakor pa se pred rakavimi obolenji lahko zavarujemo z zdravim načinom življenja. Pri tem so nam lahko v veliko pomoč tudi nekatera živila, ki uničujejo proste radikale v telesu.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj vsebuje tanin ali polifenol katehin, ki velja za pomemben antioksidant in tako pomaga uničevati proste radikale v telesu, ki povzročajo staranje telesa in s tem bolezni, kot so rak, srčna obolenja, možganska kap, artritis in sladkorna bolezen. Polifenoli namreč iščejo proste radikale in preprečujejo nastanek nestabilnih kisikovih molekul v procesu – oksidacijo. Tako preprečujejo razvoj abnormalnih celic, vnetja in lahko uničijo veliko večino povzročiteljev raka.

Ingver
Ingver FOTO: iStockphoto

2. Ingver

Ingver deluje protivnetno in je antioksidant, saj ima bioaktivne sestavine gingerol, šogaol in zingeron. V raziskavi se je celo pokazalo, da je tako močan antioksidant, da je pri poskusu na miših povzročil zmanjšanje tumorja na prsnem predelu, pri raku jajčnikov pa povzročil apoptozo – programirano uničevanje rakavih celic in avtofagijo – rakave celice uničijo same sebe. Poleg tega, da ingver preprečuje raka, se je pokazalo, da pomaga tudi pri slabi prebavi, zgagi in preprečuje morske bolezni (oziroma na splošno slabosti med potovanjem). Stimulira še krvni obtok, sprošča periferno ožilje, krepi izločanje sline, pomaga pri vnetju grla, lajša izkašljevanje in ima antiseptične lastnosti.

3. Blitva

Flavonoidi v blitvi upočasnjujejo razvoj raka dojk, tako da zaustavljajo reprodukcijo DNK v celici. Poleg tega blitva vsebuje še nekaj drugih močnih antioksidantov, in sicer beta karoten, alfa karoten, lutein in zeaksantin, ki telo varujejo pred rakavimi obolenji. Bogata je še z vitaminom C, ki krepi imunski sistem telesa in pomaga razviti večjo odpornost proti različnim povzročiteljem bolezni, vitaminom K, ki varuje naše možgane, in omega 3-maščobnimi kislinami, ki varujejo naše srce in ožilje. Vsebuje tudi mnogo mineralov, kot so baker, kalcij, natrij, železo, kalij, mangan, fosfor. Redna vključitev blitve v prehrano naj bi preprečevala še osteoporozo, anemijo (zaradi vsebnosti železa) in pomanjkanje vitamina A. Ima zelo malo kalorij in malo maščob ter je priporočljiva za vse tiste, ki morajo paziti na holesterol ali se želijo znebiti odvečne telesne teže.

V strokovni reviji Cancer so zapisali, da kurkuma uničuje rakave celice in lahko zaustavi širjenje tumorja na pljučih, prsih, prostati in črevesju.
V strokovni reviji Cancer so zapisali, da kurkuma uničuje rakave celice in lahko zaustavi širjenje tumorja na pljučih, prsih, prostati in črevesju.FOTO: iStockphoto

4. Zelje

Poljska raziskava, ki je zajemala več kot 100 Poljakinj, je pokazala, da so bile ženske, ki so vsak teden zaužile tri ali več obrokov svežega zelja, za kar 72 odstotkov manj izpostavljene razvoju raka kot tiste, ki so ga uživale veliko manj. Zelje naj bi bilo še posebej učinkovito pri preprečevanju vrst raka, ki so občutljive na estrogen, kot so rak dojke, maternice, jajčnikov, materničnega vratu in vagine. Razlog za to pa naj bi bila velika koncentracija oblike žvepla – indolov. Raziskave so pokazale, da ta spojina pomaga deaktivirati estrogenski metabolit, ki pospešuje rast tumorja, hkrati pa zvišuje raven 2-hidroksiestrona, oblike estrogena, ki deluje zaščitno proti raku. Izkazalo se je, da indol ne zavira le rasti tumorskih celic pri raku dojke, ampak preprečuje, da bi se rak širil v druge predele telesa. Prav tako preprečuje nastanek oz. širitev drugih vrst raka, kot so rak na jetrih in debelem črevesju.

5. Brusnice

Brusnice so bogate s proantocianidinom, antioksidantom tipa A, ki se v telesu poveže s proteini, prisotnimi v celicah tumorja. Tako blokira njihovo rast ter širjenje, hkrati pa povečuje učinek kemoterapije. Laboratorijski testi so pokazali, da je sok brusnic za kar šestkrat povečal učinek kemoterapije pri boju zoper raka jajčnikov. Sicer so brusnice bolje poznane kot izjemno učinkovite zoper kronična vnetja sečil. Aktivne snovi v brusnicah namreč preprečujejo bakterijam, da bi se oprijele stene sečil. Izogibajo pa naj se jim tisti, ki so nagnjeni k ledvičnim kamnom, saj vsebujejo precej oksalne kisline, ki vpliva na hitrejšo tvorbo kamnov.

Požrešnost
Požrešnost FOTO: iStockphoto

6. Kurkuma

Kurkuma je ena pomembnejših začimb v zdravilstvu, ki jo pridobivajo iz oranžne korenine rastline Curcuma longa. Pri nas ni tako dobro znana, razen v začimbnih mešanicah, kot je curry, na Daljnem vzhodu pa je del vsakodnevne prehrane številnih ljudi. Kurkuma je učinkovit čistilec krvi, prebavil in izločal, saj vsebuje kurkumin, ki spodbuja jetra in žolčnik pri izločanju žolča, bilirubina in holesterola. Ne samo to, v strokovni reviji Cancer so zapisali, da kurkuma uničuje rakave celice in lahko zaustavi širjenje tumorja na pljučih, prsih, prostati in črevesju.

7. Temno grozdje

Temno grozdje je bolj zdravo od belega, saj vsebuje veliko več bioflavonoidov, antioksidantov, ki nevtralizirajo proste radikale in tako varujejo telo pred rakom ter boleznimi srca in ožilja. Prehransko najučinkovitejše so rdeče sorte grozdja s čim temnejšo lupino, ki vsebujejo največ flavonoidov. A s previdnostjo naj ga uživajo tisti, ki imajo migreno, saj jo temno grozdje zaradi polifenolov in tanina lahko sproži.

Večina vrst raka je posledica slabe prehrane in onesnaženega okolja, je prepričan britanski medicinski znanstvenik dr. Richard Doll.
Večina vrst raka je posledica slabe prehrane in onesnaženega okolja, je prepričan britanski medicinski znanstvenik dr. Richard Doll.FOTO: iStockphoto

8. Ajda

Ajda je bogata z rastlinskimi vlakni, zaradi česar izboljšuje prebavo in preprečuje zaprtost. To je izjemno pomembno pri izločanju presežka estrogena. Poleg tega vsebuje tudi magnezij, ki sprošča mišice in pomaga pri absorpciji kalcija, in mineral rutin, ki znižuje nivo slabega holesterola (LDL). Še posebej pomembni v boju zoper raka dojke pa so fitoestrogeni – lignani, ki stabilizirajo raven estrogena v telesu in tako varujejo pred rakom dojke.

9. Temna čokolada

Flavonoidi v temni čokoladi, kot so epikatehin, katehin in proantocianid, upočasnijo rast tumorja. Na univerzi v Bostonu so dokazali, da prav antioksidanti iz temne čokolade pripomorejo k upočasnitvi rasti raka debelega črevesja. Poleg tega ima temna čokolada, ki vsebuje več kot 70 odstotkov kakava, veliko kalcija, železa, cinka, magnezija, kalija in vitaminov A, B1, B2, B3, C in E.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
Po mojem to vse deluje, pogoj je, da se držimo te prehrane, pa ne bomo zboleli, in bomo dolgo zdravi. Če se bomo tega redno držali, nimamo kaj za zgubit, eni sploh ne veste kako ta prehrana resnično deluje, isto kot če bi zdravilo vzeli, tako je pri prehrani.
Mah poln kufer mam že teh člankov o raku. Moja sestrica je prebolela raka in že tako ali tako vsak dan mislim na to, pol grem pa na 24 ur pa še tam vidim zopet nekoga brez las pa me kar zmrazi...Mah raka bom dobila že od tega ko tlko študiram na njega...:(
Ja super,če je hrana biološko pridelana.To kar prodajajo je pa vse umetno.Gensko spremenjana semena ,onesnažena voda,ogromno živil zapakiranih v strupeni plastiki.Pa lepo vas prosim no. Da se te nobena bolezen ne prime , če vse delaš kot je treba pa sploh ni res.Potem bi bila moja sestra najbplj zdrav človek,pa je fasala raka.Stres in sekirancija zelo pripomore k raku.Danes je pa skoraj polovica ljudi na robu z živci,glede na našo socialno situacijo. Če bi bilo to kaj res kar pišejo nebi noben otrok,tudi 2 leti stari zbolel za rakom,nekateri pa že prej Gospa Alja, zakaj pa potem ne predpišejo 13C,bolnicam,ki so prebolele raka na dojki Nolvadeks je meni narewdil ogromno stranskih učinkov.Arimideks ravno tako
Saj to ravno omenjam kot napačen način življenja, ker se ljudje predajajo v obup in izgubljajo sebe, ne vedo kdo so, ker so podlegli današnjemu kvazi sistemu, ki temelji na borbi za preživetje, čeprav je za človeka kot bitje itak poskrbljeno, da bi mu bilo karseda udobno na tem svetu. Od tod pridejo tudi depresije, obupi, negativne misli, kar človeka vrže v neprestano trpljenje. Človek bi moral najti sebe in se v prvi vrsti zavedati sebe, takrat se več ne bi obremenjeval s slabimi misli in bi bil kljub "težkemu" življenju srečen. Žal človek dandanes težko prekosi samega sebe, saj
saj ga negativne situacije v današnjem svetu vedno držijo nazaj, da bi našel samega sebe in živi v iluziji. Škoda je, da se na tak poceni način zapravljajo življenja ljudi.
PolnKontejner 21. 03. 2012 12.24
Stara mat za pol stvari, ki so naštete še slišala ni; kadi od svojga 55 leta vsak dan po vsaj 10 čikov; vse kar jo pri njenih 84-ih letih matra so kolki. Dragi moji....90% je genetika, vse ostalo je marketinška natega.
Gre se za statistično verjetnost, ne pa za tvojo staro mat.
Če spremenite sebe in svoj (napačen) način življenja se vas skoraj nobena bolezen ne bo dotaknila.
Najučinkovitejše so kapusnice zaradi vsebnosti indolov. Indol-3-karbinol je oblika žvepla, ki vsebuje spojine, imenovane glukozinolati. Še posebej bogata z indol-3-karbinoli sta zelje in brokoli.Raziskave I3C (indol-3-karbinola) so pokazale, da ta spojina pomaga deaktivirati estrogenski metabolit (4-hidroksiestron), ki pospešuje rast tumorja, zlasti pri na estrogen občutljivih vrstah raka na dojki oz. pri terapiji vzdrževanja zdravja in pred preprečevanjem ponovnega izbruha, hkrati pa zvišuje raven 2-hidroksiestrona, oblike estrogena, ki deluje zaščitno proti raku. Izkazalo se je, da indol-3-karbinol ne le zavira rast tumorskih celic pri raku dojke, temveč tudi preprečuje nastanek metastaz rakastih celic (širjenje rakastih celic v druge dele telesa). Vsi pojavnosti raka dojk, materničnega vratu, tumorjev in metastaz na kosteh so znatno upadli ob uporabi I3C Indol-3-karbinol (IC3) je fitokemična izolirana snov iz zelenjave križnic (brokoli, cvetača, brstični ohrovt, repa, ohrovt, zeleno zelje, gorčično seme, itd.)V prvi raziskavi je bil I3C dan 25 ženskam za dva meseca. Raven estrogena povezanega z rakom dojk, endometrija…se je močno zmanjšala.Raziskovalci na Strang Cancer Research Laboratory na Univerzi Rockefeller, na New York University in kasneje tudi na na University of California v Berkeleyju, so odkrili, da I3C spremeni "močne" estrogene v "šibke," in s tem ustavi rast rakavih celic in izzove njihovo uničenje.I3C preprečuje kemično povzročenega raka dojka za 70-96%. Prav tako preprečuje nastanek oz. širitev drugih vrst raka, vključno z rakom na jetrih, z levkemijo in z rakom debelega črevesa. Študije kažejo, da I3C zavira delovanje prostih radikalov.Prva zabeležena uporaba I3C je priporočilo Cato Elder, Roman Statesman, približno, 200 pred našim štetjem, ki je zapisal, da "če se rakasta razjeda pojavi na prsih, se uporabljajo zdrobljeni listi zelja". I3C deluje na pet načinov: Z delnim blokiranjem estrogenskega receptorja Z vrnitvijo alfa in beta receptorjev na normalne ravni S pretvorbo zelo aktivnih oblik estrogena in njihovih stranski proizvodi v veliko varnejše spojine Z zaviranjem drugih rakavih receptorjev Z neposrednim ubijanjem rakavih celic I3C zavira rast estrogenskih receptorjev-pozitivnih celic raka dojk za 90% v primerjavi z 60% ob uporabi Tamoksifena in z njegovo ustavitvijo celičnega ciklusa. V estrogenskih receptorjih I3C ustavi nastajanje nenormalnih celic za približno 50% več kot Tamoksifen. I3C tudi obnovi gen p21 in druge pomembne gene, ki delujejo pri pravilnem delovanju in obvladovanju delitve celic. Tamoksifen, nasprotno, gen p21 uničuje. I3C tudi zavira raka, ki ga povzročajo druge kemikalije, npr. klor, dioksin... Dioksini so na voljo v vsem, od poceni lesa, beljenega papirja (npr. peki papir…) in v hitri hrani, zobnih pastah, kremah, deodorantih…Najpogosteje jih proizvajajo z delovanjem klorirane vode z drugimi kemikalijami - na primer triklosan, ki jo najdemo v nekaterih zobne paste..Prav tako zelo dobro obnavlja poškodbe DNK in DNA ter zmanjšuje poškodbe pljuč (pri kadilcih), jeter, črevesja… Študija je pokazala, da se poškodbe DNA v pljučih, jetrih …zmanjšajo za 91%. I3C se uporablja za zdravljenje vseh vrst bolezni, pri artritisu, multipli sklerozi, osteoporozi, vseh vrstah raka…in je veliko boljša izbira kot Tamoksifen. Prav tako preprečuje, da aflatoksin povzroča raka na jetrih, levkemijo in raka debelega črevesa.I3C je premagal več kot 80 drugih snovi, vključno s Tamoksifenom, kot potencionalno zdravilo za preprečevanje raka na National Cancer Institute.Upajo, da bodo zamenjali vse kemične snovi, ki spreminjajo estrogenske receptorje in jih na dolgi rok uničujejo, z novo generacijo kemično-spremenjenih indol zdravil, ki se naravno prilegajo v estrogenske receptorje in estrogen posredno uravnavajo.V tem času, vsi tisti, ki si želite pomagati po naravni poti brez stranskih učinkov, uživajte I3C.Zaviranje rasti celic v estrogenskih receptorjih. Če bi
Urska Faller 21. 03. 2012 11.41
Kako resnični je to!!!!! Zelo zelo, pa se premalo zavedamo.
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1080